Θάνος Πλεύρης και Μίνα Γκάγκα στο «τιμόνι» του υπουργείου Υγείας

0
133

Ο βουλευτής Θάνος Πλεύρης είναι ο νέος υπουργός Υγείας και η γνωστή Πνευμονολόγος Ασιμίνα (Μίνα) Γκάγκα αναλαμβάνει τη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, μετά τον ανασχηματισμό που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα το πρωί. Στη θέση της υφυπουργού υγείας παραμένει η κυρία Ζωή Ράπτη ενώ ο απερχόμενος υπουργός Βασίλης Κικίλιας αναλαμβάνει το υπουργείο Τουρισμού.

Ο κ. Πλεύρης είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπήρξε νομικός σύμβουλος του Υπουργού Υγείας κατά τα έτη 2012-2014. Είναι ιδρυτής της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με την επωνυμία «Επιτήρηση Λοιμώξεων στην Υγεία» (ΕΠ.ΛΟΙ.Σ.Υ.) και έχει δημοσιεύσει αρκετές μελέτες επάνω σε κλινικές δοκιμές και τα δικαιώματα των ασθενών.

Ο νέος υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης

Έχει μεταπτυχιακό τίτλο από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης με τίτλο «Η συναίνεση του ασθενούς σύμφωνα με το ελληνικό και γερμανικό ποινικό δίκαιο» και Διδακτορική Διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με τίτλο «Η ποινική ευθύνη στην ιατρική πράξη. Έρευνα και πειραματισμός με αντικείμενο τον άνθρωπο» με ειδίκευση στο ποινικό και ιατρικό δίκαιο.

Είχε εκλεγεί βουλευτής με τον ΛΑΟΣ στην Α΄ Αθηνών το 2007 και ευρωβουλευτής με τον ΛΑΟΣ στις ευρωεκλογές του 2009. Αποχώρησε από τον ΛΑΟΣ το 2012 μετά την απόφαση του προέδρου του Γ. Καρατζαφέρη να μη συνεργαστεί εκλογικά με τη ΝΔ και ακολούθως, εντάχθηκε στη ΝΔ όπου και εξελέγη βουλευτής Α’ Αθηνών.

Πρόσφατα, συμμετείχε και ήταν εισηγητής της ΝΔ στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή προς Διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεστεί από τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δημήτριο Παπαγγελόπουλο κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Η νέα αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα

Μίνα Γκάγκα

Η κυρία Μίνα Γκάγκα είναι η νέα αναπληρώτρια υπουργός Υγείας στη θέση που κατείχε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης. Είναι Συντονίστρια Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του ΓΝΘΑ «Η Σωτηρία» και από τις 4 Σεπτεμβρίου είναι πρόεδρος του  Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) θέση την οποία ανέλαβε μετά από ομόφωνη απόφαση.

Η κυρία Μίνα Γκάγκα ασχολείται με την έρευνα και κυρίως με μελέτες για την πρόληψη και την ανακούφιση στο άσθμα και τον καρκίνο του πνεύμονα. Έχει υπηρετήσει ως Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διαπίστευσης στην Πνευμονολογία (EBAP), ενώ το 2017 οι 35.000 ιατροί-μέλη της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας την εξέλεξαν πρόεδρο της Εταιρείας.