Θετική Φωνή: “40 χρόνια HIV/AIDS – Μετράμε τις απώλειες- Διεκδικούμε τις νίκες”

0
298

Σαράντα χρόνια από την αναγνώριση των πρώτων ασθενών με HIV/AIDS και την έναρξη της επιδημίας του AIDS για τους ανθρώπους που ζουν με HIV στην Ελλάδα, η 1η Δεκέμβρη 2021 είναι ημέρα μνήμης για όλους τους ανθρώπους που δεν τα κατάφεραν. Η ΜΚΟ Θετική Φωνή, σε ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η σημερινή ημέρα:  “Σηματοδοτεί ταυτόχρονα την ανάγκη να συνεχίσουμε να διεκδικούμε το δικαίωμα στην καθολική πρόσβαση στη θεραπεία, το δικαίωμα στην εργασία, την οικογένεια, την εξάλειψη του στίγματος και την κοινωνική αποδοχή.

Πλέον ο HIV αποτελεί ένα χρόνιο, διαχειρίσιμο νόσημα. Οι άνθρωποι που λαμβάνουν αγωγή δε μπορούν να μεταδώσουν τον ιό. Το στίγμα όμως παραμένει.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS και τις ειδικές συνθήκες που ζούμε λόγω της επιδημίας του COVID-19, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» απευθύνει ένα κάλεσμα εγρήγορσης και κινητοποίησης προς την πολιτεία και την κοινωνία για την οριστική αναχαίτιση της επιδημίας HIV στην Ελλάδα.

Τα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ (δεκάμηνο 1/1/2021- 31/10/2021) αποτυπώνουν μία μείωση των νέων διαγνώσεων σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Συγκεκριμένα, από την αρχή του έτους και μέχρι τέλη Οκτωβρίου δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ 402 νέα περιστατικά HIV λοίμωξης έναντι 559 το 2020.

Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού γραφείου της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, Δρ Χανς Κλούγκε, καθώς και η Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, σε κοινή ανακοίνωση χθες 30 Νοεμβρίου, ανέφερα έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι το 2020 παρατηρήθηκε μείωση νέων διαγνώσεων σε όλη τη κατά 24% λόγω των μειωμένων εξετάσεων εν μέσω της Πανδημίας COVID-19.

Καθολική πρόσβαση στη θεραπεία

Οι άνθρωποι που ζουν με HIV λοίμωξη στην Ελλάδα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδια στην πρόσβασή τους στη θεραπεία. Ιδιαίτερα στην περίοδο του COVID, οι συνθήκες στις Μονάδες Λοιμώξεων έχουν γίνει ασφυκτικές. Η πολύμηνη αναμονή για ραντεβού σε νεοδιαγνωσμένα άτομα και, κατά συνέπεια, η μη έγκαιρη έναρξη φαρμακευτικής αγωγής δε μπορεί να γίνει αποδεκτή. Όπως και οι συνεχιζόμενες δυσκολίες στη διενέργεια συγκεκριμένων εξετάσεων που είναι απαραίτητες για τη παρακολούθηση της επιτυχίας της αγωγής.

Μείωση των νέων λοιμώξεων

Για τον περιορισμό των νέων λοιμώξεων HIV απαιτείται η πλήρης αξιοποίηση όλων των εργαλείων πρόληψης. Η χρήση προφυλακτικού αποτελεί ένα σημαντικό προληπτικό εργαλείο, ωστόσο έχει αποδειχθεί διαχρονικά ότι δεν είναι ικανό από μόνο του να περιορίσει δραστικά τη μετάδοση του ιού. Αντιθέτως, όλες οι περιπτώσεις αποτελεσματικής αναχαίτισης της επιδημίας συνδέονται παγκοσμίως με τη αξιοποίηση της προφυλακτικής θεραπείας PrEP, η οποία δεν είναι ακόμη  διαθέσιμη στην Ελλάδα.

H Θετική Φωνή διεκδικεί μεταξύ άλλων:

– καλύτερες πρακτικές πρόληψης, υπηρεσίες περίθαλψης και κοινωνικής μέριμνας για τους ανθρώπους που ζουν με τον HIV αλλά και τις κοινωνικές ομάδες που είναι δυσανάλογα ευάλωτες στον ΗIV,
– την άμεση υιοθέτηση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον ΗΙV,
– την ενίσχυση των Μονάδων Λοιμώξεων με ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό προσωπικό,
– τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των ατόμων που ζουν με ΗΙV,
– την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων πρόληψης συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης της PrEP (Προφύλαξη πριν την Έκθεση) μέσω του ΕΣΥ και  την προαγωγή της δωρεάν, ανώνυμης και εμπιστευτικής εξέτασης για HIV.

Η Θετική Φωνή ιδρύθηκε το 2009 με σκοπό την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ανθρώπων που ζουν με HIV και την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού: “Αγωνιζόμαστε για καλύτερες πρακτικές πρόληψης, υπηρεσίες περίθαλψης και κοινωνικής μέριμνας για τους ανθρώπους που ζουν με τον HIV αλλά και τις κοινωνικές ομάδες που είναι δυσανάλογα ευάλωτες στον ΗIV. Εργαζόμαστε για την κοινωνική αποδοχή, αλληλεγγύη και υποστήριξη των ομάδων αυτών και για την έγκυρή ενημέρωση του ευρύτερου πληθυσμού. Βγαίνουμε μπροστά σε πρώτο πρόσωπο, παρέχουμε υπηρεσίες ενδυνάμωσης, προάγουμε την πρόληψη, προσεγγίζουμε ευάλωτες ομάδες, υλοποιούμε παρεμβάσεις στις φυλακές, υποστηρίζουμε τα δικαιώματα των ατόμων που εργάζονται στο σεξ, παρέχουμε υπηρεσίες σε μετακινούμενους πληθυσμούς και αναπτύσσουμε δράσεις μείωσης βλάβης για τα άτομα που κάνουν χρήση ψυχοδραστικών ουσιών. Από το 2009 μέχρι σήμερα, έχουμε προσφέρει πάνω από 148,000 δωρεάν εξετάσεις, έχουμε μοιράσει πάνω από 9,000,000 δωρεάν προφυλακτικά, και έχουμε προσφέρει πάνω από 10,000 υπηρεσίες ενδυνάμωσης σε άτομα που ζουν με HIV και το φιλικό και οικογενειακό τους περιβάλλον. Τα τελευταία χρόνια, σχεδόν μία στις τρεις νέες διαγνώσεις HIV στην Ελλάδα έχει καταγραφεί στις δομές μας”.