Στυτική δυσλειτουργία: Τι να προσέξετε το καλοκαίρι

0
604

Οι διακοπές του Καλοκαιριού είναι συνυφασμένες με τη ξεκούραση και τη χαλάρωση, που προσφέρει ο ελεύθερος χρόνος που επιτέλους έχουμε στη διάθεσή μας για να ταξιδέψουμε, να ξενυχτήσουμε και να περάσουμε όμορφα. Και φυσικά επειδή η ζωή είναι πιο όμορφη όταν υπάρχει και ο έρωτας, γι΄αυτό οι άνδρες που επιθυμούν να μείνουν δραστήριοι σεξουαλικά και αυτή την περίοδο, καλό είναι να προσέχουν τι τρώνε και πόσο πίνουν, για να μην βρεθούν…να κοιτάνε το ταβάνι της κρεβατοκάμαρας αμήχανοι.

Σύμφωνα με πολλές μελέτες  τα παγωτά, τα πολλά κρέατα, ειδικά τα επεξεργασμένα, καθώς και το αλκοόλ δεν τους βοηθούν καθόλου να διατηρούν ακμαίες τις στύσεις τους. Γι΄αυτό και η αφοσίωση στη μεσογειακή διατροφή, που έχει ως βάση τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια, τους σπόρους και το ελαιόλαδο, είναι μια έξυπνη επιλογή για όσους θέλουν να έχουν καλή στυτική λειτουργία, όχι μόνο στις διακοπές, αλλά όλο το χρόνο!

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BJU International και πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 22.000 άνδρες, η επιλογή μιας διατροφής που δίνει έμφαση στα λαχανικά και τα φρούτα προάγει τη σεξουαλική υγεία τους. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι μειώνει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας κατά 18% σε άνδρες μεταξύ 60-70 ετών, συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους που δεν επιλέγουν να έχουν αρκετά λαχανικά και φρούτα στο καθημερινό μενού τους. Η ανθυγιεινή διατροφή, αντιθέτως, φάνηκε να έχει αρνητική επίδραση ακόμα και στους νεότερους άνδρες (40-60 ετών).

Με ποιον τρόπο προστατεύει τη στυτική λειτουργία;

Πέρα από τα θρεπτικά συστατικά που προσφέρει στον οργανισμό, η μεσογειακή διατροφή αποτρέπει την αύξηση του σωματικού βάρους και την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη – δύο γνωστούς παράγοντες κινδύνου για αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης της στύσης που να είναι ικανοποιητική για μία σεξουαλική επαφή.

Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Andrology και εστίασε στη διατροφή αλλά και στη λήψη αντιδιαβητικών φαρμάκων ως μέσα διατήρησης της ικανότητας στύσης των ανδρών, επίσης ανέδειξε την αξία της μεσογειακής διατροφής. Χαρακτηρίστηκε ως αποτελεσματική, όπως άλλωστε και οι αγωγές για τον έλεγχο του σακχαρώδους διαβήτη.

«Η διατροφή αποτελεί κύριο πυλώνα στη διατήρηση της ανδρικής σεξουαλικής λειτουργίας και όχι μόνο της στυτικής, αλλά και της πρόωρης εκσπερμάτισης, της απώλειας λίμπιντο και του υπογοναδισμού. Δεδομένου του πολύ μεγάλου αριθμού των ανδρών που υποφέρουν σωματικά και ψυχολογικά από αυτές, όσοι επιθυμούν να είναι σεξουαλικά ενεργοί θα πρέπει να δίνουν προσοχή στο είδος των τροφών που καταναλώνουν, αλλά και στην ποιότητά τους, από τα εφηβικά τους χρόνια μέχρι και την όγδοη δεκαετία της ζωής τους», τονίζει ο Χειρουργός Ανδρολόγος Ουρολόγος δρ Αναστάσιος Λιβάνιος.

«Κι αυτό γιατί η ανθυγιεινή διατροφή αποτελεί την κύρια αιτία παχυσαρκίας, μεταβολικού συνδρόμου (υπέρτασης, υπεργλυκαιμίας, δυσλιπιδαιμίας και μεγαλύτερης περιφέρειας μέσης), εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 και δημιουργίας αθηρωματικών πλακών στις αρτηρίες του σώματος συμπεριλαμβανομένου του πέους, οι οποίες μειώνουν τη ροή του αίματος προς αυτό», συμπληρώνει.

Η καλή διατροφή παίζει ρόλο και στα επίπεδα της τεστοστερόνης, του «καυσίμου» των ανδρών για  τη σεξουαλική ορμή.

Ειδικότερα, σε μια μελέτη υπέρβαρων ή παχύσαρκων ανδρών που ακολουθούσαν δίαιτες χαμηλών λιπαρών παρατηρήθηκαν σημαντικές αυξήσεις στην ολική και ελεύθερη τεστοστερόνη ορού.

Η έρευνα δείχνει, επίσης, ότι η υιοθέτηση πιο υγιεινών διατροφών σχετίζεται με καλύτερη ποιότητα σπέρματος, ενώ το αντίθετο έχει παρατηρηθεί με την κατανάλωση της δυτικής διατροφής ή των ομάδων τροφίμων της.

Επιπλέον η μεσογειακή διατροφή, καθυστερεί η ανάπτυξη αθηρωματικής νόσου που προκαλεί βλάβες στο αγγειακό δίκτυο του πέους, μειώνοντας τη φυσιολογική ροή του αίματος.

Θεραπείες

Στην περίπτωση, ωστόσο, που δεν αποφευχθεί η εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας εξαιτίας της συγκεκριμένης νόσου, υπάρχει θεραπεία καθώς δεν είναι μια μόνιμη κατάσταση που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Και ενώ παλαιότερα οι επιλογές ήταν μόνο η φαρμακευτική αγωγή, οι ενδοπεϊκές ενέσεις και η χειρουργική τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης, σήμερα εφαρμόζεται μια επαναστατική μέθοδος που θεραπεύει την αγγειογενούς αιτιολογίας στυτική δυσλειτουργία: τα κρουστικά κύματα.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που έχουν σημειώσει στην καρδιολογία, πλέον τα κρουστικά κύματα εφαρμόζονται και στο πέος, καθώς η χρήση τους έχει διαπιστωθεί ότι προάγει τη δημιουργία νέων αγγείων, αυξάνοντας έτσι τη ροή του αίματος προς αυτό και βελτιώνοντας τη στύση», σημειώνει.

Προσοχή και στο αλκοόλ

Εκτός από τη διατροφή, συνετοί θα πρέπει να είναι όλοι οι άνδρες και με την κατανάλωση αλκοόλ (και όχι μόνο το καλοκαίρι), αφού είναι άλλος ένας παράγοντας πρόκλησης στυτικής δυσλειτουργίας. Στην πραγματικότητα, ίσως να έχει την ίδια σημασία το τι πίνουμε με το τι τρώμε.

Ούτε, βέβαια, πρέπει να παραμελούν την άσκησή τους, διότι θεωρείται το «κλειδί» στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας.

«Η εκγύμναση του σώματος αυξάνει τον συνολικό όγκο του αίματος που κυκλοφορεί στο σώμα, βοηθά στην αιμάτωση των γεννητικών οργάνων, αυξάνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης και συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, προάγοντας τελικά την καλή στυτική λειτουργία», καταλήγει ο δρ Λιβάνιος.