ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α: Δυσβάστακτη οικονομικά η μετακίνηση των ρευματοπαθών στα αστικά κέντρα για τις θεραπείες τους.

0
160

Αυξημένο κίνδυνο να μολυνθούν από κορωνοϊό οι ανοσοκατασταλμένοι ρευματοπαθείς από την περιφέρεια και τα νησιά, που αναγκάζονται να ταξιδεύουν στα αστικά κέντρα, προκειμένου να υποβληθούν σε χημειοθεραπείες, βιολογικές θεραπείες ή διαγνωστικές εξετάσεις. Επιπλέον η μετακίνηση και η διαμονή αποτελεί ένα δυσβάστακτο οικονομικό βάρος για τους ασθενείς, όπως  περιγράφει στην επιστολή-διαμαρτυρίας προς την ηγεσία του υπουργείο Υγείας η Ελληνική Εταιρία Αντιρρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α).

Η κυρία Αθανασία Παππά, πρόεδρος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α, στην επιστολή της τονίζει την ταλαιπωρία αυτών των ασθενών αλλά και τον κίνδυνο να μολυνθούν  από τον κορωνοϊό κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους, τη στιγμή –μάλιστα- που οι θεραπείες ή οι  εξετάσεις τους, θα μπορούσαν να γίνουν στα Κέντρα Υγείας της περιοχή τους, ώστε να αποφευχθεί η άσκοπη μετακίνηση τους μακριά από το σπίτι τους.

Να σημειωθεί ότι ήδη το υπουργείο Υγεία έχει κάνει σχετικές ανακοινώσεις για τη διενέργεια θεραπειών στα Κέντρα Υγείας (όπου αυτό είναι εφικτό) όμως ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί.

Συγκεκριμένα η κυρία Παππά αναφέρει στην επιστολή της προς τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον Υφυπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη και τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, κ. Παναγιώτη Πρεζεράκο: : «Με δεδομένο ότι η πανδημία του Κορωνοϊού COVID-19 εξακολουθεί να υφίσταται στη χώρα και με την προοπτική μιας νέας έξαρσης, ο κίνδυνος εξάπλωσης σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού είναι εξαιρετικά μεγάλος. Όπως επίσης και οι συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν.

Οι ρευματοπαθείς και ανοσοκατασταλμένοι χρόνιοι ασθενείς από τη περιφέρεια και τη νησιωτική Ελλάδα, υποχρεούνται σε μετακίνηση εκτός του τόπου κατοικίας τους, προκειμένου να υποβληθούν στις προβλεπόμενες θεραπείες (χημειοθεραπείες, βιολογικές θεραπείες) και διαγνωστικές εξετάσεις.

Επιπρόσθετα σημαντικό ποσοστό των ασθενών έχει πληγεί οικονομικά. Αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί να ανταποκριθεί στα έξοδα μετακίνησης και διαμονής. Για πολλούς χρόνιους ασθενείς απαιτείται και η παρουσία συνοδού μέλους καθώς η κατάσταση της υγείας τους ή αναπηρία δεν τους επιτρέπει να μετακινηθούν χωρίς βοήθεια».

Η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α επικροτεί τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας για τη διενέργεια των θεραπειών στα Κέντρα Υγείας και περιμένει την υλοποίηση τους. Οι προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν την ασφαλής χορήγηση των φαρμάκων, αναφέρονται διεξοδικά στην επιστολή.