Ποια εμβόλια αντιμετωπίζουν τις εποχικές λοιμώξεις και ποιες είναι οι παρενέργειες τους

0
46

Διανύουμε τον πρώτο μήνα του Φθινοπώρου και η πτώση της θερμοκρασίας μας θυμίζει ότι έρχονται και οι εποχικές λοιμώξεις. Οι περισσότερες αντιμετωπίζονται χωρίς αντιβίωση, όμως όταν οι λοιμώξεις προσβάλλουν το κατώτερο αναπνευστικό τότε προκαλούν πνευμονία, ένα από τα συνηθέστερα αίτια νοσηρότητας παγκοσμίως. Μάλιστα πριν την ανακάλυψη των αντιβιοτικών, αποτελούσε μία από τις σημαντικότερες αιτίες θνητότητας, όπως επισημαίνει ο Πνευμονολόγος κ. Νικόλαος Δ. Χαΐνης. Ακόμα και σήμερα, σύμφωνα με τα στατιστικά της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, αποτελεί την 1η αιτία νοσηρότητας και την 6η κατά σειρά αιτία θνητότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

“Αιτιολογικοί παράγοντες της πνευμονίας είναι τα μικρόβια και οι ιοί. Για αυτές τις λοιμώξεις διαθέτουμε μέτρα προφύλαξης. Είναι τα εμβόλια κατά του ιού της γρίπης και κατά του πνευμονιόκοκκου” μας λέει ο γιατρός.

Θεωρείται απαραίτητος ο εμβολιασμός ειδικά για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως είναι τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα και οι ηλικιωμένοι, όπως επίσης και για άτομα που εργάζονται ή σχετίζονται με υγειονομικές μονάδες (νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία) αλλά και για εργαζομένους στην εκπαίδευση, σε παιδικούς σταθμούς, επειδή η νοσηρότητα και η μεταδοτικότητα σε αυτούς τους χώρους είναι υψηλή.

Τα εμβόλια αυτά είναι:

1.Το αντιγριπικό: Η γρίπη είναι μία οξεία ιογενής λοίμωξη που συνήθως αυτοϊάται, αλλά μπορεί να επιπλακεί με πρωτοπαθή ή δευτεροπαθή πνευμονία.

2. Το Αντιπνευμονιοκοκκικό: Ο πνευμονιόκοκκος είναι ένα μικρόβιο το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρή πνευμονία.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα εμβόλια:

Αντιγριπικό εμβόλιο

Η γρίπη οφείλεται σε ιούς και υπάρχουν δύο τύποι. Ο ιός της γρίπης Α και ο ιός της γρίπης Β. Τα εμβόλια περιέχουν αδρανοποιημένους ιούς και των δύο τύπων.

Κυκλοφορούν δύο είδη εμβολίων, το τριδύναμο και το τετραδύναμο.

Αντένδειξη:

1.Άτομα που έχουν αλλεργία στα αυγά,
2. Εγκυμονούσες (1ο τρίμηνο κυήσεως),
3. Άτομα με ενεργό λοίμωξη.

Παρενέργειες:

Είναι σπάνιες και περιλαμβάνουν πυρετό – μυαλγίες – αλλεργική αντίδραση.

Γίνεται ενδομυϊκά 1 φορά το χρόνο από Σεπτέμβριο μέχρι Νοέμβριο.

Αντιπνευμονιοκοκκικό εμβόλιο

Υπάρχουν δύο είδη εμβολίων, το πολυσακχαριδικό πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο (23-δύναμο: Pneumo-23, Pneumovax-23) και το συζευγμένο πολυσακχαριδικό πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο (13-δύναμο: Prevenar 13), τα οποία περιέχουν κεκαθαρμένα αντιγόνα του μικροβίου.

Είναι και τα δύο αποτελεσματικά στην πρόληψη της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας. Το πρώτο επαναλαμβάνεται κάθε πέντε χρόνια ενώ για το δεύτερο δεν χρειάζεται επανεμβολιασμός.

Αντένδειξη:

1.Ενεργός λοίμωξη
2. Κύηση & θηλασμός

Παρενέργειες:

Σπάνια πυρετός – μυαλγίες, επίσης τοπική αντίδραση (πόνος – οίδημα).

Γίνεται ενδομυϊκά και μπορεί να χορηγηθεί ταυτόχρονα με το αντιγριπικό αλλά σε διαφορετική θέση.