Covid-19: Πως «σπάσαμε» το φράγμα των 1000 κρουσμάτων σε 12 ημέρες!

0
155

Η επανεμφάνιση του καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρας στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου την Τρίτη στις 4 Αυγούστου, σηματοδοτεί τη Β’ φάση της πανδημίας. Και αυτό το αποδεικνύουν οι αριθμοί. Μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες, από τις 4 έως και τις 7 Αυγούστου, κατεγράφησαν από τον ΕΟΔΥ συνολικά 549 κρούσματα σε όλη τη χώρα.

Τον ίδιο αριθμό κρουσμάτων (549) είχαμε από τις 27 Ιουλίου έως τις 3 Αυγούστου, δηλαδή σε 8 ημέρες! Συνολικά τις τελευταίες 12 ημέρες, δηλαδή από 27 Ιουλίου έως και 7 Αυγούστου, κατεγράφησαν σύμφωνα με τις ημερήσιες επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ συνολικά 1098 κρούσματα σε όλη τη χώρα!

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να γνωρίζει αυτά τα νούμερα! Μια απλή ανάγνωση στις εκθέσεις του ΕΟΔΥ (eody.gov.gr) και θα διαπιστώσει ότι είχαμε 35 κρούσματα στις 27 Ιουλίου και 151 στις 7 Αυγούστου! Εάν μάλιστα κάνει και τη … «σούμα» των τελευταίων 12 ημερών διαπιστώνει ότι η κατάσταση… ξέφυγε μέσα στον Αύγουστο!

Τα νέα μέτρα

Το στοίχημα πλέον για τους ειδικούς αλλά και την κυβέρνηση, είναι να πείσει εκ νέου τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους, ότι ο κορωνοϊός δεν κάνει διακοπές! Ο Covid-19, που σαρώνει όλο τον κόσμο, είναι εδώ και σε λίγες εβδομάδες θα μας δείξει τα «δόντια» του για δεύτερη φορά εάν δεν προσέξουμε.

Γι’ αυτό άλλωστε σχεδόν καθημερινά, τις τελευταίες ημέρες, η Πολιτική Προστασία ανακοινώνει νέα μέτρα ενώ είδαμε και τον πρώτο τοπικό lockdown στον Πόρο, μετά τα 13 κρούσματα που εντοπίστηκαν στο νησί. Υποχρεωτική μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους, τέλος τα πάρτι και οι λαϊκές αγορές, απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 9 ατόμων, καφετερίες, εστιατόρια κλπ, θα κλείνουν μετά τις 23:00 το βράδυ και θα ανοίγουν το πρωί. Αυτά είναι κάποια από τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στον Πόρο και η κυβέρνηση σκέφτεται να επεκτείνει και σε άλλες «κόκκινες» περιοχές εάν χρειαστεί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Άλλο ένας πονοκέφαλος για τους επιστήμονες -κυρίως του γιατρούς- είναι και η αύξηση των ενδονοσοκομειακών κρουσμάτων σε τρία νοσοκομεία της χώρας. Πρόκειται για τα δυο νοσοκομεία στη Λάρισα, (το Γενικό και το Πανεπιστημιακό) όπου εντοπίστηκαν 13 κρούσματα σε γιατρούς και νοσηλευτές που είχαν επιστρέψει από διακοπές και 4  και το Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκη.

Γι΄ αυτό άλλωστε το υπουργείο Υγείας απέστειλε την Πέμπτη σε όλες τις υγειονομικές δομές (νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ) εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία όλοι ο υγειονομικοί που επιστρέφουν από διακοπές, να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε δωρεάν σε μοριακό έλεγχο (PCR).

Τα χθεσινά 151 κρούσματα έφεραν και άλλη δέσμη μέτρων. Έτσι μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνώμων ο  υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε ότι οι επισκέπτες από την Μάλτα, από την Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020 και ώρα 00:01, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορωνοϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.

Επίσης με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, αναστέλλονται όλες οι λιτανείες και θρησκευτικές εκδηλώσεις με αφορμή τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας, στις 15 Αυγούστου και φυσικά αναβάλλονται όλα τα πανηγύρια και οι εορταστικές εκδηλώσεις.

Επιπρόσθετος το μέτρο της απαγόρευσης όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα, καφέ-μπαρ, κλαμπ, εστιατόρια κλπ, επεκτείνεται έως 31-08-2020.

Σίγουρα υπάρχουν και εκείνοι που διαμαρτύρονται για τα περιοριστικά μέτρα, τη χρήση μάσκας που είναι όντως ενοχλητική, την απαγόρευση των λιτανειών του 15 Αύγουστου, των πανηγυριών, των πάρτι και τόσων άλλων περιορισμών που μας κάνουν πραγματικά τη ζωή μας δύσκολη. Ας σκεφτούμε όμως ότι υπάρχουν και χειρότερα. Όπως οι ασθενείς με Covid-19 που νοσηλεύονται για πολλές εβδομάδες στην εντατική και έχουν ένα σωλήνα από το στόμα έως τους πνεύμονες για να αναπνέουν…