Διαβήτης και σεξουαλική ζωή: Mιλήστε, διορθώνεται…

0
1133

«Η ζωή είναι ένα λουλούδι κι ο έρωτας το μέλι του» έλεγε ο Βίκτωρ Ουγκώ και φυσικά είχε δίκιο. Τι γίνεται όμως όταν αυτό το «μέλι» πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να το γευτούν εξαιτίας μιας σειράς προβλημάτων υγείας όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και κακών επιλογών όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα, το αλκοόλ που προκαλούν ή επιδεινώνουν τη νόσο; Εν έτη 2020 είναι αδικαιολόγητο οι άνθρωποι με σακχαρώδη διαβήτη, να μη χαίρονται τον έρωτα, την ευεξία και την ψυχική ηρεμία που χαρίζει μια ισορροπημένη σχέση, επειδή απλά δεν μιλάνε στο γιατρό τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην σεξουαλική τους ζωή. Και είναι πραγματικά κρίμα να υφίστανται μια ψυχοφθόρα κατάσταση, τη στιγμή που υπάρχουν λύσεις για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού προβλήματος. Το πρώτο βήμα που θα τους φέρει πιο κοντά στην επίλυση αυτού του προβλήματος είναι …να μιλήσουν στο γιατρό τους!

 Άντρες

Υπολογίζεται ότι το 30-50% των αντρών με διαβήτη παρουσιάζει στυτική δυσλειτουργία χωρίς να διαχωρίζεται ο επιπολασμός αυτός μεταξύ των αντρών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και αντρών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, διευκρινίζει η κα Εμμανουέλα Χουρδάκη, Παθολόγος με μετεκπαίδευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη.

Η σεξουαλική δυσλειτουργία στους άντρες μπορεί να προκύψει λόγω διαταραχών στύσεως ή εκσπερμάτισης (παλίνδρομη εκσπερμάτιση ). Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να αποτελεί και το πρώτο σύμπτωμα με το οποίο εκδηλώνεται η διαβητική νόσος -περίπου 40% των αντρών με δυσλειτουργία έχουν υποκείμενο σακχαρώδη διαβήτη χωρίς να το γνωρίζουν- και για αυτό τον λόγο είναι απαραίτητο να ελέγχονται τα επίπεδα σακχάρου στους ασθενείς με στυτικά προβλήματα.

Η παχυσαρκία που πολύ συχνά συνυπάρχει στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 επηρεάζει τα επίπεδα τεστοστερόνης με επακόλουθο τις διαταραχές στύσης.

Επίσης η κατάθλιψη που συχνά εμφανίζεται στον ασθενή που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, μπορεί να αποτελεί τόσο άμεση όσο και έμμεση αιτία στυτικών διαταραχών, μειώνοντας την επιθυμία για ερωτική συνεύρεση. Βέβαια, η στυτική δυσλειτουργία μπορεί από μόνη της να αποτελέσει παράγοντα εμφάνισης κατάθλιψης δημιουργώντας τελικά έναν φαύλο κύκλο.

 Γυναίκες

Τα προβλήματα που αφορούν τη σεξουαλική ζωή των γυναικών που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη είναι συνήθως πολλαπλά και λιγότερο κατανοητά. Ενώ η στυτική δυσλειτουργία είναι εμφανής στον άντρα, η επίπτωση του σακχαρώδη διαβήτη στη διέγερση και την αισθητικότητα της γενετήσιας περιοχής της γυναίκας είναι κάτι για το οποίο επίγνωση έχει μόνο η ίδια.

Η αυτόνομη νευροπάθεια μπορεί να επηρεάσει τα νεύρα στην περιοχή της πυέλου τα οποία συνδέονται άμεσα με τον σεξουαλικό ερεθισμό της γυναίκας («στυτική δυσλειτουργία» κλειτορίδας), καθώς επίσης να δημιουργήσει ξηρότητα στον κόλπο και ως εκ τούτου να καταστήσει τη σεξουαλική πράξη δυσάρεστη έως και επώδυνη.

Παράλληλα,  οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στις λοιμώξεις ουροποιητικού και στις κολπικές μυκητιάσεις  οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Επίσης, η φαρμακευτική αγωγή για την κατάθλιψη, αποτελούν έναν σοβαρό, βλαπτικό παράγοντα για τη σεξουαλική ζωή.

Ωστόσο, το βασικότερο πρόβλημα για τις γυναίκες που είναι το γεγονός ότι διστάζουν να μιλήσουν στο γιατρό τους για τη σεξουαλική τους ζωή. Έτσι η διάγνωση καθυστερεί και αντιστοίχως και η θεραπευτική παρέμβαση.

Διαβήτης και σεξουαλική ζωή: Αντιμετώπιση

Ευτυχώς σήμερα, με την πρόοδο της επιστήμης, διατίθενται αρκετές φαρμακευτικές αγωγές και άλλες θεραπευτικές πρακτικές για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής δυσλειτουργίας, που συνεπάγονται και τη βελτίωση της σεξουαλικής ζωής των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη.
Καθοριστικό ρόλο στην όλη προσπάθεια αντιμετώπισης ενός τέτοιου ζητήματος παίζει ο σύντροφος. Ο σύντροφος του ατόμου που βιώνει αυτή τη δυσπραγία ενδέχεται να βιώνει παρόμοια συναισθήματα με το πάσχον άτομο, καθώς η ερωτική πράξη αναπτύσσει μια δυναμική που αφορά και τους δύο συμμετέχοντες. Αρκετές φορές είναι απαραίτητη η συνδρομή ενός ειδικού (ψυχιάτρου-ψυχολόγου), που θα στηρίξει το ζευγάρι παράλληλα με την οποιαδήποτε άλλη θεραπευτική παρέμβαση.

Η βελτίωση της ρύθμισης του σακχαρώδη διαβήτη αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στην αντιμετώπιση της σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

Η θεραπεία των αντρών με στυτική δυσλειτουργία περιλαμβάνει:

-Φάρμακα από το στόμα (σιλδεναφίλη, βαρδεναφίλη, ταδαλαφίλη και αβαναφίλη). Η θεραπεία αυτή προσφέρει βοήθεια σε 50-60% των διαβητικών ανδρών.

-Ενδοπεϊκές ενέσεις (με τις οποίες χορηγούνται αγγειοδραστικές ουσίες που προκαλούν στύση για ικανοποιητικό χρονικό διάστημα). Ο άντρας μπορεί να κάνει μόνος του αυτές τις ενέσεις, σύμφωνα με τις υποδείξεις του γιατρού.

-Ενδοπεϊκές προθέσεις (τοποθετούνται με χειρουργική επέμβαση και προκαλούν στύση όταν ο άνδρας το επιθυμεί).

Στις γυναίκες η ξηρότητα του κόλπου αντιμετωπίζεται με ειδικές αλοιφές και, σε συνύπαρξη διαταραχών της τοπικής αισθητικότητας, η τοπική θεραπεία με ορμόνες μπορεί να προσφέρει κάποια βοήθεια.

Οι θεραπευτικές επιλογές της σύγχρονης εποχής έχουν υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας και δίνουν στο άτομο που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη τη δυνατότητα να ζήσει απολαμβάνοντας την ερωτική επαφή. Αρκεί να μιλήσει!