Ο κορωνοϊός προκαλεί σοβαρά δερματικά προβλήματα που διαρκούν έως και 4 μήνες!

0
154

Σοβαρά δερματικά προβλήματα προκαλεί ο SARS-CoV-2 στους ασθενείς, σύμφωνα με μια ανάλυση του μεγαλύτερου μητρώου ασθενών με COVID-19. Όπως αποκαλύφθηκε στο 29ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV Virtual Congress) που διεξήχθη διαδικτυακά από τις 29 έως τις 31 Οκτωβρίου 2020, ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν συμπτώματα που ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο δερματικού εξανθήματος. Αυτά μπορεί να είναι φυσαλίδες σαν ανεμοβλογιά, οδυνηρά εξογκώματα που προκαλούν κνησμό (φαγούρα) πρησμένα δάκτυλα που πονάνε, αλλάζουν χρώμα και γίνονται κόκκινα ή μωβ. Κάποια από αυτά τα συμπτώματα, μάλιστα, μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο και από 130 ημέρες!

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι υπάρχει ανάγκη για συνέχιση της έρευνας και της μελέτης των δερματολογικών συμπτωμάτων που προκαλεί η νόσος COVID-19 και της αλληλεπίδρασής της με άλλες υποκείμενες δερματοπάθειες, όπως για παράδειγμα η ψωρίαση.

«Στην αρχή της πανδημίας η νόσος COVID-19 που προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2 θεωρήθηκε ότι επηρέαζε μόνο το αναπνευστικό σύστημα. Όσο η έρευνα προχωρούσε, έγινε γνωστό ότι μπορεί να επιφέρει βλάβες σε πολλά ζωτικά όργανα. Έχει παρατηρηθεί ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να επηρεάσει και το δέρμα. Μετά από τη δημιουργία ενός διεθνούς μητρώου από την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας τον περασμένο Απρίλιο για την καταγραφή των δερματικών βλαβών και την επεξεργασία τους, ερευνήθηκαν διαφορές παράμετροι, όπως η διάρκειά τους. Βρέθηκε ότι τα “δάχτυλα COVID” (“COVID toes”) διαρκούν περισσότερο από όλες τις δερματικές εκδηλώσεις, με τους ασθενείς που νοσούν βαριά να κινδυνεύουν περισσότερο», μας εξηγεί ο Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Η έρευνα

Η μελέτη είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας με τη Διεθνή Ένωση Δερματολογικών Εταιρειών. Ενώ αναλύθηκαν δεδομένα 990 περιπτώσεων από 39 χώρες, το μητρώο περιλαμβάνει πλέον περισσότερους από 1000 ασθενείς από 41 χώρες, σύμφωνα με την κύρια ερευνήτρια Esther Freeman, MD, PhD, του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης και της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

Οι ερευνητές παρατήρησαν 8 τύπους δερματικών εξανθημάτων στους ασθενείς, εκ των οποίων οι 303 ήταν επιβεβαιωμένα κρούσματα ή ασθενείς με υποψία COVID-19. Από αυτούς, τα 224 ύποπτα περιστατικά και τα 90 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τη διάρκεια των δερματικών συμπτωμάτων.

Τα ευρήματα

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι, κατά μέσο όρο, οι πολλαπλές οιδηματώδεις επηρμένες περιοχές που προκαλούν έντονο κνησμό (urticaria) διαρκούν 5 ημέρες, οι βλατιδολεπιδώδεις εκδηλώσεις (φλεγμονώδεις και συχνά επώδυνες βλάβες μικρής διαμέτρου και λέπια) παραμένουν για 20 ημέρες και τα “δάχτυλα COVID” ταλαιπωρούν τους ασθενείς για 15 ημέρες, αλλά μερικές φορές έως και 130 -150 ημέρες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ταυτοποίηση του υποσυνόλου ασθενών με “δάχτυλα COVID” που έχουν συμπτώματα μεγάλης διάρκειας μετά την οξεία φάση της ασθενείας ενδεχομένως να βοηθήσει στην κατανόηση της παρατεταμένης φλεγμονώδους απόκρισης σε ορισμένους ασθενείς μετά τη μόλυνση.

Διαπίστωσαν επίσης ότι η διάρκεια των συμπτωμάτων ποικίλει ανάλογα με τη σοβαρότητα της COVID-19.

Μερικά συμπτώματα, όπως η δακτυλιοειδής πορφύρα (retiform purpura), σχετίζονται με σοβαρή COVID-19, καθώς το 100% των ασθενών νοσηλεύτηκε, ενώ τα “δάχτυλα COVID” εμφανίζονται σε ασθενείς με σχετικά ήπια ασθένεια, αφού μόνο το 16% νοσηλεύτηκε. Επιπλέον, παρόλο που τα “δάκτυλα COVID” εμφανίζονται συχνά 1-4 εβδομάδες μετά την αρχική μόλυνση, το 15% εξακολουθούσε να είναι θετικό στο τεστ για την COVID-19.

«Οι δερματικές εκδηλώσεις που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός είναι πολλές: εξανθήματα σαν κηλίδες, εξογκώματα που προκαλούν κνησμό, φυσαλίδες που μοιάζουν με της ανεμοβλογιάς, στρογγυλά στίγματα, μοτίβα που μοιάζουν με δαντέλα, επίπεδες κηλίδες ενωμένες με εξογκώματα. Κάποιες από αυτές προκαλούν κνησμό. Τα “δάχτυλα COVID” είναι βλάβες του δέρματος των δακτύλων οι οποίες μπορεί να εμφανιστούν τόσο στα πόδια όσο και  στα χέρια. Παρότι οι ασθενείς μπορεί να μην νιώθουν κάποια ενόχληση, βλέπουν τα δάχτυλά τους να είναι πρησμένα και το χρώμα του δέρματος κόκκινο ή μωβ. Σπανιότερα προκαλούνται φουσκάλες, κνησμός ή ακόμα και πόνος. Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν οδυνηρά εξογκώματα ή περιοχές τραχιού δέρματος. Άλλοι μπορεί να δουν μια μικρή ποσότητα πύου κάτω από το δέρμα τους. Οι βλάβες αυτές μπορεί να εμφανιστούν σε άτομα κάθε ηλικίας, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις αναπτύσσονται σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες», μας εξηγεί ο δρ Στάμου.