Μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Προκαλούν σεξουαλικές δυσλειτουργίες;

0
326

Το Facebook, το Twitter, το Instagram και άλλα δημοφιλή site λειτουργούν εθιστικά για  άτομα που διψούν για επικοινωνία μερικές φορές σε βαθμό που τους γίνεται εξάρτηση με αποτέλεσμα να απομακρύνονται από τη φυσιολογική ζωή.

Αυτή η προβληματική χρήση των social media έχει επιπτώσεις και στη σεξουαλική υγεία,  όπως αποκάλυψε μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Sexual Medicine.

Συγκεκριμένα, το 71% των χρηστών του διαδικτύου (που υπερβαίνει το 95% των ατόμων ηλικίας 15-24 ετών στις αναπτυγμένες χώρες και το 67% στις αναπτυσσόμενες) είναι και χρήστες των εν λόγω ιστοτόπων. Ο αριθμός όσων καθημερινά μπαίνουν σε αυτούς υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 3 δισεκατομμύρια άτομα!

Η ενασχόληση με δραστηριότητες μέσω αυτών, μπορεί όμως να οδηγήσει σε προβληματικές-εθιστικές συμπεριφορές σε ένα ποσοστό χρηστών, δηλαδή σε ψυχαναγκαστικό έλεγχο των ιστοτόπων αυτών και σε προσεκτική και λεπτομερή ανάγνωση του συνολικού και συνεχώς ανανεούμενου περιεχομένου τους. Αυτός ο τρόπος συμπεριφοράς έχει επιπτώσεις στην προσωπική, κοινωνική ζωή και επαγγελματική ζωή τους ενώ διαταράσσει ακόμα και τις φυσιολογικές λειτουργίες των χρηστών, όπως ο ύπνος.

Οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι η υπερβολική διαδικτυακή χρήση συνοδεύεται συνήθως από μείωση του κοινωνικού κύκλου των χρηστών, καθώς και από αύξηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης, αφού αυτά τα άτομα δεν αφιερώνουν χρόνο στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, τις οποίες μπορεί να διατηρούν όχι όμως δια ζώσης.

Η έρευνα

Πορτογάλοι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν εάν οι σεξουαλικές δυσκολίες σχετίζονται με την προβληματική χρήση των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης και των smartphones, ως εργαλεία πρόσβασης σε αυτούς. Συγκέντρωσαν δεδομένα από 4 διαφορετικές μελέτες: 3 από αυτές πραγματοποιήθηκαν στο διαδίκτυο και 1 σε εργαστηριακό περιβάλλον, όλες στη χώρα τους, μεταξύ Οκτωβρίου 2019 και Δεκεμβρίου 2021.

Εξέτασαν δεδομένα σχετικά με τη σεξουαλική λειτουργία και την προβληματική χρήση των smartphones 946 γυναικών και 235 ανδρών, ο μέσος όρος ηλικίας των οποίων ήταν τα 25,6 έτη και 536 γυναικών και 194 ανδρών, μέσης ηλικία 24,08 ετών, σχετικά με τη σεξουαλική λειτουργία και την προβληματική χρήση των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης.

Τι διαπίστωσαν οι ερευνητές

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πράγματι υπάρχει σχέση μεταξύ της προβληματικής χρήσης smartphone και της κακής σεξουαλικής λειτουργίας, αυτή ωστόσο ήταν εντονότερη σε όσους έκαναν προβληματική χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Για τις γυναίκες, η ψυχαναγκαστική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συσχετίστηκε με χαμηλότερη σεξουαλική διέγερση, δυσκολίες οργασμού, μεγαλύτερη σεξουαλική δυσαρέσκεια, περισσότερο πόνο στη συνουσία, μεγαλύτερη σεξουαλική δυσφορία και δυσκολίες με τη λίπανση του κόλπου και την επίτευξη οργασμού.

Στους άνδρες συσχετίστηκε με χειρότερη στυτική λειτουργία, χαμηλότερη σεξουαλική επιθυμία, μεγαλύτερη δυσαρέσκεια από τη συνουσία, περισσότερες δυσκολίες στην επίτευξη οργασμού και μεγαλύτερη συνολική σεξουαλική δυσαρέσκεια.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η προσκόλληση σε σημείο εθισμού στα μέσα αυτά αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση σεξουαλικών δυσκολιών και γι’ αυτό θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για την αποφυγή τους.

Άλλες αιτίες

Η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία μπορεί να έχει τις βάσεις της σε πολλούς παράγοντες, όπως: στη λήψη φαρμάκων, σε ιατρικές παθήσεις, σε χειρουργεία, σε κούραση, σε ψυχολογικά αίτια αλλά και σε φυσικά, όπως για παράδειγμα ορμονικές διαταραχές λόγω εμμηνόπαυσης ή εγκυμοσύνης.

Αντιμετώπιση

Ενδεχομένως να είναι και συνέπεια της συνήθειας, η οποία κατά κανόνα μπορεί να καταπολεμηθεί με την ανακάλυψη νέων τρόπων διέγερσης, με τον εμπλουτισμό της φαντασίας και με την εκπλήρωση των σεξουαλικών αναγκών και προτιμήσεων.
Ο ευκολότερος τρόπος να αναζωογονηθεί η σεξουαλική ζωή, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι: η καλύτερη επικοινωνία μεταξύ του ζευγαριού και η ένταξη σε αυτήν παιχνιδιών ενηλίκων (sextoys), προκλητικών εσωρούχων ή στολών και φυσικά η απογείωση της ερωτικής διάθεσης, η οποία μπορεί να γίνει ακόμα και με ένα άρωμα με φερομόνες. Η τόνωση της σεξουαλικής σχέσης, δηλαδή, μπορεί να είναι ένα κλικ μακριά. Επομένως, το διαδίκτυο μπορεί να δημιουργήσει αλλά και να επιλύσει σεξουαλικά προβλήματα!