Ποιος κίνδυνος απειλεί όσους κοιμούνται μετά τις 2 τα ξημερώματα;

0
442

Εάν ανήκε στην κατηγορία των ανθρώπων που για διάφορους λόγους πηγαίνετε για ύπνο μετά τις 02.00 τα ξημερώματα, τότε θα ήταν καλό …να το ξανασκεφτείτε. Σύμφωνα με τα ευρήματα μεγάλης μελέτης που πραγματοποιήθηκε σε άνδρες και γυναίκες 50plus αλλά και ηλικιωμένους ανθρώπους, διαπιστώθηκε ότι όσοι πέφτουν για ύπνο πολύ μετά τα μεσάνυχτα κινδυνεύουν από παχυσαρκία και συσσώρευση  λίπους στην κοιλιά. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA NetworkOpen,  περιλάμβανε δεδομένα από 137.000 ανθρώπους διαφόρων κατηγοριών εισοδήματος και από 26 χώρες. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τη συμπεριφορά ύπνου, με περίπου το 14% αυτών να αναφέρει ότι πήγαιναν για ύπνο μετά τα μεσάνυχτα.
Συγκριτικά με όσους κοιμούνταν μεταξύ 8-10 το βράδυ, εκείνοι που έπεφταν πολύ αργότερα για ύπνο, διέτρεχαν κατά 20% μεγαλύτερο κίνδυνο να είναι παχύσαρκοι (με Δείκτη Μάζας Σώματος – ΔΜΣ άνω του 30) ή να έχουν μεγάλη περίμετρο μέσης (πάνω από 89 εκατοστά για τις γυναίκες και πάνω από 101 εκατοστά για τους άνδρες).
Ο κίνδυνος ήταν ακόμα υψηλότερος (35-38%) για τους ανθρώπους που έπεφταν για ύπνο μεταξύ 2-6 τα ξημερώματα. Ο μεγάλος σε διάρκεια ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας επίσης συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο κοιλιακού λίπους, ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Σημειώνεται ότι η ώρα του ύπνου πριν τις 8 το απόγευμα δεν σχετίστηκε με παχυσαρκία.

Η μελέτη ήταν παρατηρητική και ως εκ τούτου δεν αποδεικνύει ότι ο πιο αργοπορημένος ύπνος θα προκαλέσει αύξηση του βάρους. Οι επιστήμονες, πάντως, θεωρούν λογική μια τέτοια εξέλιξη, και υποστηρίζουν ότι η καθυστέρηση του ύπνου μπορεί να απορρυθμίσει τον κιρκαδιανό ρυθμό (τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης), πράγμα το οποίο αυξάνει τα επίπεδα της ορμόνης του στρες κορτιζόλης και μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο στην κοιλιακή παχυσαρκία.

Αξίζει να τονισθεί ότι σε παλαιότερη σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition τον Ιανουάριο του 2021 ερευνητές από το  Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, είχαν διαπιστώσει ότι τα άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση να γίνουν παχύσαρκα τείνουν να έχουν μεγαλύτερο σωματικό βάρος, εάν δεν κοιμούνται τις συνιστώμενες 7-9 ώρες κάθε βράδυ και μάλιστα ασχέτως διατροφής, γενικότερης υγείας ή κοινωνικών και δημογραφικών παραγόντων.