Πώς μπορούν οι επιζώντες από καρκίνο του μαστού, να έχουν μια καλή σεξουαλική ζωή;

0
347

Η θεραπεία του καρκίνου του μαστού μπορεί να έχει σεξουαλικές παρενέργειες σε πολλές γυναίκες, όπως πόνο, απώλεια αίσθησης μαστού- θηλής, χαμηλή διέγερση, μειωμένο σεξουαλικό ενδιαφέρον και ανεπαρκή κολπική λίπανση. Είναι γεγονός ότι ο ψυχολογικός αντίκτυπος της θεραπείας του καρκίνου, επηρεάζει αναπόφευκτα και τη σεξουαλική δραστηριότητα των ασθενών. Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ζωή είναι ωραία και όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα σε μια καλή ποιότητα ζωής που περιλαμβάνει φυσικά και το σεξ.

Οι επιζώντες από καρκίνο του μαστού , λοιπόν, μπορούν ακόμα να απολαύσουν ικανοποιητικό σεξ,  όπως εξηγούν οι ειδικοί σε άρθρο στο International Society for Sexual Medicine  (https://www.issm.info/sexual-health-qa/how-can-breast-cancer-survivors-thrive-sexually/?ref_condition=female-sexual-health) .

Ίσως νιώθετε ότι μετά την επιβίωση του καρκίνου, το σεξ δεν είναι η προτεραιότητα σας. Όμως η οικειότητα είναι εξίσου σημαντική με αυτήν που ήταν πριν από τη διάγνωσή σας. Εάν αντιμετωπίζετε σεξουαλικά προβλήματα, ενημερώστε το γιατρό σας. Μπορεί να προτείνει επιλογές για τη διαχείριση αυτών των συμπτωμάτων. Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορεί να σας προτείνει για να βρείτε τη λύση που σας ταιριάζει όπως:

-Παραπομπές σε ομάδα υποστήριξης: Ίσως να είναι καθησυχαστικό να μιλήσετε με άλλες γυναίκες στην τρέχουσα κατάστασή σας ή σε γυναίκες που το έχουν περάσει στο παρελθόν. Μπορείτε να συναντήσετε μια ομάδα προσωπικά ή διαδικτυακά. Εάν δεν αισθάνεστε άνετα να μοιράζεστε την κατάστασή σας σε μια ομάδα, μπορείτε να προσπαθήσετε να μιλήσετε με έναν άλλον επιζών έναν προς έναν.

-Παραπομπές για συμβουλευτική ή σεξουαλική θεραπεία: Ο καρκίνος αλλάζει τη ζωή σας με συναισθηματικούς και ψυχολογικούς τρόπους, καθώς και με σωματικούς. Η αντιμετώπιση του άγχους, της κατάθλιψης και των αλλαγών στη ζωή μπορεί να είναι συντριπτική. Ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε επαγγελματία ψυχικής υγείας με εμπειρία στη βοήθεια γυναικών με καρκίνο. Ορισμένες γυναίκες βρίσκουν ότι η θεραπεία βοηθά όταν έχουν χάσει και τη σεξουαλική επιθυμία.

-Εάν έχετε σύντροφο, επικοινωνήστε μαζί του: Εάν είστε σε σχέση, για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο σύντροφός σας μπορεί να έχει αναλάβει ρόλο φροντίδας κατά τη διάρκεια της θεραπείας με καρκίνο. Ίσως διαπιστώσετε ότι η δυναμική των σχέσεων έχει αλλάξει. Ή μπορεί να ανησυχείτε για το πώς αισθάνεται ο σύντροφός σας για εσάς.

Πιθανότατα, ο σύντροφός σας, θέλει να είναι όσο το δυνατόν πιο υποστηρικτικός, αλλά μπορεί να μην ξέρει πώς. Να είστε ανοιχτοί για αυτό που χρειάζεστε, συναισθηματικά και σεξουαλικά. Εάν μια συγκεκριμένη σεξουαλική δραστηριότητα είναι δυσάρεστη, ενημερώστε τον. Εάν αισθάνεστε λιγότερο θηλυκό ή ανησυχείτε για υποτροπή καρκίνου, ενημερώστε τους. Είναι στην ομάδα σας!

-Εάν δεν έχετε σύντροφο, σκεφτείτε το ραντεβού όταν είστε έτοιμοι: Οι ανύπαντρες γυναίκες έχουν συχνά ανησυχίες σχετικά με το σεξ μετά τον καρκίνο. Γνωρίστε ότι δεν χρειάζεται να βιαστείτε σε τίποτα. Χαλαρώστε, κοινωνικοποιήστε και διασκεδάστε. Όταν είστε έτοιμοι για σεξ, συζητείστε τις ανησυχίες σας.

-Εάν ανησυχείτε για την εικόνα του σώματός σας: Χρειάζεται χρόνος για προσαρμογή στις σωματικές αλλαγές, ειδικά μετά από χημειοθεραπεία και χειρουργική επέμβαση. Εάν ανησυχείτε για την τριχόπτωση, σκεφτείτε κασκόλ και περούκες. Ίσως ανακαλύψετε ένα νέο στυλ που θα σας κάνει να νιώσετε καλά. Εάν δεν θέλετε τίποτα από αυτά τότε μείνετε όπως είστε,  είναι δική σας επιλογή.

-Εάν έχετε χάσει ένα ή και τα δύο στήθη, έχετε και εκεί επιλογές: Μερικές γυναίκες έχουν κάνει πλαστική επέμβαση μετά τη μαστεκτομή και έχουν αποκτήσει νέο στήθος. Άλλες χρησιμοποιούν μια μορφή μαστού ή προσθέσεις. Είναι επίσης καλό, εάν επιλέξετε να μην κάνετε κανένα από αυτά.

-Εάν έχετε κολπική ξηρότητα: Μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε λιπαντικό. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει λιπαντικά ή ενυδατικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να έχετε μια μια ποιότητα στη σεξουαλική σας ζωή.