Θεμιστοκλέους: Ξεκινούν τη Δευτέρα οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson. Στις 24 Απριλίου οι ηλικίες 50-54

0
96

Tη Δευτέρα 19 Απριλίου αναμένονται να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο Johnson & Johnson, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας  Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους στην προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου από το υπουργείο Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, την Τετάρτη, φτάνουν στη χώρα μας οι πρώτες 33.600 δόσεις του εμβολίου Johnson & Johnson και την ερχόμενη Δευτέρα 19 Απριλίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί με αυτό.

Παράλληλα, ο κ. Θεμιστοκλέους γνωστοποίησε το σχεδιασμό για τη συνέχιση των εμβολιασμών, ανακοινώνοντας τις ημερομηνίες για το άνοιγμα της πλατφόρμας ανά ηλικιακή ομάδα και συγκεκριμένα:

-16 Απριλίου-19 Απριλίου: ομάδα με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, άτομα 18 έως 59 ετών

-21 Απριλίου: Εκπαιδευτικοί και η ηλικιακή ομάδα 55-59

-24 Απριλίου: Ηλικιακή ομάδα 50-54

Στη συνέχεια, θα ανοίξει και η δυνατότητα για περαιτέρω ηλικιακές ομάδες, έτσι ώστε τον Ιούνιο να μπορούν να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού και οι πιο νέοι.

Συνολικά στη χώρα μας έχουν γίνει πάνω από 2.210.000 εμβολιασμοί. 1.468.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει την πρώτη δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 14% και 743.000 έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 7%.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κα Μαρία Θεοδωρίδου επανέλαβε το σκεπτικό και την απόφαση της επιτροπής, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται η συνέχιση των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca για τα άτομα άνω των 30 ετών.

Όσον αφορά τα παιδιά και τους νέους, η καθηγήτρια επισήμανε ότι γίνονται μελέτες από τις φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά είναι πρόωρο να συζητήσουμε για εμβολιασμό των παιδιών, τα οποία διατρέχουν πολύ μικρό κίνδυνο από τη νόσο covid-19. Πιο σημαντικό είναι να ρίξουμε το βάρος στον εμβολιασμό έναντι της covid-19 όσο το δυνατόν περισσότερων ενηλίκων για να χτίσουμε τείχος ανοσίας και να μην αμελούμε τα κοινά εμβόλια σε παιδιά και εφήβους.