Το Βραβείο του Φεστιβάλ Ταινιών της Λιουμπλιάνα στο ντοκιμαντέρ «ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑ» του CLEO

0
65

Με την κατάκτηση του Μεγάλου Βραβείου του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Λιουμπλιάνα (FeKK – LjubljanaShortFilmFestival) συνεχίζει την εντυπωσιακή φεστιβαλική πορεία του το «ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑ» (2021), μία συμπαραγωγή του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων – CLEO (cleoresearch.org) και της AlaskaFilms (alaskafilms.gr), σε σκηνοθεσία Σταύρου Πετρόπουλου.

Το ντοκιμαντέρ, που καταγράφει με χιουμοριστικό τρόπο τον καθημερινό μικρόκοσμο των Ικαριωτών κατά την «εισβολή» ερευνητών που προσπαθούν να βρουν το μυστικό της μακροζωίας στο νησί, έχει ήδη κερδίσει τις εντυπώσεις στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κοπεγχάγης, ενώ εκτός από το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Λιουμπλιάνα έλαβε μέρος και στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο γίνεται κάθε χρόνο στην πρωτεύουσα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, μετρά 28 χρόνια ζωής και είναι από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το «ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑ», που συμμετείχε στο Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ ανάμεσα σε άλλα 22 ντοκιμαντέρ, προβλήθηκε 2 φορές, με Q&A και συνεντεύξεις με τον σκηνοθέτη Σταύρο Πετρόπουλο, τον παραγωγό της ταινίας Λεωνίδα Κωνστανταράκο και την εκπρόσωπο του CLEO, Μαρκέλα Κονιόρδου.

Τις ίδιες ημέρες με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Σαράγεβο, η ταινία είχε επίσης προσκληθεί να συμμετάσχει στο 8ο ετήσιο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Λιουμπλιάνας, στην πρωτεύουσα την Σλοβενίας, όπου προβλήθηκε ανάμεσα σε 160 ταινίες από 35 χώρες και έλαβε το μεγάλο βραβείο (GrandPrixAward) του Φεστιβάλ. Μάλιστα η Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ έδωσε συγχαρητήρια στους δημιουργούς για την παραγωγή «ενός κλασικού cinémavérité».

«Είναι εξαρετικά ευχάριστη και τιμητική για εμάς η αναγνώριση και βράβευση αυτής της κάπως αντισυμβατικής πρωτοβουλίας επικοινωνίας της επιστήμης, που μέσω αυτού του ντοκιμαντέρ προβάλλει με χιούμορ την πιλοτική μας μελέτη ‘Μπλε Μικροβίωμα’, με θέμα τον ρόλο του μικροβιώματος του εντέρου στη μακροζωία. Η δημιουργική συνεργασία μας με την AlaskaFilms δείχνει πόσο η συνεργασία της Τέχνης και της Επιστήμης μπορεί πράγματι να συντελέσει στην καλύτερη πρόσβαση του γενικού, μη-επιστημονικού πληθυσμού στην επιστημονική γνώση» δήλωσε η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του CLEO και Συντονίστρια της μελέτης, Μαρκέλα Κονιόρδου, η οποία εμφανίζεται στο ντοκιμαντέρ.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=ToDJFlc_3vE

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ CLEO

Το CLEO (www.cleoresearch.org) ιδρύθηκε το 2011, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Το όραμα του CLEO είναι η βελτίωση της ασφάλειας των ασθενών και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στα ελληνικά νοσοκομεία, με έμφαση στην πρόληψη των νοσοκομειακών λοιμώξεων και στην ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών. Από τον Οκτώβριο του 2014 το CLEO λειτουργεί ως Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία.