Πως να προστατεύσετε τα μάτια σας εν μέσω της πανδημίας Covid-19.

0
50

Καθημερινά ακούμε για την ανάγκη προστασίας του στόματος, της μύτης και των χεριών μας, προκειμένου να παραμείνουμε ασφαλείς από την Covid-19. Ωστόσο δεν ακούμε συχνά οδηγίες για την προστασία των ματιών μας που επίσης απειλούνται όχι μόνο από την λοίμωξη SARS-CoV-2 αλλά και από τη χρήση της μάσκας που πρέπει να  φοράμε σε εσωτερικούς χώρους, για λόγους προστασίας από τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αμερικανής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας και του Κέντρου Οφθαλμικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (CORE) της Σχολής Οπτομετρίας και Επιστήμης της Όρασης του Πανεπιστημίου του Waterloo, η χρήση της μάσκας, αν και απαραίτητη, μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα ξηροφθαλμίας όπως αναφέρει ο Στυλιανός Α. Κανδαράκης MD, PhD Χειρουργός Οφθαλμίατρος.

“Και αυτό διότι, όταν φοράμε τη μάσκα, ο αέρας που εκπνέουμε οδηγείται προς τα επάνω, προς την επιφάνεια των ματιών. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του φυσιολογικού ρυθμού εξάτμισης των δακρύων, με συνέπεια την εμφάνιση συμπτωμάτων ξηροφθαλμίας, όπως ερεθισμός, ερυθρότητα, δακρύρροια και φωτοευαισθησία” όπως αναφέρει ο γιατρός.

Μερικοί τρόποι για να κρατήσετε τα μάτια σας ασφαλή και υγιή κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι:

  • Αποφύγετε το τρίψιμο των ματιών σας: Αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης στα μάτια. Όταν τρίβουμε τα μάτια με τα χέρια μας, υπάρχει κίνδυνος να τα μολύνουμε, με συνέπεια να συμβαίνουν λοιμώξεις, όπως η επιπεφυκίτιδα. Ταυτοχρόνως όμως, αυξάνεται και ο κίνδυνος να κολλήσουμε COVID-19, αν τα χέρια μας έχουν εκτεθεί στον ιό. Όπως λοιπόν δεν πρέπει να ακουμπάμε το στόμα και τη μύτη μας, έτσι δεν πρέπει να τρίβουμε και τα μάτια μας.
  • Χρησιμοποιείτε τεχνητά δάκρυα: Τα ξηρά μάτια οδηγούν σε περισσότερη τριβή των ματιών με τα χέρια, αυξάνοντας τους κινδύνους μόλυνσης. Τα τεχνητά δάκρυα όμως ανακουφίζουν από την ξηρότητα των οφθαλμών. Για αυτό χρησιμοποιείστε καθημερινά οφθαλμικές σταγόνες μίας χρήσης με Υαλουρονικό Νάτριο και Χαμομήλι, οι οποίες βοηθούν στη συμπλήρωση της λίπανσης του ματιού. Το υαλουρονικό νάτριο θεωρείται ο καλύτερος ενυδατικός παράγοντας, ενώ το χαμομήλι έχει ευεργετικές καταπραϋντικές ιδιότητες.
  • Ελαχιστοποιείστε την παραμονή σε χώρους με κλιματισμό και κάντε συχνά διαλείμματα από την χρήση οθονών: Ο κλιματισμός δημιουργεί ξηρή ατμόσφαιρα, ενώ η συνεχής χρήση οθόνης εμποδίζει το ανοιγοκλείσιμο των ματιών ανά τακτά χρονικά διαστήματα, λειτουργώντας ως ενισχυτικός παράγοντας της ξηροφθαλμίας.
  • Αντικαταστήστε τους φακούς επαφής με γυαλιά: Οι χρήστες φακών επαφής αγγίζουν τα μάτια τους περισσότερο απ’ ότι ο μέσος άνθρωπος. Χρησιμοποιείστε γυαλιά πιο τακτικά, ειδικά αν έχετε την τάση να αγγίζετε τα μάτια σας συχνά, ενώ φοράτε τους φακούς επαφής.

Συμβουλευτείτε πάντα τον οφθαλμίατρό σας σε περίπτωση που τα συμπτώματα εμμένουν και είναι επίπονα.