Θεοδωρίδου: «Όσοι νόσησαν και έκαναν μια δόση εμβολίου έχουν καλύτερη ανόσια»

0
322

Πιο δυνατή ανοσία έχουν όσοι νόσησαν πρώτα από κορωνοϊό και στη συνέχεια εμβολιαστήκαν με μία δόση. Αντίθετα όσοι νόσησαν και παρέμειναν ανεμβολίαστοι έχουν 2,34 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά αυτό το χειμώνα.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές από το Κεντάκι των ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε σήμερα  η καθηγήτρια Παιδιατρικής της Ιατρικής σχόλης του ΕΚΠΑ Μαρία Θεοδωρίδου στην καθιερωμένη συνέντευξη του υπουργείου Υγείας στην οποία συμμετείχε και Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια αυτή η ενισχυμένη ανοσία που αποκτούν όσοι έχουν νοσήσει και στη συνέχεια έκαναν και μια δόση του εμβολίου ονομάζεται  “υβριδική ανοσία” και είναι πολύ πιο αποτελεσματική από την ανοσία, που προσφέρει η φυσική νόσηση.

Με αφορμή τα αποτελέσματα αυτής της νέας μελέτης η κυρία Θεοδωρίδου  κάλεσε εκ νέου όσους έχουν νοσήσει να μην αμελούν και να κάνουν μία δόση εμβολίου: «Η ανοσιακή αντίδραση είναι πιο ποιοτική και το άτομο έχει καλύτερη ανοσία έναντι όχι μόνο των σημερινών, αλλά και των μελλοντικών μεταλλάξεων» είπε.

Σημειώνεται ότι η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για όσους έχουν νοσήσει από κορωνοϊό είναι να κάνουν μία δόση εμβολίου 6 μήνες μετά.

Η ίδια ανέφερε επίσης ότι βρισκόμαστε σε αναμονή έγκρισης της χορήγησης δεύτερης δόσης του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι με τη δεύτερη δόση η αποτελεσματικότητα φθάνει στο 90%. Εφόσον δοθεί η έγκριση, η δεύτερη δόση θα πρέπει να γίνει 2 μήνες μετά την πρώτη.

Ακόμη η κυρία Θεοδωρίδου έκανε αναφορά σε μεγάλη μελέτη, που έγινε στις ΗΠΑ σε παιδιά και εφήβους. Η μελέτη έδειξε ότι παιδιά και έφηβοι έχουν υψηλό ιικό φορτίο, ανεξαρτήτως αν έχουν ή όχι συμπτώματα. Γι’ αυτό, τόνισε η καθηγήτρια ότι είναι κρίσιμο να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών.

Από την πλευρά του, ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι σήμερα ξεπεράσαμε τους 12.600.000 εμβολιασμούς. Συνολικά, περίπου 6.300.000 Έλληνες έχουν εμβολιαστεί πλήρως, που αντιστοιχεί στο 60% του γενικού πληθυσμού και 69,4% των ενηλίκων, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 64,2% και 73,9%. Με την  3η δόση, μέχρι σήμερα, έχουν εμβολιαστεί 206.000 άτομα και άλλα 40.000 έχουν κλείσει ραντεβού.