Εξαπλάσιος ο κίνδυνος στυτικής δυσλειτουργίας σε όσους νόσησαν από COVID-19

0
197

‘Οσοι άνδρες δεν έχουν πειστεί ακόμα να κάνουν το εμβόλιο, το θέμα που ακολουθεί, ίσως να τους αλλάξει γνώμη. Είναι γνωστό ότι οι ανεμβολίαστοι έχουν 20 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά με COVID-19. Αυτό που δεν είναι ακόμα ευρέως γνωστό είναι ότι ο νέος κορωνοϊός  καταστρέφει και τα πεϊκά κύτταρα, όπως τα πνευμονικά και αυτό αποτυπώνεται πλέον σε αρκετές έγκυρες μελέτες. Αντίθετα το εμβόλιο δεν επηρεάζει ούτε τη γονιμότητα, ούτε την στύση των ανδρών. Τα παραπάνω είναι τα συμπεράσματα πολυκεντρικής μελέτης από 20 ουρολόγους στις Η.Π.Α. και από το μεγαλύτερο κέντρο Ανδρολογίας της Ρώμης.

«Τρεις διεθνείς μελέτες και μια δική μας δείχνουν πως όσοι νόσησαν από κορωνοϊό κινδυνεύουν να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα από τους ελεύθερους νόσου. Η εξήγηση βρίσκεται στο γεγονός πως ο νέος κορωνοϊός μολύνει όργανα πλούσια σε αιμάτωση και οξυγόνο όπως οι πνεύμονες, άρα και το πέος, που είναι ακόμα πιο πλούσιο σε αγγεία, αλλά και οξυγόνο. Σε προγενέστερες μελέτες έχει βρεθεί πως ο κορωνοϊός παραμένει στον στυτικό ιστό ακόμα και εννιά μήνες μετά την πρώτη μόλυνση» επισημαίνει ο ο πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου  δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Χειρουργός-Ουρολόγος, Ανδρολόγος.

 Μελέτη του Ανδρολογικού Ινστιτούτου σε 2.000 περιστατικά

«Τον τελευταίο χρόνο παρατηρήθηκε μια αύξηση των περιστατικών με στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) στο Ανδρολογικό Ινστιτούτο της τάξης του 30%. Η αύξηση αυτή ήταν αρχικά ανεξήγητη με βάση τα προηγούμενα δεδομένα και την εμπειρία μας, έτσι αποφασίσαμε να ελέγξουμε τη συννοσηρότητα των ανδρών που αναζήτησαν βοήθεια για ουρολογικά προβλήματα» τονίζει ο κ. Χρήστος Φλιάτουρας, Επιστημονικός Διευθυντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου.

Την τελευταία περίοδο μελετήθηκαν σε ΗΠΑ και Ευρώπη οι πιθανότητες ο ιός να προκαλεί στυτική δυσλειτουργία, με δεδομένα τα ευρήματα πως ανευρίσκεται σε υποδοχείς των αγγείων του πέους που παρουσιάζουν μεγάλες με τα αγγεία των πνευμόνων. Σε δυο μελέτες 7.000 περιστατικών φάνηκε πως οι άνδρες που είχαν μολυνθεί από τον ιό είχαν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν στυτική δυσκολία.

«Με αφορμή αυτές τις μελέτες» εξηγεί ο Νικόλαος Καρυπίδης, Επιστημονικός Συνεργάτης Ανδρολογικού Ινστιτούτου, Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος, «σχεδιάσαμε μια αναδρομική έρευνα πάνω σε περιστατικά του Ανδρολογικού Ινστιτούτου τα τελευταία δυο χρόνια σε περίπου δυο χιλιάδες άνδρες που εξετάστηκαν κατά το διάστημα Νοέμβριος 2019 – Νοέμβριος 2021. Το δείγμα περιλάμβανε άνδρες ηλικίας 25-65 ετών, έγγαμους ή σε σταθερή σχέση. Τα περιστατικά αξιολογήθηκαν με βάση τα κριτήρια του IIEF (International Index of Erectile Function) για πιθανό συσχετισμό με παράγοντες κινδύνου υπεύθυνους για εμφάνιση ΣΔ.

