Ολες οι νεότερες εξελίξεις για τον καρκίνο του προστάτη

0
492

«Ο τακτικός έλεγχος του προστάτη είναι απαραίτητος για όλους τους άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών, γιατί η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη μπορεί να καθορίσει την πορεία και εξέλιξη της νόσου». Τα παραπάνω επισημαίνει ο καθηγητής Ουρολογίας Αθανάσιος Παπατσώρης, στο πλαίσιο της ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποίηση η Bayer Ελλάς.

Παγκοσμίως, εκτιμάται ότι περίπου 20 εκατομμύρια ασθενείς διαγνώστηκαν με καρκίνο το 2020 ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί κατά 25% τα επόμενα 10 χρόνια.

Στην Ευρώπη, οι ειδικοί εκτιμούν ότι περισσότεροι από 67.000 άνδρες πάσχουν από ευνουχοάντοχο καρκίνο του προστάτη τόνισε ο καθηγητής  στην B’ Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου «Σισμανόγλειο», κ. Παπατσώρης.

Ειδικότερα, ο μη μεταστατικός, ευνουχοάντοχος καρκίνος του προστάτη (μμΕΚΠ) συνεχίζει να αναπτύσσεται, ενώ τα επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό του ασθενούς μειώνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα σύμφωνα με τον καθηγητή.

«Για τους ασθενείς αυτούς, που συνήθως έχουν ασυμπτωματική νόσο, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν θεραπευτικές επιλογές που να καθυστερούν την εμφάνιση μεταστάσεων και να εμφανίζουν δυνητικά, λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες» εξηγεί ο γιατρός.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ασθενείς με μμΕΚΠ συνεχίζουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες, όπως ανέφερε ο καθηγητής Θεραπευτικής-Παθολογίας-Ογκολογίας Αριστοτέλης Μπάμιας, Διευθυντής της Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής, στο νοσοκομείο «Αττικόν».

«Για τη διασφάλιση μιας τέτοιας προοπτικής, χρειάζονται  νέες θεραπείες που καθυστερούν την πρόοδο της νόσου με ελάχιστες παρενέργειες. Έτσι, μπορούν να διατηρήσουν τον τρόπο ζωής τους με ελάχιστες διαταραχές», σημειώνει ο ίδιος.

Σήμερα οι γιατροί έχουν στη διάθεσή τους νέες θεραπευτικές επιλογές στον τομέα του καρκίνου του προστάτη, όμως «εξακολουθούν να υπάρχουν τα κενά, ιδιαίτερα στην περίπτωση αποτελεσματικών θεραπειών που έχουν ταυτόχρονα ένα προφίλ ασφαλείας που δεν επιφέρει πρόσθετο φορτίο στη ζωή των ασθενών» διευκρίνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μπάμιας.

 Η καινοτομία της Bayer

Με στόχευση την αντιμετώπιση η στρατηγική προσέγγιση της Bayer στην ογκολογία δίνει έμφαση στις περιοχές με τις υψηλότερες ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες, όπως είναι ο μμΕΚΠ.

Για την πολιτική αυτή ο Διευθυντής του Τμήματος Ογκολογίας της Bayer Ελλάς, Θοδωρής Τσιχριτζής, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η καινοτομία βρίσκεται στο DNA της Bayer και η στρατηγική μας εστίαση στην Ογκολογία βασίζεται σε επιστημονικές πλατφόρμες, που μας επιτρέπουν να προσεγγίσουμε τομείς όπου μπορούμε να κάνουμε τη μεγαλύτερη δυνητικά διαφορά για τους ασθενείς με καρκίνο. Με σημαντικές επενδύσεις στο τρέχον χαρτοφυλάκιό μας καθώς και σε έρευνα και ανάπτυξη, δίνουμε προτεραιότητα σε στόχους και οδούς που μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται ο καρκίνος».