Υπουργείο Υγείας: Εισιτήριο 20 ευρώ θα πληρώνουν οι τουρίστες που θα επισκέπτονται τα Κέντρα Υγείας

0
287

Τέλος στις δωρεάν υπηρεσίες στις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για τους τουρίστες και γενικότερα τους μη μόνιμους κατοίκους της χώρας, βάζει το υπουργείο Υγείας, με διάταξη που προώθησε στο νομοσχέδιο για τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ), το οποίο υπερψηφίστηκε την Πέμπτη από τη Βουλή.

Σύμφωνα με όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα, οι επισκέπτες ήταν υποχρεωμένοι να πληρώνουν μόνο για τις νοσηλείες και τις εξετάσεις τους, ενώ από εδώ και στο εξής, με τη νέα διάταξη θα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν εισιτήριο 20 ευρώ στα Κέντρα Υγείας (Κ.Υ), στα Περιφερειακά Ιατρεία, στα Εξωτερικά Ιατρεία των νοσοκομείων, αλλά και σε άλλες δομές επείγουσας ιατρικής.

Χάνονται εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι εξακολουθεί να υπάρχει μια δυστοκία στην είσπραξη των νοσηλειών από τους ξένους τουρίστες ασθενείς που νοσηλεύονται στο ΕΣΥ. Αυτό συμβαίνει επειδή οι αρμόδιες υπηρεσίες σε αρκετά νοσοκομεία της χώρας,  λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών αλλά και της έλλειψης προσωπικού, δεν προλαβαίνουν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα έγγραφα ή να τα αποστείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία των Ευρωπαίων ή των ασθενών τουριστών από τρίτες χώρες ( π.χ Η.Π.Α, Αυστραλία κλπ), με αποτέλεσμα, να χάνονται σημαντικά ποσά που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ενισχύσει των Κ.Υ και των άλλων υγειονομικών δομών.

Με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας το 2015 οι απώλειες από τις δωρεάν νοσηλείες των ξένων τουριστών στη χώρα μας άγγιζαν ετησίως τα 25 εκατομμύρια ευρώ.  Χρήματα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προς όφελος της βελτίωσης των συνθηκών στα νοσοκομεία. Από το 2015 δηλαδή έως και σήμερα οι απώλειες για το ΕΣΥ φτάνουν τα 200.000.000 ευρώ! Να σημειωθεί ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες έχουν δωρεάν νοσηλεία στο ΕΣΥ.

Η νέα τροπολογία

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιδιώκει με τη συγκεκριμένη τροπολογία να συγκεντρώσει σημαντικά κονδύλια, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, με τα οποία θα ενισχυθούν τα Κέντρα Υγείας.

Η διάταξη προβλέπει την επέκταση Νόμου του 2017, που περιέγραφε αποζημίωση μόνο για τα νοσοκομεία από τους τουρίστες και τους μη μόνιμους κατοίκους της χώρας μας… «σε όλες τις δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και επείγουσας ιατρικής περίθαλψης σε πρώτο και δεύτερο βαθμό».

Όπως προβλέπει η τροπολογία, «καθιερώνεται η ελάχιστη αποζημίωση του δημόσιου συστήματος για την παροχή υπηρεσιών υγείας σε μη μόνιμους κατοίκους της Ελλάδος σε δομές παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και επείγουσες ιατρικής περίθαλψης, δηλαδή κέντρα υγείας υγειονομικών περιφερειών, τακτικά εξωτερικά ιατρεία και τμήματα επειγόντων περιστατικών νοσοκομείων».

Η εν λόγω διάταξη δεν επηρεάζει τις πρόσθετες παροχές ασθένειας σε είδος όπως εξετάσεις αίματος, απεικονιστικές κ.λπ., οι οποίες θα συνεχίσουν να κοστολογούνται σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις και διαδικασίες.