Έκτακτη σύσκεψη με Τσιόδρα και Χαρδαλιά: Δώσαμε την κλωτσιά στην καρδάρα με το γάλα…

0
214

«Αν μας ξαναδείτε να κάνουμε ξανά καθημερινά ενημέρωση με τον κ. Τσιόδρα, αυτό θα σημαίνει ότι τα πράγματα θα έχουν δυσκολέψει ξανά». Αυτό είχε πει προφητικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στην τελευταία τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου από το υπουργείο Υγείας, σχετικά με την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Η σημερινή επανεμφάνιση του καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου από την Αριστοτέλους που βρίσκεται το αρμόδιο υπουργείο, σηματοδοτεί ότι η κατάσταση είναι όντως δύσκολη. Και εκεί που όλοι περιμέναμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας να μας επισκεφτεί το Φθινόπωρο, φαίνεται ότι τα πανηγύρια, τα πάρτι στην παραλία, ο συνωστισμός στα μπαράκια και στους γάμους έκαναν το «θαύμα» τους. Ο Covid-19 «θέριεψε» και τώρα απλά θα πληρώσουμε την ανοησία και την απερισκεψία λίγων …αλλά αρκετών για να κάνουν τη ζημιά.

Με τη γλωσσά των αριθμών

Για να αξιολογήσει κάνεις την κατάσταση αρκεί να παραθέσουμε τα επίσημα στοιχεία  από τις επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ σχετικά με την εξάπλωση της πανδημία στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα τις τελευταίες 8 ημέρες και συγκεκριμένα από τη Δεύτερα 27 Ιουλίου έως και χθες 3 Αυγούστου εντοπίστηκαν 549 κρούσματα σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας, πέθαναν 7 ασθενείς ενώ χθες ήταν 13 διασωληνωμένοι στις εντατικές από 9 που ήταν τη Δευτέρα 27 Ιουλίου.

Οι ειδικοί που έβλεπαν τις τελευταίες τουλάχιστον τρεις εβδομάδες ότι η χαλάρωση των μέτρων θα «έτρεφε» τον φονικό ιό, προειδοποιούσαν σε όλους τους τόνους.

Μόλις πριν από έξι ημέρες η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού μιλώντας στον ΣΚΑΙ είχε πει ότι : «αν δεν πάρουμε μέτρα σε λίγες εβδομάδες θα μιλάμε για χίλια κρούσματα» προτρέποντας τους πολίτες να περιορίσουν τις επαφές τους.

Στις 31 Ιουλίου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε μια σειρά από νέα μέτρα, έπειτα από σχετική πρόταση και συνεννόηση με την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από 1/8 έως και 31/8 είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας.

Από την 1η Αυγούστου έως και τις 15/8 ισχύει η αναστολή επισκεπτηρίων σε νοσοκομεία, γηροκομεία, δομές ευάλωτων ομάδων κλπ.

Δυστυχώς όμως όσα μέτρα και εάν ανακοινωθούν πάντα θα υπάρχουν εκείνοι που «φυσικά γνωρίζουν καλύτερα» από τους επιστήμονες …με συνέπεια να την πληρώνουμε όλοι. Και κάπως έτσι χύσαμε το γάλα από την καρδάρα…