Λιποαναρρόφηση και εμμηνόπαυση: Η σίγουρη μέθοδος;

0
43

Η συσσώρευση λίπους που παρατηρείται στην εμμηνόπαυση είναι ορμονικής αιτιολογίας, αφορά συνήθως την κοιλιά, τους γλουτούς και τους βραχίονες και δυστυχώς είναι ανθεκτική στη δίαιτα και τη γυμναστική . Γι΄ αυτό αρκετές γυναίκες επιλέγουν τη λιποαναρρόφηση για να απαλλαγούν από τα περιττά κιλά που δεν μπορούν να χάσουν. Όσες λοιπόν έχετε αποφασίσει να προχωρήσετε σε αυτή την επέμβαση, καλό είναι να γνωρίζετε κάποιες βασικές πληροφορίες όπως μας εξηγεί η Πλαστικός Χειρουργός Εύη Γ. Τσάτη Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονικός Συνεργάτης της Ελληνικής Εταιρίας Εμμηνόπαυσης ( ΕΛΕΤΕΜ):  «Η λιποαναρρόφηση πρέπει πάντα να συνδυάζετε με διατροφή και άσκηση για να έχει αποτέλεσμα ενώ χρειάζεται υπομονή καθώς η μείωση στους πόντους αρχίζει να φαίνεται μετά από δυο με τρείς εβδομάδες ενώ το τελικό αποτέλεσμα θα το δείτε μετά από 6-8 μήνες» εξηγεί η γιατρός.

Τι είναι η λιποαναρρόφηση

Λιποαναρρόφηση είναι μία κοσμητική επέμβαση με την οποία αφαιρούμε μόνιμα το λίπος που δεν μπορούμε να μειώσουμε με τη δίαιτα και την άσκηση. Ιδανικοί υποψήφιοι για την λιποαναρρόφηση είναι ασθενείς που έχουν μέχρι και 30% παραπάνω από το ιδανικό τους βάρος και καλή ελαστικότητα δέρματος.

Περιοχές όπου εφαρμόζεται η λιποαναρρόφηση είναι οι γλουτοί, οι μηροί, τα γόνατα, η κοιλιά, η πλάτη,  οι βραχίονες, το πηγούνι κ.α.

Όμως η λιποαναρρόφηση είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που συνδυάζεται και με άλλου είδους χειρουργεία, όπως η μείωση στήθους, η κοιλιοπλαστική και το facelift.

Η επέμβαση γίνεται σε οργανωμένο ιατρείο ή νοσοκομείο και την ίδια μέρα ο ασθενής επιστρέφει συνήθως στο σπίτι.

Γίνεται λεπτομερής λήψη ιστορικού, ιατρικός έλεγχος και φυσικά εκτενής συζήτηση με τον ασθενή για τα προβλήματα που τον απασχολούν.

Πριν ξεκινήσει η επέμβαση, ο πλαστικός χειρουργός σχεδιάζει  τις περιοχές που χρειάζονται διόρθωση.

Η επέμβαση μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία, μέθη ή γενική.

Ποιες είναι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται

Σήμερα υπάρχουν τρεις μέθοδοι να γίνει η λιποαναρρόφηση

1.Κλασσική μέθοδος,

2.υποβοήθηση με υπερήχους,

3.Smart Lipo, υποβοήθηση με laser

Ακολουθεί διήθηση / έγχυση φυσιολογικού ορού στις περιοχές που έχουν σχεδιαστεί. Στην συνέχεια γίνονται μία ή περισσότερες, μικρότερες του ενός εκατοστού τομές.  Μέσα από εκεί θα περάσει μία λεπτή κάνουλα , η οποία εισέρχεται στο στρώμα του λίπους και το αφαιρεί. Η ποσότητα του λίπους που αφαιρέθηκε στο τέλος φωτογραφίζεται και αρχειοθετείται στον φάκελο του ασθενή.

Μετά την επέμβαση

Θα πρέπει να φορέσετε έναν ελαστικό κορσέ ή ειδικό ελαστικό επίδεσμο για δύο έως τέσσερις εβδομάδες.

Επίσης συνήθως χορηγείται και μία αντιβιοτική αγωγή για 4 – 6 μέρες.

Η περιοχή θα εμφανίζει τις πρώτες μέρες  ευαισθησία, εκχυμώσεις και πρήξιμο.

Μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας μετά από λίγες μέρες και σε πλήρες πρόγραμμα γυμναστικής συνήθως μετά από τρεις έως τέσσερις εβδομάδες.

Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα. Τα λιποκύτταρα αφαιρούνται από την περιοχή της λιποαναρρόφησης για πάντα.

Εάν μετά την λιποαναρρόφηση ακολουθήσει αύξηση βάρους, δηλαδή παχύνετε, το λίπος θα εναποτεθεί και θα συσσωρευτεί σε άλλα σημεία του σώματος όπου δεν έχει προηγηθεί λιποαναρρόφηση.

Να θυμάστε

Φυσικά μπορείτε να επαναλάβετε την λιποαναρρόφηση και σε άλλη περιοχή, όμως θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η λιποαναρρόφηση:

α. δεν είναι μέθοδος αδυνατίσματος,

β. δεν επηρεάζει το σπλαχνικό λίπος 

γ. πρέπει πάντα να συνδυάζεται με διατροφή και άσκηση

Η μείωση στους πόντους αρχίζει να εμφανίζεται μετά από δύο με τρεις εβδομάδες και το τελικό αποτέλεσμα θα ολοκληρωθεί σε 6 – 8 μήνες.