Νίκος Σύψας: «Μέσα στον Αύγουστο το 4ο κύμα εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα»

0
111

«Βρισκόμαστε ενόψει ενός τέταρτου κύματος το οποίο οφείλεται στη μετάλλαξη Δέλτα. Ήδη έχουμε κρούσματα Δέλτα στην Αττικήστην Κρήτη και σε άλλα νησιά και σύντομα θα καλύψει όλη την Ελλάδα, επομένως δεδομένου ότι έχουμε ένα μεγάλο κομμάτι του λαού μας ανεμβολίαστο περιμένουμε να έρθει το επόμενο κύμα το οποίο πλησιάζει και υπάρχει εκτίμηση ότι θα το δούμε στα μέσα Αυγούστου», δήλωσε σήμερα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, μιλώντας στο Μega.

Μέχρι στιγμής προσβάλλει νέους ανθρώπους γιατί είναι αυτοί που έχουν μεγαλύτερη κινητικότητα, είπε ο καθηγητής σημειώνοντας πως «ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων είναι τα 27 έτη. Όσο περιορίζεται εκεί έχουμε λίγες νοσηλείες και τα νοσοκομεία δεν πιέζονται».

Το πρόβλημα είναι μήπως κάποια στιγμή ο ιός περάσει σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή με υποκείμενα νοσήματα που για κάποιο παράξενο λόγο δεν έχουν εμβολιαστεί κι εκεί θα πιεστεί το ΕΣΥ, εξήγησε ο κ. Σύψας και τόνισε ότι «αυτοί οι άνθρωποι είναι κίνδυνος γιατί αν περάσει εκεί η επιδημία, τότε θα πιεστεί και το σύστημα υγείας».

Γιατί πρέπει να κάνουν οι νέοι το εμβόλιο

Μπορεί να είναι ήπια η μετάλλαξη στους νέους και να έχουν  λιγότερες πιθανότητες να εισαχθούν στη μονάδα, «αλλά δεν είναι μηδενικές και δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε έναν νέο άνθρωπο. Ένας νέος άνθρωπος και ένας έφηβος που χάνεται θα είναι μια ανείπωτη τραγωδία» τόνισε ο καθηγητής.

Ερωτηθείς για τον εμβολιασμό και το μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων, είπε ότι πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο και διευκρίνισε ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων. «Αυτοί που είναι αρνητές οι οποίοι παρασύρονται από μυθεύματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και αυτοί που το αναβάλουνΗ δεύτερη κατηγορία είναι αυτή που πρέπει να επικεντρώσουμε. Αυτό που πήγε στραβά ήταν η χαλαρότητα. Τον Μάη άρχισε να πέφτει η επιδημία χαλαρώσαμε. Αυτό μαζί με την αρνητική δημοσιότητα των σπανίων επιπλοκών συντέλεσαν στο να έχουμε αυτή την αναβλητικότητα και τη διστακτικότητα. Αλλά, τώρα έχουμε μία νέα πραγματικότητα που είναι η μετάλλαξη και το τέταρτο κύμα που έρχεται και αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας κάνει να το ξανασκεφτούμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Είναι φοβερά άδικο για έναν συμπολίτη μας να βρεθεί διασωληνωμένος ή στο νοσοκομείο ενώ θα μπορούσε να κάνει το εμβόλιο. Να ξεπεράσουμε κάθε διστακτικότητα. Έχουν εμβολιαστεί 5 εκατ. Έλληνες. Ο καθένας από εμάς που θέλει να ζήσει τη ζωή του, πρέπει να πάει να εμβολιαστεί», σημείωσε.

Υπάρχει ένα 20-30% ατόμων που κινδυνεύουν από τον ιό και δεν έχει εμβολιαστεί, γι΄αυτό  είναι τεράστια ανάγκη να εμβολιαστούν τα ευπαθή άτομα.

