Την επόμενη Κυριακή 10 Οκτωβρίου, ανοίγει η πλατφόρμα για την 3η δόση στους άνω των 50 ετών

0
225

Το πράσινο φως έδωσε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την 3η δόση  του εμβολίου έναντι της λοίμωξης SARS- CoV-2 στους πολίτες άνω των 50 ετών με χρόνια σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.  Η ηλεκτρονική πλατφόρμα  για τα ραντεβού ανοίγει την επόμενη Κυριακή 10 Οκτωβρίου, όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου. Ο κ. Θεμιστοκλέους  διευκρίνισε ότι θα έχουν τη δυνατότητα για τρίτη δόση μόνο όσοι ασθενείς ανήκουν στην κατηγορία Α  και στην κατηγορία Β (ανοσοκατασταλμένοι κλπ). Την 3η δόση μπορούν να την κάνουν αφού έχουν περάσει 6 μήνες μετά τη 2η δόση.

Στη συνέντευξη συμμετείχαν η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η καθηγήτρια παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επιδημιολόγος και μέλος της Επιτροπής Γκίκας Μαγιορκίνης.

Αναλυτικά η κυρία Μίνα Γκάγκα στην ομιλία της αναφέρθηκε στα παιδιά τονίζοντας ότι δεν πρέπει να συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός παιδιών σε κλειστούς χώρους και στα σπίτια και ουσιαστικά έστειλε το μήνυμα να ξεχάσουμε τα παιδικά πάρτι και τους παιδότοπους τουλάχιστον για φέτος.

Στην τοποθέτηση της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι για 4η εβδομάδα η πανδημία παρουσιάζει μια σταθεροποίηση έχουμε 2.150 νέα κρούσματα ανά ημέρα, με εξαίρεση τη Βόρεια Ελλάδα που υπάρχουν πολλές περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Επί συνόλου περίπου 20.000 ενεργών κρουσμάτων σε όλη τη χώρα, περίπου 1.200 είναι στη Λάρισα και πάνω από 3.000 στη Θεσσαλονίκη. Αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο υπάρχει σε περιοχές, όπως Πιερία Δράμα Κοζάνη, Χαλκιδική, Καστοριά και Σέρρες.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν εξορμήσεις με κινητά συνεργεία σε απομακρυσμένα χωριά. Την Τρίτη, θα επισκεφθούν χωριά σε Πιερία, Κιλκίς και Ξάνθη, την Τετάρτη Δράμα και Πέλλα και την Πέμπτη σε Φλώρινα και Σέρρες.

«Μέχρι σήμερα, χάρη στις εξορμήσεις, έχουν εμβολιαστεί πάνω από 10.000 άτομα σε απομακρυσμένα χωριά» είπε.

Ο δείκτης θετικότητας είναι στο 1,1% και το ποσοστό κάλυψης κλινών σε ΜΕΘ σε όλη τη χώρα είναι 66%, αλλά 94% στη Θεσσαλονίκη. Οι εισαγωγές ασθενών δείχνουν μείωση σε 160 ανά ημέρα και συνολικά στο ΕΣΥ νοσηλεύονται περίπου 1.700 άτομα με κορωνοϊό.

Η κυρία Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε και στο μαθητικό πληθυσμό τονίζοντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στις ηλικίες 4-18 ετών παραμένει σταθερός: «Τέσσερις εβδομάδες μετά το άνοιγμα τους, ο αριθμός των κρουσμάτων σε παιδιά σχολικής ηλικίας το Σεπτέμβριο ήταν μικρότερος σε σχέση με τον Αύγουστο, γεγονός που δείχνει ότι τα μέτρα λειτουργούν στα σχολεία. Περίπου το 80% των κρουσμάτων είναι ασυμπτωματικά, που εντοπίζονται λόγω των self tests και έτσι απομονώνονται εγκαίρως πριν υπάρξει διασπορά του ιού».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι υπήρξε πρόωρη άρση των μέτρων, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει αυξημένη διασπορά, τόσο η αναπληρωτής υπουργός Μ. Γκάγκα όσο και τα μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων καθηγητές Γκίγκας Μαγιορκίνης και Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισαν ότι δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία τονίζοντας πως  «πλέον όλοι γνωρίζουμε πώς να προστατευτούμε μετά από 2 χρόνια πανδημίας και πως με εμβολιασμένο το 63% των ενηλίκων είναι δυνατόν οι εμβολιασμένοι να επιστρέψουν σε μία νέα κανονικότητα».