Κορωνοϊός: Προσοχή σε αυτά τα συνηθισμένα συμπτώματα για τους 65plus – Συνήθως δεν τους δίνουν σημασία.

0
59

Είναι πλέον γνωστό ότι οι άνθρωποι άνω των 65 ετών διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από τον κορωνοϊό. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να εντοπίζουμε σε αυτή την ηλικιακή ομάδα τυχόν μικρές ενδείξεις μόλυνσης όσο πιο γρήγορα γίνεται. Σύμφωνα με το Kaiser Health News (KHN) άτομα ηλικίας 65plus ενδέχεται να μην παρουσιάζουν τα συνήθη συμπτώματα COVID-19. Αλλά να εκδηλώνουν κάποια  άλλα συνηθισμένα σ’ αυτές τις ηλικίες, όπως για παράδειγμα να είναι αφηρημένοι, να κοιμούνται περισσότερο ή να μην πεινούν. Τώρα οι ειδικοί κρούουν το κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν ότι αυτά τα συνηθισμένα συμπτώματα είναι δείκτες Covid-19, γι΄αυτό και χρειάζεται να κάνουν άμεσα τεστ κορωνοϊού!

Το KHN αναφέρει, ότι ένα αδιόρατο αλλά σημαντικό σημάδι που πρέπει να εντοπίζουμε στους ηλικιωμένους είναι όταν μοιάζουν αφηρημένοι ή να είναι “στον κόσμο τους” και δεν συμπεριφέρονται όπως συνήθως. «Μπορεί να κοιμούνται ξαφνικά περισσότερο από το συνηθισμένο ή να έχουν εμφανώς μειωμένη όρεξη. Μπορεί να φαίνονται ασυνήθιστα απαθείς, ή μπερδεμένοι, να χάνουν τον προσανατολισμό τους. Μπορεί να ζαλίζονται και να πέφτουν πιο συχνά«, αναφέρουν οι ειδικοί. Αυτά μπορεί να είναι σημάδια παραληρήματος ή εγκεφαλικής σύγχυσης. Και ενώ οποιοσδήποτε ασθενής με COVID-19 μπορεί να εμφανίσει αυτά τα συμπτώματα, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν σε άτομα άνω των 65 ετών καθώς θεωρούνται συνηθισμένα για την ηλικία αυτή.

“Εάν οι ηλικιωμένοι αισθάνονται πιο κουρασμένοι από το φυσιολογικό και απλά αισθάνονται κάπως μπερδεμένοι, αυτό μπορεί να είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό”, λέει ο οικογενειακός ιατρός και ο συντελεστής του Test Prep Insight, δρ. Peter Bailey και σημειώνει: «Εάν υποψιάζεστε ότι ένας ηλικιωμένος που γνωρίζετε, μπορεί να δείχνει σημάδια περίεργης κούρασης ή αφηρημάδας, φροντίστε να κάνει άμεσα τεστ για COVID-19″.

Η δρ. Camille Vaughan, επικεφαλής Τμήματος Γηριατρικής και Γεροντολογίας στο Πανεπιστήμιο Emory, λέει ότι είναι πιθανό «κάποιος να περνάει απλά μια κακή μέρα. Ωστόσο εάν δεν συμπεριφέρεται φυσιολογικά για μερικές μέρες, απευθυνθείτε αμλεσως σε έναν γιατρό».

Οι άνω των 65 είναι πιο επιρρεπείς να αναπτύξουν παραλήρημα λόγω COVID-19

“Οι ηλικιωμένοι ασθενείς τείνουν να έχουν παραλήρημα πιο συχνά από άλλους. Αυτό συμβαίνει ειδικά εάν έχουν ήδη κάποιες υποκείμενες καταστάσεις όπως άνοια, χρόνια αδυναμία, προηγούμενα εγκεφαλικά επεισόδια ή παίρνουν πολλαπλά φάρμακα ειδικά για ψυχική υγεία ή ύπνο”, εξηγεί ο δρ. Nitin Desai, επικεφαλής ιατρικός υπάλληλος του COVID PreCheck.

Ο δρ. Desai λέει ότι το παραλήρημα φέρνει αδυναμία συγκέντρωσης, σύγχυση και υπνηλία. «Τα άτομα μπορεί να έχουν δυσκολία στη σκέψη και στον ύπνο ή να παρουσιάζουν συναισθηματική διαταραχή«, εξηγεί ο ίδιος.

Ακόμη και οι παραμικρές αλλαγές στη συμπεριφορά θα μπορούσαν να είναι δείκτες COVID-19

“Σε πολλές ασθένειες, οι ηλικιωμένοι δεν παρουσιάζουν τυπικά συμπτώματα. Αυτό το βλέπουμε και με την COVID-19″, λέει η δρ. Vaughan ενώ η δρ. Leann Poston, ιατρός και σύμβουλος υγείας για την Invigor Medical, συμφωνεί και προσθέτει ότι αυτό «μπορεί να οφείλεται σε μια διαδικασία που ονομάζεται ανοσοεκφυλισμός ή μια αλλαγή στο ανοσοποιητικό σύστημα με την ηλικία. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε υποκείμενο νόσημα”.

“Καθώς μεγαλώνουμε, το ανοσοποιητικό μας σύστημα μπορεί να αμβλυνθεί και η ικανότητά του να ρυθμίζει τα συμπτώματα μπορεί να μειωθεί”, εξήγησε ο δρ. Joseph Ouslander, καθηγητής Γηριατρικής Ιατρικής στο Florida Atlantic University. Επομένως, είναι καίριας σημασίας να παρακολουθείτε μικρές αλλαγές, που θα μπορούσαν να υποδηλώσουν ανεπαίσθητα συμπτώματα COVID-19.

Πηγές: https://khn.orghttps://bestlifeonline.com