Εμμηνόπαυση: Πώς αλλάζει την εμφάνιση των γυναικών

0
184

Η εμμηνόπαυση μπορεί να αφήσει έντονο αποτύπωμα στην εμφάνιση της γυναίκας, το οποίο είναι ορατό στο δέρμα, στα μαλλιά, στους ιστούς αλλά και στη συσσώρευση λίπους. Ωστόσο, σήμερα υπάρχουν τεχνικές που μπορούν να αποκαταστήσουν την εικόνα μας. Αφυδάτωση, δυσχρωμίες, ανεπιθύμητη τριχοφυΐα είναι μερικές από αυτές. Ωστόσο σήμερα υπάρχουν  διάφορες τεχνικές που λύνουν αυτά τα προβλήματα λύσεις και γι΄ αυτές μας μιλάει η Πλαστικός Χειρουργός στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ δρ Αναστασία Σεφέρη–Δανιήλ, MD, PhD, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (HESPRAS).

«Οι τεχνικές αυτές περιλαμβάνουν ενέσιμες θεραπείες, μηχανήματα λέιζερ ή ραδιοσυχνοτήτων αλλά και χειρουργικές επεμβάσεις για πιο έντονα προβλήματα. Μπορούν να εφαρμοστούν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό και έχουν άμεσα αποτελέσματα» λέει η γιατρός.

Αφυδάτωση και χαλάρωση

Στην εμμηνόπαυση, το δέρμα χάνει μέρος της ικανότητας να συγκρατεί το νερό, με αποτέλεσμα να αφυδατώνεται. Παράλληλα, καθώς τα επίπεδα οιστρογόνων μειώνονται στον οργανισμό, μειώνεται και η παραγωγή κολλαγόνου, με αποτέλεσμα το δέρμα γίνεται πιο λεπτό.
«Οι θεραπείες που στοχεύουν στην ενυδάτωση και τόνωση του δέρματος, μπορούν να εφαρμοστούν πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την εμμηνόπαυση. Γίνονται με την έγχυση ενέσιμων υλικών, όπως βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, δηλαδή με μεσοθεραπεία, ενώ η τόνωση μπορεί να επιτευχθεί και με τη χρήση των ειδικών μηχανημάτων, όπως λέιζερ και ραδιοσυχνότητες», αναφέρει η δρ Σεφέρη – Δανιήλ.

Δυσχρωμίες

Οι επιπτώσεις της παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία, γίνονται ιδιαίτερα εμφανείς κατά την ιδιαίτερη αυτή περίοδο της ζωής της γυναίκας. Έτσι, μπορεί να εμφανιστούν σκουρόχρωμες κηλίδες ή και μεγαλύτερες περιοχές στο δέρμα του προσώπου, των χεριών, του λαιμού ή του ντεκολτέ.
Η αντιμετώπιση των βλαβών (δυσχρωμίες), οι οποίες είναι αποτέλεσμα της παραγωγής μεγαλύτερης από τη φυσιολογική ποσότητας μελανίνης, γίνεται με μηχανήματα λέιζερ, τα οποία, για καλύτερο αποτέλεσμα, μπορούν να συνδυαστούν με ενέσιμες θεραπείες.

Ανεπιθύμητη τριχοφυΐα
Καθώς τα επίπεδα των γυναικείων ορμονών μειώνονται, μπορεί να εμφανιστεί ανεπιθύμητη τριχοφυΐα κάτω από το πηγούνι, κατά μήκος της γνάθου ή πάνω από τα χείλη. Η αντιμετώπιση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας γίνεται με τη χρήση μηχανημάτων λέιζερ. Αδύναμα μαλλιά

Η μείωση των οιστρογόνων έχει επιπτώσεις και στο τριχωτό της κεφαλής, καθώς η τρίχα αναπτύσσεται με πιο αργό ρυθμό, γίνεται πιο λεπτή και σπάει εύκολα, ενώ όσες πέφτουν δεν αντικαθίστανται τόσο γρήγορα όσο στο παρελθόν. Για την ενδυνάμωση των μαλλιών εφαρμόζονται ενέσιμες θεραπείες και PRP (PlateletRichPlasma

