Τι ισχύει από σήμερα στις μετακινήσεις, στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Τι ανοίγει από τη Δευτέρα 17 Μαΐου

0
498

Η ημέρα που όλοι περιμέναμε ήρθε και από σήμερα περνάμε σιγά- σιγά στη «μετά covid-19 εποχή» με τους εμβολιασμένους να πλησιάζουν τα 5 εκατομμύρια και τους πολίτες να μπορούν- επιτέλους- να βγαίνουν από το σπίτι τους χωρίς SMS και να ταξιδεύουν ελεύθερα στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Για να γίνει, ωστόσο, με ασφάλεια αυτή η μετάβαση θα πρέπει και αυτή τη φορά να τηρούν τα γνωστά ατομικά μέτρα προστασίας, όσοι δεν έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Έτσι από σήμερα το πρωί στις 06.00:

– Καταργείται η αποστολή sms στους αριθμούς 13032 και 13033

– Παρατείνεται η κυκλοφορία έως τις12:30 τη νύχτα

– Ανοίγουν τα μουσεία

– Ανοίγει ο τουρισμός, στο πλαίσιο που ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης.

– Ανοίγουν οι υπερτοπικές – διαπεριφερειακές μετακινήσεις υπό προϋποθέσεις με την ελληνική εκδοχή του «πράσινου πιστοποιητικού», για τις μετακινήσεις στα νησιά.

Συγκεκριμένα, για τη μετάβαση προς και από τα νησιά -με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα- είναι υποχρεωτική η προσκόμιση είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού, 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, είτε αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών, είτε self-test 24 ωρών, είτε τέλος βεβαίωση νόσησης, που θα ισχύει από τους 2 έως 9 μήνες μετά.

Ο έλεγχος θα γίνεται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες, ενώ τις παραπάνω προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες, 5 ετών και άνω.

Η δήλωση των self test θα πρέπει να γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, ενώ όσοι προσέρχονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές για PCR ή rapid τεστ αντιγόνου θα πρέπει να ζητούν την ψηφιακή βεβαίωση με το αποτέλεσμα του τεστ.

Επισημαίνεται, εξάλλου, ότι για τις χερσαίες μετακινήσεις από νομό σε νομό, απευθύνεται ισχυρή σύσταση για τακτικά διαγνωστικά τεστ.

Το λιανεμπόριο λειτουργεί χωρίς sms και ραντεβού, δηλαδή, (click in και click away), αλλά θα τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε ό,τι αφορά των αριθμό των πελατών: ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά μέτρα.

Τα καταστήματα εστίασης δεν θα έχουν μουσική έως και το τέλος Μαΐου!

Τι ανοίγει από τη Δευτέρα 17 Μαΐου έως και τέλος του μήνα

Από τη Δευτέρα 17 Μαΐου, θα επαναλειτουργήσουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, στις 21 Μαΐου οι θερινοί κινηματογράφοι, τα ΟΠΑΠ PLAY στις 24 Μαΐου και οι ανοιχτοί πολιτιστικοί χώροι στις 28 Μαΐου).
Επίσης, τα γυμναστήρια, τα κέντρα αισθητικής και οι χώροι δεξιώσεων από τις 31 Μαΐου, οι οίκοι ανοχής από τις 7 Ιουνίου, ενώ από τον Ιούνιο προγραμματίζονται γάμοι και βαφτίσια σε εξωτερικό χώρο, με ανώτατο όριο 100 ατόμων.

Οι δύο φάσεις ανοίγματος του τουρισμού

Ο τουρισμός ανοίγει σε δύο φάσεις: από σήμερα και ως το τέλος Ιουνίου περισσότερο προσεκτικά, και από τον Ιούλιο περισσότερο μαζικά, με τον εμβολιασμό όλων των κατοίκων των νησιών αφενός, με την τήρηση συγκεκριμένων μέτρων από τους τουρίστες αφετέρου.

Σε πρώτη φάση όλοι οι ενήλικες κάτοικοι των μικρότερων νησιών, έως 10.000 κατοίκων, έχουν ήδη εμβολιαστεί, κάτι που θα συμβεί και με τους ενήλικους κατοίκους των μεγαλύτερων νησιών το αργότερο σε 1,5 μήνα από τώρα.
Εντός του Ιουνίου όλα τα νησιά, εξαιρουμένης της Κρήτης, θα έχουν εμβολιαστεί καθολικά στον πληθυσμό τους προκειμένου να έχει δημιουργηθεί τείχος προστασίας.

Σε ό,τι αφορά τους τουρίστες, από την 1η Ιουνίου τίθεται σε λειτουργία το ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό και παράλληλα με τον αλγόριθμο EVA θα συνεχίσουν οι στοχευμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας μας, αναλόγως του επιδημιολογικού φορτίου της χώρας προέλευσης κάθε επισκέπτη.

Όπως είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, οι επισκέπτες από το εξωτερικό θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τακτικά τεστ κατά τη διάρκεια της παραμονής τους και, πριν αναχωρήσουν για τις πατρίδες τους, να ξανακάνουν τεστ, έτσι ώστε να μην υπάρχει ανησυχία και στις χώρες προέλευσης.