Μελέτη: Ο υγιεινός τρόπος ζωής ασπίδα προστασίας κατά της νόσου Αλτσχάιμερ

0
473

“Νους υγιής εν σώματι υγιεί” έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και φυσικά είχαν δίκιο καθώς η σωματική άσκηση, η σωστή διατροφή αλλά και οι δραστηριότητες που κρατούν σε εγρήγορση το μυαλό μας, φαίνεται ότι προστατεύουν τον εγκέφαλο μας από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Αυτά είναι τα συμπέρασμα τα μιας μεγάλης μελέτης που  ανακοινώθηκαν στο ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ).

Ειδικότερα ο πληθυσμός της μελέτης ήταν 2.449 άτομα άνω των 65 ετών με μέση ηλικία τα 76 έτη, χωρίς σημάδια άνοιας. Οι συμμετέχοντες βαθμολογήθηκαν μετά την συμπλήρωση ερωτηματολογίων σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες, τη σωματική άσκηση, το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ και τις δραστηριότητες που «γυμνάζουν» το μυαλό, όπως είναι τι διάβασμα, τα σταυρόλεξα, επισκέψεις σε μουσεία κ.ά.

Στη συνέχεια οι ερευνητές υπολόγισαν ότι οι συμμετέχοντες με μέσο όρο ηλικίας τα 65 έτη, οι οποίοι ακολουθούσαν υγιεινό τρόπο ζωής,  είχαν προσδόκιμο υπόλοιπης ζωής κατά μέσο όρο 24,2 έτη για τις γυναίκες και 23,1 για τους άνδρες. Χαμηλότερες ήταν οι προσδοκίες για τις γυναίκες και τους άνδρες οι οποίοι ακολουθούσαν έναν πιο ανθυγιεινό τρόπο ζωής.

Συγκεκριμένα, το προσδόκιμο υπολειπόμενης ζωής ήταν αρκετά μικρότερο, τα 21,1 και 17,4 έτη αντίστοιχα.

Σχετικά με την πιθανότατα εμφάνισης της νόσου, οι ερευνητές εκτίμησαν ότι για τις γυναίκες και τους άνδρες που προσέχουν και ακολουθούν ένα πολύ υγιεινό τρόπο ζωής, από τον υπόλοιπο χρόνο της ζωής τους κατά μέσο όρο το 10,8% (2,6 έτη) και το 6,1% (1,4 έτη) αντίστοιχα έπρεπε να τα ζήσουν με νόσο Αλτσχάιμερ. Οι υπολογισμοί για αυτούς που έκαναν πιο ανθυγιεινή ζωή εκτιμήθηκε μεγαλύτερο διάστημα 4,1 έτη σε ποσοστό 19,3%  και 2,1 έτη σε ποσοστό 12% των ανθρώπων με ανθυγιεινή ζωή. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ερευνητές θεωρούν πως όταν οι συμμετέχοντες φθάσουν στα  85 έτη, η  απόσταση μεγεθύνετε μεταξύ όσων έκαναν υγιεινή και ανθυγιεινή ζωή. Μεγαλύτερο  χρόνο από την υπόλοιπη ζωή τους θα έπρεπε να ζήσουν με Αλτσχάιμερ.

Συμπέρασμα

Τέτοια στοιχεία κρίνονται σημαντικά καθώς οι ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας προβλέπεται να τριπλασιαστούν διεθνώς μέχρι το 2050,  δηλαδή να φθάσουν τα 152 εκατομμύρια. Σε αυτό συμβάλλει η γήρανση του πληθυσμού, ενώ γνωστό είναι ότι η νόσος εμφανίζεται συνήθως σε πιο μεγάλης ηλικίες. Οι επιστήμονες αναζητούν λύσεις και με βάση τα υπάρχοντα ευρήματα αποφαίνονται ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση της άνοιας, αλλά από την άλλη θα μπορούσε να αυξήσει και τα χρόνια ζωής με Αλτσχάιμερ.

Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν ότι: «η προσδοκία μιας μακροβιότερης ζωής, χάρη σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, δεν συνοδεύεται από αυξημένο αριθμό ετών ζωής με Αλτσχάιμερ».

Επίσης, τονίζουν ότι τα στοιχεία αυτά μπορούν να βοηθήσουν τους επαγγελματίες υγείας, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους ενδιαφερόμενους φορείς να σχεδιάσουν τις μελλοντικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης,  να προβλέψουν το κόστος, και τις ανάγκες των ασθενών αλλά και των φροντιστών τους.