Lockdown και υποχρεωτικότητα εμβολιασμού

Ερωτηθείς για την περίπτωση ενός νέου lockdown απάντησε: «Αυτό το απευχόμαστε, είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο για την πατρίδα μας και για αυτό πρέπει να κάνουμε τα πάντα μέσω του εμβολιασμού για να μην φτάσουμε σε αυτό το έσχατο σημείο. Οι πιθανότητες είναι χαμηλότερες από πέρυσι. Όμως δεν είναι μηδέν. Αν δεν εμβολιαζόμαστε βάζουμε σε μεγάλο κίνδυνο την οικονομία και την πατρίδα μας».

Σχετικά με τον αν υπάρχει η σκέψη για υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε ορισμένες κατηγορίες τόνισε ότι «τα εμβόλια έχουν πάρει άδεια επείγουσας χρήσης, χρειάζεται η συναίνεση του πολίτη άρα δεν μπορούμε υποχρεωτικά να κάνουμε υποχρεωτικό εμβολιασμό σε καμία ομάδα. Όμως οι εταιρείες έχουν ήδη υποβάλλει αίτημα για πλήρη άδεια. Στην περίπτωση αυτή μπορεί νομικά να επιβληθεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός». Σημείωσε ότι κατά τη γνώμη του «πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε εργαζόμενους οι οποίοι ασχολούνται με ευπαθείς ανθρώπους, όπως το υγειονομικό προσωπικό και οι εργαζόμενοι στα γηροκομεία και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και όπως είναι οι εκπαιδευτικοί».

Για τα παιδιά

Ένας λόγος για να εμβολιαστούν τα παιδιά είναι να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι και αν είναι σπάνιο να έχουμε κακή έκβαση σε ένα παιδί που κολλάει τον κορωνοϊό την μετάλλαξη Δέλτα, δεν είναι μηδέν ο κίνδυνος. «Και πραγματικά έστω και ένα παιδί να χάσουμε αυτό θα είναι μία τραγωδία. Να μην χάσουμε κανέναν έφηβο, κανένα παιδί από κορωνοϊό», απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τους εμβολιασμούς σε εφήβους.

Σημείωσε ότι σχετική μελέτη  στις Η.Π.Α δεν έχει δείξει σημαντικές παρενέργειες. “Σε 8 εκατομμύρια δόσεις σε παιδιά 12 – 17 ετών και σε 6 εκατομμύρια με  δύο δόσεις καταγράφηκαν 250 περιπτώσεις ήπιας περιμυοκαρδίτιδας. Τα δεδομένα ασφάλειας μέχρι στιγμής είναι πολύ ικανοποιητικά», σημείωσε σχετικά με τον εμβολιασμό παιδιών/ εφήβων ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα γίνει ποτέ υποχρεωτικός ο εμβολιασμός. «Πιστεύω ότι δεν χρειάζεται υποχρεωτικότητα αλλά πειθώ και συναίνεση», υπογράμμισε.

Οι παρενέργειες των εμβολίων mRNA

«Τα εμβόλια που χρησιμοποιούμε, με τεχνολογία mRNA βάζουμε στο σώμα μας ένα μόριο το οποίο σε 24 ώρες έχει διαλυθεί και εξαφανιστεί, δεν μπορεί να κάνει καμία μακροχρόνια παρενέργεια», τόνισε διευκρινίζοντας ότι δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση την γονιμότητα των γυναικών, συστήνοντας στις γυναίκες να εμβολιαστούν.

Εκατό φορές περισσότερους λόγους να εμβολιαστούν, έχουν οι άνθρωποι που έχουν βαριά νοσήματα, όπως καρκίνος είπε ο κύριος Σύψας ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει κάποια αντένδειξη. Οι άνθρωποι υψηλού κινδύνου πρέπει να εμβολιαστούν και να φορούν μάσκα.

«Φοράμε παντού μάσκα και το καλοκαίρι. Αυτή είναι η σύσταση της επιτροπής γιατί η μετάλλαξη «Δέλτα» μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και όταν διασταυρωθούμε με έναν άνθρωπο στον δρόμο χωρίς μάσκες», προειδοποίησε ο καθηγητής.