Ρυτίδες και κενά

Σύμφωνα με μελέτες, το γυναικείο δέρμα χάνει περίπου το 30% του κολλαγόνου του κατά τα πρώτα πέντε χρόνια της εμμηνόπαυσης. Στη συνέχεια, η πτώση είναι σταδιακή, με ετήσια απώλεια περίπου 2% για τα επόμενα 20 χρόνια. Η απώλεια κολλαγόνου έχει ως συνέπεια τη δημιουργία ρυτίδων και κενών.

Οι ρυτίδες έκφρασης αντιμετωπίζονται με μεσοθεραπείες αλλά και βουτουλινική τοξίνη (μπότοξ). Στην περίπτωση των βαθιών ρυτίδων και των κενών, που δημιουργούνται από έλλειμμα όγκου, εφαρμόζονται η αυτόλογη μεταμόσχευση λίπους, δηλαδή μεταφορά λίπους από το ίδιο το σώμα, ή έγχυση υαλουρονικού οξέος.

Αύξηση βάρους

Κατά την εμμηνόπαυση αυξάνεται η πιθανότητα για συσσώρευση λίπους, κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς αλλά και των μηρών και των γλουτών, ενώ με την αύξηση της ηλικίας η διατήρηση ενός υγιούς βάρους γίνεται πιο δύσκολη.

Η απάντηση σε αυτό το πρόβλημα είναι η λιπογλυπτική, μια εξέλιξη της συμβατικής λιποαναρρόφησης, με μόνιμο αποτέλεσμα. Κατά την εφαρμογή της μεθόδου, λαμβάνεται λίπος από τις περιοχές όπου περισσεύει και -μετά από ειδική επεξεργασία- τοποθετείται σ’ εκείνες όπου υπάρχει έλλειμμα, σμιλεύοντας έτσι το σώμα».

Αλλαγές στους μαστούς

Καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται δραστικά και το  σύστημα παραγωγής γάλακτος αρχίζει να «απενεργοποιείται», ο αδενικός ιστός του μαστού συρρικνώνεται. Έτσι γίνεται λιγότερο πυκνός και με περισσότερο λίπος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε χαλάρωση. Για την αντιμετώπιση των αλλαγών στο μαστό, μπορεί να γίνει σμίκρυνση και ανόρθωσή του, με τη χρήση ενθέματος ή όχι.

Έσω επιφάνεια βραχιόνων και μηρών

Το πιο συχνό αισθητικό πρόβλημα στο σώμα μετά την εμμηνόπαυση είναι η χαλάρωση στην έσω επιφάνεια βραχιόνων και μοιρών. Θεωρούνται από τις πιο “δύσκολες” περιοχές, δεδομένου ότι μπορεί να εμφανίσουν χαλάρωση, ακόμη και αν κανείς γυμνάζεται και τρέφεται σωστά. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, όμως, υπάρχουν λύσεις, με τη χρήση μηχανημάτων, νημάτων ή ακόμα και με χειρουργική επέμβαση, σε περίπτωση που το πρόβλημα είναι έντονο.

Αιδοίο και κόλπος

Κατά την περιεμμηνόπαυση, τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να κάνουν τους ιστούς του αιδοίου και της επένδυσης του κόλπου να γίνουν λεπτότεροι, ξηρότεροι και λιγότερο ελαστικοί ή εύκαμπτοι—μια κατάσταση γνωστή ως «αιδοιοκολπική ατροφία».

Η κατάσταση αυτή μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία και τη σεξουαλική ζωή των γυναικών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η πρόοδος της επιστήμης παρέχει την επιλογή συγκεκριμένων επεμβάσεων: της αιδοιοπλαστικής και της νεαροποίησης του κόλπου.