ΠΑΣΠΑΜΑ: “Ντροπή οι διαχρονικές ελλείψεις αίματος στο νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”

0
772

Τις διαχρονικές ελλείψεις αίματος στις Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, τη κακή διαχείριση τους και την απουσία μέτρων επίλυσης του προβλήματος από τους αρμοδίους, καταγγέλλει για πολλοστή φορά, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο (ΠΑΣΠΑΜΑ).

Με επιστολή του (ΠΑΣΠΑΜΑ)που έστειλε στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και τους συναρμόδιους φορείς, αναφέρει ότι οι μεταγγιζόμενοι πάσχοντες, συχνά καλούνται με ανακοινώσεις από τις Μονάδες του νοσοκομείου, να καλύπτουν μονοί τους τις ανάγκες τους σε αίμα: «γεγονός απαράδεκτο και ανέφικτο αφού το φιλικό και συγγενικό τους περιβάλλον τους δεν αρκεί για να καλύψει τις συστηματικές μεταγγίσεις τους» όπως καταγγέλλει χαρακτηριστικά. 

Μάλιστα όπως αναφέρει η επιστολή σε περιόδους ελλείψεων αίματος, κάθε πάσχοντας μπορεί να συμβάλλει στο μέτρο των δυνατοτήτων του με την εξεύρεση κάποιων αιμοδοτών αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελεί καθιερωμένη πρακτική της Αιμοδοσίας του νοσοκομείου. Σημειώνεται ότι οι μεταγγίσεις είναι η βασική τους θεραπεία δυστυχώς όμως στο συγκεκριμένο νοσοκομείο οι ελλείψεις αίματος λαμβάνουν χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Επιπλέον, όπως καταγγέλλει ο ΠΑΣΠΑΜΑ : « Το Τμήμα Αιμοδοσίας χρησιμοποιεί το «λογιστικό μοντέλο» βάση του οποίου καταμετρώνται οι προσερχόμενοι αιμοδότες ανά πάσχοντα και χορηγούνται δυο μονάδες αίματος μόνο εάν το «λογιστικό υπόλοιπο των αιμοδοτών του επαρκεί». Αυτό σημαίνει ότι όποιος πάει αρκετούς αιμοδότες παίρνει τις απαραίτητες δυο φιάλες αίματος που χρειάζεται για τη θεραπεία του ενώ οι άλλοι μόνο μία.

«Αυτή η κραυγαλέα αναχρονιστική αντιμετώπιση των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία και Δρεπανοκυτταρική νόσο, θυμίζει πρωτόγνωρες καταστάσεις, τότε που η νόσος ήταν πρωτοεμφανιζόμενη, ο θεσμός της αιμοδοσίας ανεπαρκώς ανεπτυγμένος και η ιατρική γνώση ανεπαρκής αναφορικά με την μεταγγισιοθεραπεία» αναφέρει στην επιστολή του ο ΠΑΣΠΑΜΑ.

Να σημειωθεί ότι αυτή η τακτική έχει καταγγελθεί από το ίδιο το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας ( ΕΚΕΑ) ώς απαράδεκτη και έχει σταλεί έγγραφο προς τις αιμοδοσίες όλων των νοσοκομείων όπου συστήνει τη μη εφαρμογή τέτοιων εκβιαστικών μέσων.

«Σήμερα, τριάντα και σαράντα χρόνια μετά  αποτελεί ντροπή για τον ιατρικό κόσμο ή μη ορθή αντιμετώπιση των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία και Δρεπανοκυτταρική νόσο ως προς τις ανάγκες τους σε αίμα».

Η κακή διαχείριση του αίματος φαίνεται και από το γεγονός ότι φέτος το Καλοκαίρι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού πολλοί αιμοδότες δεν έχουν φύγει σε διακοπές όπως σημειώνει ο ΠΑΣΠΑΜΑ, που καλεί το υπουργείο Υγείας αλλά και όλους τους εμπλεκομένους φορείς να μεριμνήσουν άμεσα για την καλύψει της έλλειψης αίματος στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», ώστε όλοι οι πάσχοντες να λαμβάνουν σωστά τη θεραπεία τους, δηλαδή δυο μονάδες αίματος και όχι μια εάν δεν έχουν αιμοδότη!

Ο ΠΑΣΠΑΜΑ ζητάει από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας:

1.Βραχυπρόθεσμα: Να μεριμνήσει  για εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τη σημασία της προσφοράς της εθελοντικής αιμοδοσίας ειδικά εν μέσω καλοκαιριού και επείγον κάλεσμα για αιμοδοσία στο γενικό πληθυσμό αλλά και σε φορείς όπως στρατός, σώματα ασφαλείας κλπ.

2.Μακροπρόθεσμα: Την επιτάχυνση της συγκρότησης του Εθνικού Συστήματος Αιμοδοσίας ( ενιαίο πληροφοριακό σύστημα, σύστημα πρόβλεψης αναγκών, συγκεντροποίηση συλλογή επεξεργασία αίματος, άνοιγμα αιθουσών αιμοδοσίας εκτός νοσοκομείων κλπ).

Αύξηση ποσότητας των εισαγωγών αίματος από την Ελβετία και ενίσχυση των υπηρεσιών αιμοδοσίας των νοσοκομείων και του ΕΚΕΑ με προσωπικό.