Τσιόδρας : 1.200 οι διασωληνωμένοι μετά το Πάσχα. Το 10% των Ελλήνων έχουν “κολλήσει”

0
65

Έως και τους 1.200 διασωληνωμένους αναμένεται να φτάσουμε 3-10 Μαΐου, δηλαδή την εβδομάδα αμέσως μετά το Πάσχα, εάν ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου το γνωστό πλέον Rt παραμείνει χαμηλά, στο 1,1. Τα παραπάνω τόνισε ο καθηγητής Παθολογίας, Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας σε εκδήλωση στην Ακαδημία Αθηνών στο πλαίσιο ομιλίας του για την πανδημία.

Μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο, είχε προσβληθεί περίπου το 10% του πληθυσμού της χώρας, σύμφωνα με επιδημιολογική μελέτη του καθηγητή επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Λάρισας Χρ. Χατζηχριστοδούλου.

Οι ειδικοί υπολογίζουν τα πραγματικά κρούσματα να είναι μεταξύ 6-10 φορές περισσότερα από αυτά που επιβεβαιώνονται καθημερινά.

Από Ισπανική μελέτη αντισωμάτων, εκτιμάται ο κίνδυνος θανάτου στο 1,1-1,4% ποσοστό σαφώς μεγαλύτερο της γρίπης, το οποίο διπλασιάζεται στους άνδρες έναντι των γυναικών. Στις ηλικίες άνω των 80 ετών, ο κίνδυνος θανάτου είναι 12-16% για τους άνδρες και 5-7% για τις γυναίκες.

Αντίστοιχη μελέτη της καθηγήτριας επιδημιολογίας Β. Σύψα εκτιμά τον κίνδυνο θανάτου στο 1,15%.

Εξηγώντας την επίπτωση του δείκτη αναπαραγωγής της νόσου, ο κ.Τσιόδρας σημείωσε πως αν υπάρχουν 1000 κρούσματα και ο δείκτης Rt είναι 1,1, τότε σε 60 ημέρες, τα κρούσματα έχουν φτάσει τις 25.000.

Σημαντικά για τους ειδικούς είναι τα ευρήματα που έχουν καταγραφεί αναφορικά με την ανοσία. Σύμφωνα με τον καθηγητή, παρότι ο τίτλος αντισωμάτων πέφτει όσο απομακρύνεται ο χρόνος της νόσησης από τον ιό, εντούτοις, τα αντισώματα δεν χάνουν την εξουδετερωτική τους δράση. Παράλληλα, συνεπικουρούνται και από τα κύτταρα (κύτταρα μνήμης), με αποτέλεσμα τουλάχιστον το 95% των ανθρώπων να διατηρεί τα τρία από τα πέντε σκέλη ανοσίας. Όσο για τη διασταυρούμενη ανοσία, αυτή έχει επιβεβαιωθεί τουλάχιστον από πέντε μελέτες σε ΗΠΑ, Ολλανδία, Γερμανία και Σιγκαπούρη.