Διπλασιάστηκαν τα «ορφανά» κρούσματα σε 24 ώρες, ραγδαία η διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα

0
419

Τριάντα οκτώ είναι τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα, που ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων  κρουσμάτων στα 228. Από αυτά, τα 22 είναι «ορφανά», δηλαδή δεν είχαν επαφή με άλλο κρούσμα και κατά τη διαδικασία της ιχνηλάτησης δεν εντοπίστηκε η πηγή μόλυνσης τους, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς γιατί αποτυπώνει τη ραγδαία διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα.

Έως σήμερα νοσηλεύονται 57 ασθενείς σε διάφορα νοσοκομεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας εκ των οποίων οι πέντε είναι διασωληνωμένοι ενώ οκτώ πήραν εξιτήριο.

Από το σύνολο των νοσηλευθέντων, το 51% είναι ηλικίας άνω των 65 ετών. Τα περισσότερα κρούσματα εξακολουθούν να είναι  στην Αθήνα, ενώ συνολικά έχουν ελεγχθεί μέχρι τώρα 3.400 δείγματα.

Όπως ανέφερε ο Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη σημερινή ενημέρωση προς τους ιατρικούς συντάκτες στο υπουργείο Υγείας, έως χθες είχαμε 11 «ορφανά» κρούσματα εκ των οποίων τα εννέα στην Αθήνα. Σήμερα αυτά τα κρούσματα έφτασαν τα 22, δηλαδή διπλασιάστηκαν με την συντριπτική πλειοψηφία τους, να εντοπίζεται πάλι στην Αθήνα.

Όπως είπε μάλιστα, ο κ. Τσιόδρας η αύξηση των «ορφανών» κρουσμάτων είναι αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο, αφού κάθε ένα «ορφανό» μπορεί να αποτελέσει μια εστία διάδοσης του κορωνοϊού. Μάλιστα, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι η ιχνηλάτηση επαφών των συγκεκριμένων κρουσμάτων είναι εξαιρετικά δύσκολη.

«Σήμερα θεσπίστηκαν αυστηρά εργαστηριακά κριτήρια για τον έλεγχο συμπολιτών μας στα νοσοκομεία, ο οποίος θα γίνεται για ασθενείς που εμφανίζουν πνευμονία και νοσηλεύονται ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού» ανακοινώσε ο κ. Τσιόδρας και συνέχισε: «Δεν συστήνεται εργαστηριακός έλεγχος για το νέο κορωνοϊό στα δημόσια νοσοκομεία, σε ασυμπτωματικούς πολίτες ή πολίτες με ήπια συμπτώματα της ίωσης, οι οποίοι θα πρέπει να παραμένουν σπίτι τους».

Για τη διασφάλιση της πρόσβασης χρονίως πασχόντων ασθενών στην φαρμακευτική αγωγή, καθώς και των ασθενών που λαμβάνουν κάποια άλλα προϊόντα, προβλέπεται η διαδικασία  μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, βάσει της οποίας οι ασθενείς θα μπορούν να αιτούνται τα φάρμακά τους χωρίς τη φυσική τους παρουσία, μέσω τηλεφώνου, φαξ ή email.

Τα φάρμακα θα μπορούν να τα παραλαμβάνουν συγγενείς και εξουσιοδοτημένα για αυτό το σκοπό πρόσωπα από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Επίσης, παρόμοια διαδικασία αφορά και ηλεκτρονικές γνωματεύσεις για υγειονομικό υλικό, σκευάσματα ειδικής διατροφής και άλλα ιατροτεχνολογικά προϊόντα που αφορούν αυτούς τους ασθενείς.

Όσον αφορά τα μέσα μαζικής μεταφοράς ο κ. Τσιόδρας  ανέφερε : «Όπως επίσης γνωρίζετε, με ανακοινώσεις που έγιναν σήμερα το πρωί, τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να λειτουργούν κατά το δυνατόν με λιγότερο συνωστισμό. Σε κάποια από αυτά τα μέσα έχει δοθεί ισχυρή σύσταση να λειτουργούν με το 50% των επιβατών τους» είπε και σύστησε για άλλη μια φορά την  αποφυγή συγχρωτισμού.

«Θέλω να επισημάνω την ιδιαίτερη προσοχή όλων μας να μην παρατηρηθούν συνθήκες συγχρωτισμού, όπως αυτές που παρατηρήθηκαν σήμερα στα σούπερ μάρκετ και αλλού. Ευνοούν τη μετάδοση και διασπορά ενός ιού, ο οποίος  μπορεί να είναι  ακίνδυνος για τους περισσότερους από εμάς, αλλά πολύ επικίνδυνος για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μας».

Ο κ. Τσιόδρας για άλλη μια φορά συνέστησε  ψυχραιμία σε όλους και με υψηλό αίσθημα ευθύνης να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πανδημία.