Επαναστατικό βοήθημα λήψης αποφάσεων για τις θεραπείες της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

0
408

Τι θεραπείες υπάρχουν για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε θεραπείας; Είναι τα συμπτώματα μου αρκετά σοβαρά ώστε να δικαιολογούν να πάρω φάρμακα που μπορεί να έχουν κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες; Σε αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα απαντά το  πρωτοποριακό βοήθημα λήψης αποφάσεων για ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, που  διατίθεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας. Στόχος είναι η ενίσχυση και η βελτίωση ποιότητας ζωής των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Το βοήθημα κυκλοφορεί σε συνεργασία με την Δ’  Παθολογική Πανεπιστημιακή Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «ΑΤΤΙΚΟΝ» και προσφέρεται σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του προγράμματος: www.decisionaid.uniwa.gr.

Η Επιστημονική Υπεύθυνη του προγράμματος Έφη Σίμου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επικοινωνίας και ΜΜΕ στη Δημόσια Υγεία του Τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής επισήμανε μεταξύ άλλων ότι: «Η ανάπτυξη, ο σχεδιασμός και η δημιουργία του βοηθήματος λήψης απόφασης έγινε με βάση συστηματικές βιβλιογραφικές ανασκοπήσεις αντίστοιχων βοηθημάτων διεθνώς, σύμφωνα με τα πρότυπα της International Patient Decision Aid Standards (IPDAS) Collaboration και βασίστηκε στη στενή συνεργασία γιατρών, νοσηλευτών και ασθενών.».

Ο καθηγητής Παθολογίας – Ρευματολογίας του ΕΚΠΑ και πρόεδρος Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, Δημήτριος Μπούμπας,  τόνισε: «Η συμμετοχή των ασθενών στη λήψη απόφασης μετά από διεξοδική ενημέρωση από τους γιατρούς τους είναι βασική προϋπόθεση για τα χρόνια νοσήματα, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η αύξηση των διαθέσιμων καλών επιλογών για την αντιμετώπιση της τα τελευταία χρόνια κάνουν πιο επιτακτική την ανάγκη της επιλογής της καλύτερης δυνατής αγωγής για κάθε ασθενή. Σε αυτή τη διαδικασία η συμμετοχή του ασθενή βελτιώνει το αποτέλεσμα ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα τον ασθενή.»

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδας (Ε.Ρ.Ε.), Ευαγγελία Καταξάκη  σχολίασε: «Η συμμετοχική λήψη απόφασης είναι μια πρακτική με αποδεδειγμένα πλεονεκτήματα, όταν λειτουργεί σωστά. Εργαλεία όπως τα βοηθήματα λήψης απόφασης πετυχαίνουν αυτό ακριβώς, καθιστούν δηλαδή εφικτή την εφαρμογή της συναπόφασης».

Την ανάγκη συμμετοχής στη λήψη αποφάσισε τόνισε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας «ΡΕΥΜΑΖΗΝ»  Κατερίνα Κουτσογιάννη δήλωσε: «είναι ιδιαίτερα σημαντικό ο ασθενής να συμπεριλαμβάνεται στη θεραπευτική διαδικασία, όχι μόνο με στόχο αυτή να είναι προσαρμοσμένη στις δικές του ανάγκες και προσδοκίες, αλλά και επιπλέον επειδή έτσι αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες συμμόρφωσης του ασθενούς. Ο ασθενής που είναι ικανοποιημένος από την όλη διαδικασία έχει αποδειχθεί και με μελέτες ότι είναι πιθανότερο να είναι και πιο τυπικός στην τήρηση της θεραπείας».

Το πρόγραμμα τελεί υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδας (Ε.Ρ.Ε.), και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα (ΡΕΥΜΑΖΗΝ).