CDC : Ποια μάσκα μας προφυλάσσει καλύτερα, ποιες κατηγορίες ασθενών εξαιρούνται από τη χρήση της.

0
113

Ποια μάσκα μας προφυλάσσει περισσότερο από τον Covid-19; Τα άτομα με άσθμα μπορούν να φορούν μάσκα; Ποιοι εξαιρούνται από τον κανόνα της καθολικής χρήσης της;

Σε αυτά και άλλα ερωτήματα δίνουν απαντήσεις οι αναθεωρημένες οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ για τις μάσκες. Τις οδηγίες συνοψίζουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου ΑθηνώνΘεοδώρα ΨαλτοπούλουΠαναγιώτης ΜαλανδράκηςΙωάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ)  (https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/cloth-face-cover-guidance.html

Όλοι πλέον έχουμε εμπεδώσει ότι η μάσκα είναι απαραίτητη τόσο για τους μη νοσούντες όσο και για τους ασυμπτωματικούς ασθενείς καθώς περιοριζει τη διασπορά της νόσου στην κοινότητα,  από τα σταγονίδια.

Ιδιαίτερα χρήσιμη είναι εάν δεν είναι δυνατό το μέτρο των αποστάσεων των 2 μέτρων.

Ωστόσο υπάρχουν και εξαιρέσεις στον «κανόνα» ότι όλοι πρέπει να φοράνε μάσκες. Τα άτομα που εξαιρούνται είναι:

1.Τα παιδιά κάτω των 2 ετών.

2.Τα άτομα με αναπνευστική δυσχέρεια.

3.Τα άτομα με συμπεριφορικά ή γνωσιακά προβλήματα, (λαμβάνουν διαφορετικές εναλλακτικές πρόληψης).

Ποια μάσκα είναι πιο αποτελεσματική

-Υφασμάτινη μάσκα: Πρέπει να διαθέτει δύο τουλάχιστον επίπεδα σφιχτού υφάσματος όπως βαμβάκι, και να διευκολύνει την αναπνοή διαμέσου της (συνίσταται να αποφεύγονται οι δερμάτινες και οι πλαστικές μάσκες).

 -Μη χειρουργικές μάσκες μίας χρήσης: Χρησιμοποιούνται σε περιστάσεις, π.χ. η υφασμάτινη μάσκα μπορεί να λερωθεί.

 -Μάσκες με βαλβίδα εισπνοής: Δεν συνίστανται γιατί δεν προστατεύουν από τη διασπορά του ιού σε περίπτωση που ο χρήστης νοσεί.

-Χειρουργικές μάσκες:  Συνιστώνται στους λειτουργούς υγείας,

Διαφανής μάσκα για χειλεανάγνωση

-Τα διαφανή πλαστικά καλύμματα του στόματος συνιστώνται σε ειδικές περιπτώσεις, όπως είναι οι κωφάλαλοι, τα παιδιά που μαθαίνουν να διαβάζουν, ή για μαθητές που μαθαίνουν ξένες γλώσσες, άτομα με αναπηρίες ή σε περιπτώσεις όπου πρέπει να φαίνονται οι στοματικές κινήσεις όπως σε τραγουδιστές.

Στην τελευταία περίπτωση πρέπει να επιβεβαιωθεί ότι ο χρήστης αναπνέει κανονικά, ότι δεν συγκεντρώνεται υγρασία στο εσωτερικό της μάσκας, και η μάσκα αυτή πρέπει να αφαιρείται στον ύπνο.

Άλλα είδη προστασίας του προσώπου όπως τα γυαλιά και η ασπίδα προσώπου δεν συστήνονται ως αντικατάσταση της μάσκας, καθώς αφήνουν μεγάλα κενά γύρω από το πρόσωπο επιτρέποντας τη δίοδο μικροσταγονιδίων.

Η ασπίδα προσώπου

Όταν δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί άλλη λύση πλην της ασπίδας, τότε αυτή πρέπει να καλύπτει ολόκληρο το πρόσωπο ως το πηγούνι. Στη συνέχεια ο χρήστης πρέπει να πλύνει καλά τα χέρια κατά την αφαίρεση της ασπίδας.

Εφόσον είναι επαναχρησιμοποιούμενη τότε πρέπει ο χρήστης να την απολυμάνει, σύμφωνα με της οδηγίες του κατασκευαστή.

Οδηγίες  όταν δεν είναι δυνατή η χρήση της μάσκας:

-Στα εστιατόρια, όταν τρώμε ή πίνουμε νερό, αλλά και σε αθλητικές δραστηριότητες, πρέπει να τηρείται η απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των ατόμων.

-Τα άτομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα ενθαρρύνονται να ζητήσουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού τους.

-Τα άτομα με άσθμα μπορούν να φορούν μάσκα κανονικά.

Στην εργασία

Σε υψηλές θερμοκρασίες, όσοι εργάζονται σε εξωτερικό χώρο μπορεί να μην μπορούν να φορέσουν μάσκα λόγω αύξησης της πιθανότητας θερμοπληξίας. Στην περίπτωση αυτή, η χρήση μάσκας χρειάζεται όταν υπάρχει συγχρωτισμός με πλήθος με πολύ κόσμο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η χρήση μάσκας δεν προκαλεί αύξηση των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που εισπνέει ο χρήστης. «Το μόριο του CO2 είναι αρκετά μικρό ώστε περνάει και από τα πλάγια της μάσκας κατά την αναπνοή και την ομιλία και διαμέσου της μάσκας, ενώ ο ιός είναι αρκετά μεγαλύτερος για να διέλθει διαμέσου μίας σωστά τοποθετημένης μάσκας» εξηγούν οι επιστήμονες.