Καλοκαίρι: Τα πιο συχνά προβλήματα αυτιών και μύτης

0
301

Οι ωτίτιδες, οι ιγμορίτιδες,  η αλλεργική ρινίτιδα και άλλα ωτορινολαρυγγολογικά προβλήματα είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα, που εκδηλώνονται το Καλοκαίρι και μπορούν να μας χαλάσουν τις διακοπές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το αυτί είναι το όργανο, που επηρεάζεται περισσότερο το καλοκαίρι λόγω της αυξημένης υγρασίας, τόσο από τα πολλά λουσίματα εξαιτίας της ζέστης, όσο και από το μπάνιο στη θάλασσα και στην πισίνα.

«Το λεγόμενο αυτί του κολυμβητή, γνωστό και ως ωτίτιδα, είναι μια συχνή κατάσταση, που οφείλεται σε φλεγμονή (η περιοχή κοκκινίζει και πρήζεται, μπορεί να υπάρχει έκκριση υγρού, κνησμός και πόνος) στον έξω ακουστικό πόρο. Η συχνή έκθεση στο νερό κάνει τον έξω ακουστικό πόρο ευάλωτο σε φλεγμονές, γιατί δημιουργεί ένα υγρό περιβάλλον, το οποίο λατρεύουν τα βακτήρια. Το νερό «παγιδεύεται» στον έξω ακουστικό πόρο και δεν ρέει έξω. Συχνά οφείλεται και στο κερί του αυτιού. Το αυτί του κολυμβητή είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί μετά από κολύμπι σε λίμνη ή σε ποτάμι» μας εξηγεί η Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής και Τραχήλου, ΠαιδοΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτης του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ Ανατολή Παταρίδου.

Μολύνσεις σε μύτη και αυτιά το καλοκαίρι

Ένα άλλο πρόβλημα, που μπορεί να παρατηρηθεί είναι οι αλλεργίες στη μύτη, ειδικά στα παιδιά. Είναι μια κατάσταση, που ονομάζεται δυσλειτουργία της λεγόμενης ευσταχιανής σάλπιγγας, που ορισμένες φορές είναι ιδιαίτερα επώδυνη. Ο ειδικός ιατρός μόνο μπορεί να προτείνει τρόπους αντιμετώπισης.

«Η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να εμφανίσει έξαρση το καλοκαίρι ενώ πιο επιρρεπή είναι τα ευάλωτα άτομα. Αυτό οφείλεται στις αλλαγές, που κάνουμε στην καθημερινότητά μας. Η μεγάλη κατανάλωση αλατιού προκαλεί κατακράτηση υγρών και είναι επιβαρυντική για το αναπνευστικό σύστημα, ενώ τα χημικά συστατικά ορισμένων επεξεργασμένων τροφίμων είναι πολλές φορές εκλυτικοί παράγοντες για την εμφάνιση αλλεργικής ρινίτιδας ή για την πρόκληση μιας κρίσης, σε ασθενείς με γνωστό ιστορικό», υπογραμμίζει η κα Παταρίδου.

Αυτό, που πρέπει να κάνουμε, είναι να ακολουθούμε τους κανόνες της μεσογειακής διατροφής, αποφεύγοντας τις τεχνητές/επεξεργασμένες τροφές. Η μεσογειακή διατροφή, με την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, λειτουργεί ευεργετικά στο αναπνευστικό σύστημα και συνολικά, βέβαια, σε όλον τον οργανισμό.

Ένα άλλο συχνό ωτορινολαρυγγολογικό πρόβλημα του καλοκαιριού είναι η ιγμορίτιδα. Η νόσος μπορεί να οφείλεται σε μόλυνση από το κολύμπι σε μολυσμένα νερά, αλλά και στις καταδύσεις με ανοιχτή μύτη ή και στη συνεχή έκθεση στον αέρα των κλιματιστικών στους κλειστούς χώρους.

Σε περίπτωση που έχετε ρινική συμφόρηση («μπούκωμα»), καταρροή (συνάχι), πονοκέφαλο, πυώδεις εκκρίσεις, διαταραχές στην όσφρηση και βήχα, είναι πολύ πιθανό να έχετε ιγμορίτιδα και χρειάζεται να  απευθυνθείτε άμεσα στον ωτορινολαρυγγολόγο.

Τι μπορούμε να κάνουμε

-​Να πάτε εγκαίρως, πριν από τα μπάνια σας, στον ωτορινολαρυγγολόγο, για καθαρισμό της κυψελίδας από τα αυτιά σας, αν έχετε αυξημένη παραγωγή.

-Φροντίστε να κρατάτε τα αυτιά σας όσο το δυνατόν πιο στεγνά και μην βάζετε σε αυτά μπατονέτες, μολύβια, συνδετήρες, τα νύχια σας ή τα κλειδιά σας για να τα καθαρίσετε. Δεν αφαιρείται έτσι η κυψελίδα, μην προσπαθήσετε να αφαιρέσετε το κερί του αυτιού σας μόνοι σας.

-Εάν έχετε πόνο στο αυτί, αιμορραγία από το αυτί ή ξαφνική απώλεια ακοής, απευθυνθείτε σε έναν ωτορινολαρυγγολόγο άμεσα για αξιολόγηση.

-Μην κάνετε μπάνιο σε βρώμικες θάλασσες ή πισίνες.

-Μην χρησιμοποιείτε αντιβιοτικές σταγόνες για τα αυτιά ή για τη μύτη χωρίς τη συμβουλή του ωτορινολαρυγγολόγου.

-Να καλύπτετε τα αυτιά σας όταν λούζεστε, ιδιαίτερα αν έχετε δερματίτιδα ή διάτρηση τυμπάνου.