Πως προστατεύει η καρδιά τον εγκέφαλο από την άνοια και το Alzheimer

0
920

Νέα μελέτη δείχνει ότι η αποτροπή της σκλήρυνσης της αορτής της καρδιάς, νωρίτερα στη διάρκεια ζωής ενός ατόμου, θα μπορούσε να βοηθήσει στην καθυστέρηση της εμφάνισης της άνοιας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου διερεύνησαν 542 ηλικιωμένους ενήλικες που έλαβαν δύο μετρήσεις δυσκαμψίας της αορτής, σε 64 ετών και 68 ετών. Μεταγενέστερες γνωστικές εξετάσεις και μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου (MRI) αξιολόγησαν το μέγεθος, τις συνδέσεις και την παροχή αίματος διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου.

Η μεγαλύτερη αρτηρία του σώματος (η αορτή) γίνεται πιο σφιχτή με την ηλικία και η μελέτη διαπίστωσε ότι η γρηγορότερη σκλήρυνση της αορτής στη μέση της ζωής (50plus) έως τη μεγαλύτερη ηλικία συνδέεται με δείκτες χειρότερης υγείας του εγκεφάλου, όπως:

-Χαμηλότερη παροχή αίματος στον εγκέφαλο

-Μειωμένη δομική συνδεσιμότητα μεταξύ διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου

-Χειρότερη μνήμη

Οι ιατρικές παρεμβάσεις και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που έγιναν νωρίτερα στη διάρκεια της ζωής θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της αρτηριακής σκλήρυνσης.

Σε μια γηράσκουσα κοινωνία όπου αναμένουμε σχεδόν τριπλασιασμό του αριθμού των ατόμων που ζουν με άνοια έως το 2050, ο εντοπισμός τρόπων πρόληψης ή καθυστέρησης της εμφάνισής της θα μπορούσε να έχει σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο.

Η Δρ Sana Suri, Ερευνητική Συνεργάτης της Αλτσχάιμερ στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δήλωσε: «Η μελέτη μας συνδέει την υγεία της καρδιάς με την υγεία του εγκεφάλου και μας δίνει πληροφορίες για τη δυνατότητα μείωσης της σκλήρυνσης της αορτής για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου σε μεγαλύτερες ηλικίες. Η μειωμένη συνδεσιμότητα μεταξύ διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου είναι ένας πρώιμος δείκτης νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως η νόσος Alzheimer και η πρόληψη αυτών των αλλαγών μειώνοντας ή επιβραδύνοντας τη σκλήρυνση των μεγάλων αιμοφόρων αγγείων του σώματός μας μπορεί να είναι ένας τρόπος για τη διατήρηση της υγείας και της μνήμης του εγκεφάλου καθώς μεγαλώνουμε. ”

Αυτή η μελέτη δείχνει τη σημασία της διεπιστημονικής εργασίας σε αυτόν τον τομέα και τονίζει τα οφέλη της μελέτης του εγκεφάλου σε συνδυασμό με άλλα συστήματα οργάνων. Οι αρτηρίες σφίγγονται γρηγορότερα εάν κάποιος έχει προϋπάρχουσες καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη και άλλες αγγειακές παθήσεις. Η αρτηριακή σκλήρυνση είναι επίσης προοδευτικά ταχύτερη με μακροχρόνια έκθεση σε κακές συμπεριφορές υγείας και παράγοντες κινδύνου για τον τρόπο ζωής, όπως το κάπνισμα ή η κακή διατροφή. Είναι δυνατόν να μειωθεί η αρτηριακή σκλήρυνση με ιατρικές θεραπείες ή παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, όπως η τροποποίηση της διατροφής και η άσκηση.

Ο Dr Scott Chiesa, Ερευνητικός Συνεργάτης στο Ινστιτούτο Καρδιοαγγειακής Επιστήμης του UCL, δήλωσε: «Χωρίς θεραπεία για την άνοια, υπάρχει αυξημένη εστίαση στην κατανόηση του τρόπου πρόληψης ή καθυστέρησης της εμφάνισής της. Είναι σημαντικό ότι η μελέτη μας βοηθά να καταλάβουμε πότε στη διάρκεια της ζωής μας θα είναι καλύτερο να στοχεύσουμε και να βελτιώσουμε την καρδιαγγειακή υγεία προς όφελος του εγκεφάλου ».

Ο Δρ Richard Oakley, επικεφαλής της έρευνας στην Alzheimer Society, η οποία χρηματοδότησε τη μελέτη, δήλωσε: «Αυτή η μελέτη έριξε σημαντικό φως στη σχέση μεταξύ της υγείας των αιμοφόρων αγγείων μας και των αλλαγών στον εγκέφαλο που υποδηλώνουν την υγεία του εγκεφάλου. Γνωρίζουμε πλέον ότι ό, τι είναι καλό για την καρδιά σας είναι καλό για τον εγκέφαλό σας».

Οι συμμετέχοντες σε αυτή τη μελέτη ήταν μέρος του υποσυνόλου Imaging της Μελέτης Whitehall II, μια ομάδα βρετανών δημοσίων υπαλλήλων που έχουν λάβει κλινικές εξετάσεις για πάνω από 30 χρόνια. Η μελέτη Whitehall II και η υπο-μελέτη απεικόνισης Whitehall II χρηματοδοτούνται από επιχορηγήσεις του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας του Ηνωμένου Βασιλείου, του British Heart Foundation και του Εθνικού Ινστιτούτου Γήρανσης των ΗΠΑ.

Πηγή: https://www.ox.ac.uk/news/2021-01-05-healthy-heart-may-help-delay-or-prevent-dementia