Θεοδωρίδου: Έως και 13 μήνες ανοσία έχουν όσοι νόσησαν και έκαναν μια δόση εμβολίου

0
173

Έως και 13 μήνες ανοσία έχουν όσοι έχουν μολυνθεί με τον κορωνοϊό απέκτησαν φυσική ανοσία και στη συνέχεια εμβολιάστηκαν με μια δόση όπως απέδειξε μια νέα πολυκεντρική μελέτη. Γι΄ αυτό και η σύσταση των ειδικών σε όσους έχουν νοσήσει είναι η μια δόση εμβολίου που παίζει το ρόλο της επαναληπτικής δόσης. Η ανοσία αφορά και τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, καταρρίπτοντας ένα μεγάλο μύθο ότι τα εμβόλια δεν είναι τόσο αναγκαία, αφού δεν μπορούν να καταπολεμήσουν τις μεταλλάξεις.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε  η  πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας μαζί με τον Γενικό Γραμματέα γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Οι μελέτες

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών,  ξεκίνησε την ομιλία της δηλώνοντας  ότι η εβδομάδα αρχίζει με αισιοδοξία και η πανδημία είναι σχολείο για όλους μας. Για την πιθανότητα μόλυνση εντός των πρώτων μηνών μετά από φυσική νόσηση, επικαλέστηκε μελέτη που έγινε σε επαγγελματίες υγείας που είχαν μολυνθεί και στη συνέχεια εμβολιάστηκαν. Τα ευρήματα της μελέτης αποκαλύπτουν ότι  ότι τα αντισώματα των πρώην ασθενών παραμένουν μέχρι 13 μήνες και μειώνουν τον κίνδυνο επαναλοίμωξης.

«Πριν λίγες ημέρες προδημοσιεύτηκε μια πολυκεντρική μελέτη, με τίτλο “Τα αντισώματα παραμένουν μέχρι 13 μήνες και μειώνουν τον κίνδυνο της επαναλοίμωξης”. Η μελέτη συμπεριέλαβε πάνω από 1.300 άτομα που νόσησαν και εμβολιάστηκαν», είπε.

Τα αποτελέσματα αυτά είναι ενθαρρυντικά και η μελέτη είναι η πρώτη που τεκμηριώνει ότι η φυσική λοίμωξη μειώνει έως 96% τον κίνδυνο επαναλοίμωξης. Μάλιστα, καλύπτονται και οι συνήθεις μεταλλάξεις όπως η βρετανική και η νοτιοαφρικανική.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία, μία δόση εμβολίου παράγει εντονότατη αντισωματική ανταπόκριση, αποτελεσματική και στις μεταλλάξεις και η ανοσία είναι πολύ μακρότερη του ενός χρόνου.
Μελέτες και στη χώρα μας δείχνουν ανάλογα αποτελέσματα, δηλαδή σημαντική αύξηση αντισωμάτων μετά την πρώτη δόση του εμβολίου σε άτομα που έχουν νοσήσει. Έτσι, η σύσταση μετά από φυσική νόσηση είναι μία δόση εμβολίου που παίζει το ρόλο της επαναληπτικής δόσης.

Τα εμβόλια μας προστατεύουν 100%

Τα εμβόλια μας προστατεύουν σχεδόν 100% από τη σοβαρή νόσο και το θάνατο και σε σημαντικό βαθμό από τις μεταλλάξεις, επανέλαβε για άλλη μια φορά η καθηγήτρια ξεκαθαρίζοντας ότι : «Επιχειρήματα του τύπου οι μεταλλάξεις κάνουν ανενεργό το εμβόλιο δεν ισχύουν και όσοι το επικαλούνται κάνουν λάθος. Ο κύριος τρόπος αναχαίτισης των μεταλλάξεων είναι ο άμεσος εμβολιασμός όλων» τόνισε.