Η μελέτη σχεδιάστηκε και τα περιστατικά χωρίστηκαν σε δυο ηλικιακές ομάδες: Η μια 55-65 ετών και η άλλη 25-35 ετών. Στην ομάδα της μεγάλης ηλικίας υπήρχαν παράγοντες κινδύνου όπως διαβήτης, υπέρταση, μεταβολικό σύνδρομο, που ως γνωστόν είναι βασικές αιτίες για εμφάνιση ΣΔ, μαζί με την ίδια την ηλικία που από μόνη της αποτελεί παράγοντα κινδύνου (μετά τα 40 ένας στους δυο άνδρες έχει αυξημένο κίνδυνο ΣΔ αλλά και εμφράγματος).

Στην ομάδα των νεότερων ανδρών ο μοναδικός παράγοντας κινδύνου ήταν η ψυχολογική επιβάρυνση, το στρες και ο φόβος αποτυχίας της νεότητας. Σε αυτή την ομάδα δεν είχαμε οργανικά επιβαρυντικά αίτια όπως στην πρώτη ομάδα.

Η ομάδα των νέων ανδρών περιλάμβανε 1.000 περιστατικά στην διάρκεια των δυο ετών με σύμπτωμα την ΣΔ. Οι 600 από αυτούς δεν είχαν καμιά φανερή αιτία εκτός από το άγχος αποτυχίας, οι υπόλοιποι 400 όμως είχαν έναν επιπλέον παράγοντα κινδύνου: τη νόσηση από κορωνοϊό. Οι νοσήσαντες ήταν κυρίως ανεμβολίαστοι, οι οποίοι έχει αποδειχθεί ότι έχουν 20 φορές περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τον ιό σε σχέση με τους εμβολιασμένους.

Οι άνδρες που νόσησαν με κορωνοϊό παρουσίαζαν εικόνα οργανικής νόσου (μείωση της αιμάτωσης και του οξυγόνου κατά 27%, δηλαδή πεϊκό «έμφραγμα»).

Τα ευρήματα της έρευνας

Τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνεται να επιβεβαιώνονται από μεγάλες σειρές, τόσο στην Αμερική, όσο και στην Ευρώπη. Υπάρχει μάλιστα ομάδα μελέτης για σύνταξη κατευθυντήριων οδηγιών που θα τεκμηριώσουν την πιθανότητα η ΣΔ να αποτελεί πρώιμο δείκτη νόσησης πριν ακόμα εμφανιστούν τα συμπτώματα του αναπνευστικού που είναι σαφώς πιο δραματικά.

Η επιστημονική κοινότητα ήδη γνωρίζει πως η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να αποτελεί πρώιμο σύμπτωμα καρδιακών παθήσεων που εμφανίζεται έναν χρόνο πριν από την ισχαιμία και το έμφραγμα. Είναι πιθανό με τον ίδιο μηχανισμό που δημιουργείται η ισχαιμία στο πέος από άλλα οργανικά αίτια (όπως διαβήτης, υπέρταση, κ.α.), ο κορωνοϊός να προκαλεί ισχαιμία δημιουργώντας παρόμοιες συνθήκες ενός εμφράγματος στο πέος που περνά απαρατήρητο καθώς συγχέεται με ένα απλό άγχος ή τον φόβο της αποτυχίας. Ο άνδρας δεν δίνει την πρέπουσα σημασία, αποδίδοντας την στυτική δυσκολία σε ψυχολογικούς λόγους και παραβλέπει την δυσλειτουργία, χωρίς να αντιλαμβάνεται τις λανθάνουσες βλάβες που μπορούν να οδηγήσουν σε σχεδόν μόνιμη απώλεια της ερωτικής ζωής.

«Οι νέοι άνδρες κατά συνέπεια αποκτούν ερωτική δυσκολία ηλικιωμένου. Είναι σαν να γερνούν κατά 20 χρόνια σε μια εβδομάδα. Τα συμπεράσματα των διεθνών μελετών αλλά και της δικής μας, συντείνουν στην άποψη πως αφού το εμβόλιο προφυλάσσει από τη νόσηση και δεν δημιουργεί επιπλοκές, θα είναι παράλογο οι άνδρες να διακινδυνεύουν τον ανδρισμό τους για έναν αβάσιμο φόβο και μια ατεκμηρίωτη μεταφυσική λογική» καταλήγει ο δρ Κωνσταντινίδης.