Ταυτόχρονα μπορούν να γίνουν το αντιγριπικό, το εμβόλιο του Covid-19 και του πνευμονιόκοκκου

0
69

«Τα άτομα που πρέπει να εμβολιαστούν για τη γρίπη, τον κορωνοϊό ακόμα και τον πνευμονιόκοκκο μπορούν να εμβολιαστούν ακόμα και ταυτόχρονα. Αυτά που ακούγονται για 15 -20 ημέρες διαφορά μεταξύ τους δεν ισχύουν Δεν υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί ανάμεσα στα εμβόλια κατά της  γρίπης και του κορωνοϊού».

Τα παραπάνω ανέφερε στην σημερινή της ομιλία η  Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου  στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου, από το υπουργείο Υγείας. στην οποία συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η κυρία Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε ότι: «Δεν υπάρχουν χρονικά σταυρόλεξα που πρέπει να λύσουν όσοι πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο και μάλιστα μπορούν να το κάνουν ακόμα και την ίδια ώρα με αυτό του Covid-19 και του πνευομονιόκκου».

Επίσης έκανε εκτενή αναφορά στη γρίπη τονίζοντας πως:  «Από την αρχή είχαμε μεγάλη ανησυχία για την αλληλεπίδρασή της γρίπης με τον κορωνοϊό. Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε σαφή γνώση σε τι βαθμό μπορεί να επηρεάσει η μια αναπνευστική λοίμωξη την άλλη. Γνωρίζουμε ότι την περσινή χρονιά, είχαμε την ευτυχία η κινητικότητα της γρίπης να είναι εξαιρετικά χαμηλή, χάρη στην εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και αποφυγής συγχρωτισμού».

Σημειώνεται ότι η γρίπη κορυφώνεται Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο γι’ αυτό και τα άτομα που πρέπει να εμβολιαστούν, πρέπει να είναι ανοσοποιημένα από Νοέμβριο.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικές ανέφερε επίσης ότι κάθε χρόνο το εμβόλιο γρίπης αλλάζει, καθώς ο ιός μεταλλάσσεται: « Φέτος κυκλοφορούν τετραδύναμα εμβόλια. Η δόση του εμβολίου είναι μια και ο εμβολιασμός δεν παρεμβαίνει στο σχήμα των υπολοίπων εμβολίων. Συστάσεις διατήρησης μεσοδιαστημάτων, δεν υφίστανται. Όποιος πρέπει να εμβολιαστεί για γρίπη, δεν χρειάζεται να λύσει χρονολογικό σταυρόλεξο για να κάνει κι άλλα εμβόλια».

Προτεραιότητα έχουν οι ομάδες αυξημένου κινδύνου δηλαδή:

-οι άνω των 60,

-παιδιά άνω των 6 μηνών

-ενήλικες με υποκείμενα νοσήματα,

-οι έγκυες καθώς το εμβόλιο προστατεύει τις ίδιες αλλά και το κύημα,

-άτομα με παθολογική παχυσαρκία κλπ.

– το υγειονομικοί προσωπικού, το  προσωπικό που εργάζεται σε μονάδες φύλαξης ηλικιωμένων κλπ.

Η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε επίσης ότι πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία όσον αφορά στους χρονικούς περιορισμούς Covid-19 και γρίπης εξηγώντας ότι:

– Ασυμπτωματικοί με θετικό εργαστηριακό έλεγχο, εμβολιάζονται όταν τελειώσουν την περίοδο απομόνωσής τους.

-Συμπτωματικοί ασθενείς πρέπει να αναβάλουν τον εμβολιασμό μέχρι να περάσουν τα συμπτώματα.

«Δεν υπάρχει διασταυρούμενη προστασία  για τους δυο ιούς, είναι ξεχωριστές λοιμώξεις, με διαφορετική πορεία και πρόγνωση» είπε ξεκαθαρίζοντας ότι όσοι έχουν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο δεν σημαίνει ότι προστατεύονται από τον κορωνοϊό και το αντίστροφο.

Μάλιστα χτύπησε και το καμπανάκι για την επερχόμενη γρίπη: «Πανευρωπαϊκά, πέρσι ο ΠΟΥ βρήκε 33 δείγματα γρίπης, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Έχουμε μειωμένη ανοσία στην κοινότητα. Δεν πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στη γρίπη, κάθε φορά μπορεί να έχει διαφορετικό πρόσωπο. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα δούμε το σκυθρωπό της πρόσωπο φέτος. Όλοι πρέπει να εμβολιαστούν έγκαιρα».

Θεμιστοκλέους: Το 57.8% του γενικού πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο
Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΦΥ Μάριος Θεμιστοκλέους από την πλευρά του είπε ότι : «Ξεπεράσαμε τους 12. 235.000 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Περισσότεροι από 6.165.000 συμπολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, στο 57,8% επί του συνολικού πληθυσμού. Για την τρίτη δόση, έχουν κλειστεί 84.000 ραντεβού κι έχουν γίνει 46.000 εμβολιασμοί. Περίπου 20.000 είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι».

Σε σχέση με εμβολιαστική κάλυψη, υψηλότερα ποσοστά έχουν τα νησιά, όπως οι Μύκονος, Σαντορίνη, Μήλος, Πάρος, Κως, Τήνος και στην ηπειρωτική χώρα, Αθήνα (Βόρειος και Νότιος τομέας), Πειραιάς, Ηράκλειο.

Επίσης  όλα τα κέντρα υγείας είναι εφοδιασμένα με το εμβόλιο της Pfizer. Όσοι έκαναν μια δόση οποιουδήποτε εμβολίου και δεν έκαναν τη δεύτερη, συστήνεται να την κάνουν, άσχετα αν έχει περάσει μεγάλο διάστημα.

Εντός των επόμενων ημερών ο εμβολιασμός των παιδιών από τους παιδιάτρους
Για τον εμβολιασμό των παιδιών από παιδιάτρους, ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωση ότι: «Περίπου 170.000 παιδιά έχουν ήδη εμβολιαστεί, έχουμε πάνω από 1.500 κέντρα σε όλη τη χώρα που μπορούν να προσέλθουν οι γονείς με τα παιδιά για τα εμβολιάσουν. Οι παιδίατροι είναι συμπληρωματικό μέσο, όπως οι ιδιώτες γιατροί και σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσουν και αυτοί να κάνουν εμβολιασμούς».