ΕΠΕ: Ισότιμη πρόσβαση στη χορήγηση ιατρικής οξυγονοθεραπείας για όλους και εμβολιασμός.

0
99

Ισότιμη πρόσβαση στη χορήγηση ιατρικής οξυγονοθεραπείας για όλους, χωρίς κανέναν αποκλεισμό είναι το μήνυμα που στέλνει φέτος η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονίας. Οι ειδικοί  τονίζουν την αναγκαιότητα ανάπτυξης πρωτοβουλιών, το σχεδιασμό στρατηγικών παρεμβάσεων έναντι της πνευμονικής λοίμωξης και την οργάνωση στοχευόμενων  υγειονομικών δράσεων έναντι του SARS-CoV-2 με σκοπό τη μείωση της διασποράς στην κοινότητα.

«Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) έχει ως βασικό της στόχο τις προσπάθειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τη σημασία της υιοθέτησης νοοτροπίας πρόληψης της πνευμονίας μέσω του εμβολιασμού καθώς και της έγκαιρης και στοχευόμενης θεραπείας προκειμένου να μειωθεί η μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά, η νοσηρότητα και η θνητότητα» αναφέρουν οι  συντονίστριες  της Ομάδας Λοιμώξεων της ΕΠΕ, Παρασκευή  Κατσαούνου και  Σταματούλα Τσικρικά.

Θερίζει τον πλανήτη η πνευμονία

H πνευμονία είναι μια λοιμώδης νόσος του πνεύμονα, που συνήθως προκαλείται από ιούς ή βακτήρια και λιγότερο συχνά από άλλους μικροοργανισμούς, ορισμένα φάρμακα και αυτοάνοσα νοσήματα.

Παρουσιάζεται ετησίως σε περίπου 450 εκατομμύρια ανθρώπους, ποσοστό 7% του συνολικού παγκόσμιου πληθυσμού και προκαλεί περίπου 4 εκατομμύρια θανάτους.

Αν και η πνευμονία θεωρούταν από τον William Osler τον 19ο αιώνα ως «αρχηγός των θανατηφόρων», με τον ερχομό της αντιβιοτικής θεραπείας και εμβολίων έχει σημειωθεί βελτίωση τόσο στη νοσηρότητα, όσο και τη θνητότητα. Εντούτοις, στις αναπτυσσόμενες χώρες, μεταξύ των πολύ νεαρών και πολύ ηλικιωμένων, αλλά και στους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, η πνευμονία παραμένει σημαντική αιτία θανάτου.

Ο πνευμονιόκοκκος

Ο πνευμονιόκοκκος αποτελεί το συχνότερο αίτιο βακτηριακής λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού, ενώ η διηθητική πνευμονιοκοκκική νόσος σε συνδυασμό με την εμφάνιση μικροβιαιμίας και σηψαιμίας έχει εξαιρετικά δυσμενή πρόγνωση. Για το έτος 2019 υπολογίστηκαν περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια θάνατοι, από τους οποίους οι 672. 000 αφορούσαν παιδιά. Συγκεκριμένα κάθε 25 δευτερόλεπτα καταγράφεται σε παγκόσμια κλίμακα ένας παιδικός θάνατος οφειλόμενος στον στρεπτόκοκκο της πνευμονίας.

Αλλά και οι ιογενείς πνευμονίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες με υψηλή θνησιμότητα, κυρίως όταν προκαλούνται από ιούς για τους οποίους δεν υπάρχει αντιιική θεραπεία και εμβόλιο. Όπως όλες οι ιογενείς λοιμώξεις έτσι και η πνευμονία από Covid-19 μπορεί να εμπλακεί με βακτηριακή πνευμονία.

Αν και οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από πνευμονία, ακόμα και υγιή άτομα σε καλή φυσική κατάσταση, άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού όπως τα άτομα άνω των 65 ετών, οι ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, οι καπνιστές, οι ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα και σακχαρώδη διαβήτη και οι αλκοολικοί κινδυνεύουν  περισσότερο.