Alzheimer: Έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας και στιγματισμός των ατόμων με άνοια.

0
569

Κάθε 3 δευτερόλεπτα, κάποιος στον κόσμο εμφανίζει άνοια. Η νόσος Alzheimer (ΝΑ), αλλά και η άνοια γενικότερα, αποτελεί ένα δυσβάστακτο κοινωνικό πρόβλημα υγείας. H 21η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου Alzheimer και ο Σεπτέμβριος ο Παγκόσμιος Μήνας για τη Νόσο.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου  Alzheimer και Συναφών Διαταραχών με πολλαπλες δράσεις και μαθηματα ενημερωνει τους πολίτες πως να εντοπίζουν τα συμπτώματα της άνοιας και φυσικά υπενθυμίζει σε όλους μας να μην ξεχνάμε τους αγαπημένους μας που ζουν με άνοια.

Ο Σεπτέμβριος προσφέρει μια ευκαιρία να προβληματιστούμε σχετικά με τις επιπτώσεις της άνοιας, μιας ασθένειας που επηρεάζει όλο και περισσότερους ανθρώπους καθώς περνούν τα χρόνια.

Στοιχεία σοκ από την εκθεση της Παγκόσμιας Εταιρείας Νόσου Alzheimer (ADI) 2021

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα έρευνας της Παγκόσμιας Εταιρείας Νόσου Alzheimer  41 εκατομμύρια περιστατικά άνοιας στον κόσμο δεν έχουν διαγνωστεί. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις νέες εξελίξεις που έχουν σημειωθεί αναφορικά με τη θεραπεία της άνοιας ενδεχομένως να οδηγήσουν στην αύξηση των διαγνώσεων της νόσου Alzheimer σε παγκόσμιο επίπεδο, ασκώντας πίεση  στα απροετοίμαστα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης των χωρών σύμφωνα με την ADI.

Το Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ του Καναδά ανέλαβε να προετοιμάσει την ετήσια έρευνα της ADI για το 2021 με τίτλο «Ταξίδι στη διάγνωση της άνοιας».  Σύμφωνα με την έρευνα διαπιστώθηκε ότι το 75% των ατόμων με άνοια δε διαγιγνώσκονται παγκοσμίως, ποσοστό που αναλογεί στο 90% σε χώρες χαμηλού έως μεσαίου εισοδήματος.

Ωστόσο, για πρώτη φορά κάνει την εμφάνιση της στις ΗΠΑ μια νέα φαρμακευτική θεραπεία για τη νόσο Alzheimer. Η FDA εγκρίνει πλέον υπό όρους τη χρήση του φαρμάκου aducanumab για ασθενείς που βρίσκονται σε πρώιμα στάδια. Την ίδια στιγμή όμως άτομα με άνοια χωρίς διάγνωση σε όλο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση στις εξελίξεις που σημειώνονται  αναφορικά με τη θεραπεία.

Επιπλέον, η εξέταση των βιοδεικτών αίματος  πρόκειται να είναι διαθέσιμη στο μέλλον διευκολύνοντας  σημαντικά τη διάγνωση της άνοιας και καθιστώντας την πιο σαφή από ποτέ. Σύμφωνα με τον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου McGill και συγγραφέα της Έκθεσης της Παγκόσμιας Εταιρείας Alzheimer, Serge Gauthier, τα νέα διαγνωστικά εργαλεία πρόκειται να ασκήσουν σημαντική πίεση στα συστήματα υγείας των χωρών όσον αφορά την παροχή διαγνώσεων για την άνοια.

ΠΟΥ

Σύμφωνα με τον  Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η άνοια αποτελεί την έβδομη κύρια αιτία θανάτου στον κόσμο. Παράλληλα ο στιγματισμός αναφορικά με τη νόσο εξακολουθεί να υφίσταται και να συνιστά σημαντικό εμπόδιο αναφορικά με τη διάγνωσή της. Η Παγκόσμια Έκθεση Alzheimer αποκαλύπτει ότι ένας στους τρεις γιατρούς αναφέρουν πως τίποτε δεν μπορεί να γίνει, καθιστώντας έτσι μάταιη τη διάγνωση.

Η Paola Barbarino, διευθύνουσα σύμβουλος της ADI αναφέρει ότι η έλλειψη ευαισθητοποίησης και ο στιγματισμός παρεμποδίζει τις προσπάθειες υποστήριξης των ατόμων που ζουν με άνοια.

Η παραπληροφόρηση, η έλλειψη ειδικών εκπαιδευμένων στην άνοια και η απουσία διαθέσιμων εργαλείων διάγνωσης οδήγησαν σε ανησυχητικά χαμηλά ποσοστά διάγνωσης. Υγειονομικά συστήματα περίθαλψης με εξειδικευμένο προσωπικό και κατάλληλο εξοπλισμό διάγνωσης της άνοιας είναι αναγκαία όσο ποτέ.

Για περισσότερα από είκοσι χρόνια οι εθνικές κυβερνήσεις καλούνταν να εφαρμόσουν εθνικά σχέδια άνοιας, αλλά δυστυχώς η εξέλιξη ήταν αρκετά αργή. Σήμερα οι απαιτήσεις είναι αυξημένες και το εθνικό σχέδιο άνοιας πρέπει να εφαρμοστεί σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ οι μισές χώρες θα έπρεπε να είχαν διαγνώσει το 50% των ατόμων που ζουν με άνοια. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ADI τα ποσοστά διάγνωσης μόλις αγγίζουν το 25% σε χώρες μεσαίου εισοδήματος και το 10% σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Το 90% των γιατρών σημείωσαν καθυστερήσεις και μεγάλη αναμονή στη διάγνωση λόγω της πανδημία COVID-19. Δυστυχώς, μόλις ένας στους τρεις ανθρώπους με άνοια είχε πρόσβαση σε γιατρό στην περίοδο της πανδημίας.

Τα άτομα με άνοια σύμφωνα με την  Paola Barbarino έχουν το δικαίωμα να γνωρίσουν τη διάγνωσή τους έγκαιρα. Η άνοια είναι μια προοδευτική ασθένεια με διαρκώς αυξανόμενους ρυθμούς με το πέρας των χρόνων. Η καταιγίδα πλησιάζει, εάν όλες οι κυβερνήσεις δε δράσουν γρήγορα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται:  www.alzheimerfederation.gr 2310 909000 Εταιρεία Νόσου Azlheimer και Συγγενών Διαταραχών (Alzheimer Hellas).

Μονάδα Αντιμετώπισης Προβλημάτων Νόσου Alzheimer «Αγία Ελένη», Πέτρου Συνδίκα 13, Θεσσαλονίκη, Τηλ: 2310 810411, Fax: 2310 925802.

Μονάδα Αντιμετώπισης Προβλημάτων Νόσου Alzheimer «Άγιος Ιωάννης», Κων/νου Καραμανλή 164, Θεσσαλονίκη, Τηλ: 2310 351453-5, Fax: 2310 351456.

Web: www.alzheimer-hellas.gr, E-mail: info@alzheimer-hellas.gr

Facebook: AlzheimerHellas, Υoutube: Alzheimer Hellas