Δωρεάν ο εμβολιασμός κατά του HPV και στα αγόρια ηλικίας 9-18

0
655

Με στόχο την εξάλειψη πολλών μορφών καρκίνου που προκαλεί ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το δωρεάν εμβολιασμό και των αγοριών ηλικίας 9-18 ετών, μετά την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών στο πλαίσιο της ανανέωσης του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων.

Σημειώνεται ότι αυτή η απόφαση, ήταν εδώ και πολλά χρόνια βασικό αίτημα αρκετών συλλογών ασθενών, καθώς ο HPV προκαλεί πολλούς τύπους καρκίνου όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες που είναι ο δεύτερος θανατηφόρος καρκίνος μετά του πνεύμονα. Επιπλέον προκαλεί κονδυλώματα που είναι το νούμερο ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα και ο “προθάλαμος”  του καρκίνου.

Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας),Αθανάσιος Μίχος (Καθηγητής Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας), Δημήτριος Χαϊδόπουλος (Αναπληρωτής Καθηγητής Γυναικολογικής Ογκολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής)και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) παρουσιάζουν σχετικά στοιχεία και επισημαίνουν τη σημασία της αλλαγής αυτής.

Τι είναι ο HPV

Οι ιοί των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι μια ομάδα ιών με περισσότερους από 150 υπότυπους, που μεταδίδονται μέσω δερματικής επαφής. Είναι γνωστό ότι 40 υπότυποι μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση της γεννητικής περιοχής και περίπου 20 είναι δυνητικά ογκογόνοι. Σχεδόν όλα τα σεξουαλικώς ενεργά άτομα θα έρθουν σε επαφή με έναν HPVιό. Οι ιοί αυτοί παρουσιάζουν υψηλό ποσοστό μεταδοτικότητας, με αποτέλεσμα περίπου 80% των κοριτσιών και των αγοριών να παρουσιάζουν μόλυνση σύντομα μετά την έναρξη των σεξουαλικών επαφών. Σε περίπου 5-10% των μολύνσεων θα υπάρξει εμμένουσα λοίμωξη, που μπορεί  να οδηγήσει στην εκδήλωση κακοήθειας.

Ποιους καρκίνους προκαλεί

Οι ογκογόνοι υπότυποι προκαλούν συχνά νεοπλάσματα της γεννητικής περιοχής, όπως: καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του αιδοίου, του πέους και του πρωκτού.

Επιπλέον, οι ογκογόνοι ΗPVτύποι σχετίζονται και με καρκίνο του στοματοφάρυγγα που αυξάνει σε συχνότητα τις τελευταίες 10ετίες στον αναπτυγμένο κόσμο.

Η πιο συχνή κλινική εκδήλωση των μη ογκογόνων HPVτύπων είναι τα γεννητικά κονδυλώματα, το συχνότερο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, με θεραπεία που μπορεί να είναι επίπονη, καθώς υποτροπιάζουν προκαλώντας ποικίλα ψυχολογικά προβλήματα σε νέους ανθρώπους.

Ο εμβολιασμός

Ο εμβολιασμός για πρόληψη λοίμωξης από ΗPVιούς ξεκίνησε πριν από 16 χρόνια και φαίνονται πλέον τα σημαντικά αποτελέσματά του. Σε χώρες όπου εφαρμόστηκε μαζικός εμβολιασμός στην εφηβική ηλικία, όπως στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία, η μείωση των γεννητικών κονδυλωμάτων είναι εντυπωσιακή και αφορά>90% του γενικού πληθυσμού.

Οι έφηβες που εμβολιάστηκαν παρουσίασαν μηδενικά ποσοστά προκαρκινικών βλαβών και HPV σχετιζόμενων καρκίνων.

Πριν από 2 χρόνια το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία ξεκίνησαν τον εμβολιασμό και στα αγόρια, ενώ την ίδια τακτική ακολουθούν σταδιακά και άλλες χώρες.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι στην Ελλάδα 30%-40%μόνο των εφήβων κοριτσιών εμβολιάζεται, παρότι υπάρχει η δωρεάν ασφαλιστική παροχή εδώ και αρκετά χρόνια.

Μάλιστα τα ποσοστά μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Με την ευκαιρία της ένταξης και των αγοριών στο πρόγραμμα εμβολιασμού θα πρέπει να τονίσουμε στους γονείς τη σημασία πρόληψης της λοίμωξης από HPV. Ο εμβολιασμός είναι ασφαλής και έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στην πρόληψη εμφάνισης κονδυλωμάτων και καρκίνου για τους νέους ανθρώπους.

Συμπέρασμα

Συμπερασματικά, είναι γνωστή η ογκογόνος δράση των ιών  HPV  και στα δύο φύλα και αδιαμφισβήτητο το όφελος του εμβολιασμού. Η σύσταση και η δωρεάν χορήγηση του εμβολίου HPVκαι στα αγόρια αναμένεται να έχει ευεργετικά αποτελέσματα και να συμβάλει καθοριστικά στον επιδιωκόμενο στόχο της εξάλειψης των HPV εξαρτώμενων μορφών καρκίνου.