ΕΚΠΑ: Οι έξι προϋποθέσεις για το άνοιγμα των εστιατορίων

0
50

Σε “αναμμένα κάρβουνα” κάθονται οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι της εστίασης που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία και αδημονούν να ανοίξουν τα εστιάτορα, τις καφετέριες και τις ταβέρνες. Παρ΄όλο που τα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι και οι νεκροί είναι περσότεροι από ποτέ, οι ειδικοί εκτιμούν ότι εάν τηρηθούν έξι βασικά μέτρα το αίνιγμα της εστίασης είναι εφικτό. ‘Αλλωστε οι πολίτες  είναι έξω από τα Χριστούγεννα, τα περιοριστικά μέτρα και η καραντίνα είναι μόνο στα χαρτιά, που σημαίνει ότι η κοινωνία έχει αποφασίσει το άνοιγμα της αγοράς και ο καθ΄ ένας ας προστατεύσει την υγεία του.

Η χρήση μάσκας μπορεί να μειώσει τη μετάδοση του ιού SARS-CoV-2 , καθώς ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων. Η συνεπής και σωστή χρήση της μάσκας είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί η μετάδοση από ασυμπτωματικούς φορείς και άτομα πριν εμφανίσουν συμπτώματα αφορά το 60% των περιπτώσεων COVID-19. Οι εσωτερικοί χώροι, όπως τα εστιατόρια, όπου οι κοινωνικές αποστάσεις είναι δύσκολο να τηρηθούν και η συνεχόμενη χρήση μάσκας δεν είναι εφικτή μπορεί να γίνουν αιτία αυξημένης μετάδοσης του ιού. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης, και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) (https://mdimop.gr/covid19/) συνοψίζουν τα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο περιοδικό JAMA για τη λειτουργία της εστίασης στην πανδημία και το ρόλο της μάσκας. Το κλείσιμο της εστίασης μπορεί να περιορίσει τη διασπορά του ιού αλλά έχει τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις. Τα εστιατόρια μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν με παράδοση κατ οίκον και παραλαβή από το κατάστημα για να περιορίσουν την διασπορά, όπως ήδη γίνεται τους τελευταίους μήνες.

Για να μπορούν όμως να λειτουργήσουν κανονικά ξανά τότε οφείλουν να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως:

– η χρήση μάσκας,

-ο κατάλληλος αερισμός,

-η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους,

– η σωστή υγιεινή των χεριών

-η  τακτική απολύμανση των επιφανειών

-οι αποστάσεις μεταξύ των συνδαιτυμόνων.

Επίσης το προσωπικό πρέπει να έχει τη δυνατότητα να απέχει από την εργασία του αν έρθει σε επαφή κάποιο θετικό κρούσμα ή εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα.

Η πρόταση για χρήση μάσκας από όλο το προσωπικό, αλλά και από τους πελάτες, όσο δεν γευματίζουν, είναι λογική, όσο δεν μπορούν να διατηρηθούν οι αποστάσεις.

Η πιθανή αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 που θα επιφέρει το άνοιγμα της εστίασης, μπορεί να μειωθεί με τη σωστή και υποχρεωτική χρήση μάσκας. Όσο το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί αυξάνεται, τόσο πιο εύκολο θα είναι να βγουν οδηγίες για μια ασφαλή επιστροφή στην κανονικότητα.

Αναλυτικά, ο καλός αερισμός του χώρου είναι βασική προϋπόθεση για το ασφαλές άνοιγμα της εστίασης, καθώς ο ιός κυρίως μεταδίδεται από μικρά σταγονίδια στον αέρα. Επίσης, η σωστή απολύμανση των επιφανειών και των αντικειμένων που ακουμπούν πολλοί, όπως τα μηχανήματα ηλεκτρονικής πληρωμής, τα μενού, οι πάγκοι και οι καρέκλες κλπ, είναι απαραίτητη.

Η απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων μεταξύ των πελατών, η χρήση εξωτερικών χώρων εστίασης και η αποφυγή συνωστισμού σε χώρους αναμονής είναι επιπρόσθετα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για το ασφαλές άνοιγμα των εστιατορίων.

Οι στρατηγικές πρόληψης είναι νευραλγικό κομμάτι για την αντιμετώπιση της πανδημίας και μαζί με το μαζικό εμβολιασμό που προχωράει, μπορούν να βοηθήσουν στην επιστροφή στην κανονικότητα.