Τζανάκης: «Όλοι οι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν»

0
72

«Αυτό το κύμα θα χτυπήσει τους ανεμβολίαστους. Στην περίπτωση που μπει σε ένα σπίτι, όσοι είναι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν». Τα παραπάνω ανέφερε ο καθηγητής πνευμονολογίας Νικόλαος Τζανάκης εκφράζοντας τον προβληματισμό και την ανησυχία του για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα.

Ο καθηγητής, μιλώντας σήμερα το πρωί στο ΣΚΑΙ εκτίμησε πως την επόμενη εβδομάδα θα δούμε ημέρες με πάνω από 2.000 κρούσματα, ενώ δεν αποκλείεται να φτάσουμε και τα 3.000 κρούσματα.

Το επιδημιολογικό περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε είναι τελείως διαφορετικό όπως είπε. «Η μετάλλαξη Δ’ καλπάζει. Αν τώρα ήταν χειμώνας θα επιβαλλόταν lockdown. Προσδοκούμε όμως ότι τα εμβόλια θα προστατέψουν το σύστημα υγείας από την πίεση», είπε.

O καθηγητής πνευμονολογίας Νικόλαος Τζανάκης

Μάλιστα  τόνισε ότι τα περισσότερα αφορούν μικρές ηλικίες: «Δεν βλέπουμε πλέον κρούσματα σε ηλικίες άνω των 30. Τις τελευταίες μέρες μόνο βλέπουμε κάποια κρούσματα και σε 50αρηδες και 60αρηδες» είπε και συνέχισε: «Είναι πιθανό επίσης κάποιος νέος να εμφανίσει σοβαρές επιπλοκές, ενώ αν φέρει τον ιό στο σπίτι, όσοι οικείοι του είναι ανεμβολίαστοι θα εκτεθούν στον ιό και θα νοσήσουν. Τότε θα γίνει ορατή η σοβαρότητα της μετάλλαξης Δέλτα», προειδοποίησε.

Επίσης είπε ότι είναι αδιαμφισβήτητη η επικράτηση της συγκεκριμένης μετάλλαξης μαζί με κάποια άλλα στελέχη όπως αυτό που έρχεται από την Ρωσία και τη Νιγηρία.

Όσον αφορά στους εμβολιασμούς εξήγησε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στην ηλικιακή ομάδα 50 με 65 που είναι και οι πιο ευάλωτοι αυτή τη στιγμή. Σύμφωνα με τον καθηγητή σε αυτές της ηλικίες, το επιθυμητό θα ήταν ένα καλύτερο ποσοστό όπως στην Κύπρο ή στην Πορτογαλία που αγγίζει το 100%.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός

Ο κ. Τζανάκης τάχθηκε επίσης υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε συγκεκριμένα επαγγέλματα που αφορούν το δημόσιο συμφέρον και στενούς κρατικούς φορείς όπως οι υγειονομικοί, στρατιωτικοί, εκπαιδευτικοί, σώματα ασφαλείας και στη συνέχεια υπάλληλοι μέσων μεταφοράς, υπάλληλοι σε μονάδες φροντίδας βρεφών και ηλικιωμένων. Σε ένα μεταγενέστερο στάδιο ο εμβολιασμός θα πρέπει να επεκταθεί στον κλάδο της εστίασης και του τουρισμού. Όπως δήλωσε, κατά τη γνώμη του δεν θα πρέπει να προσλαμβάνονται σε σπίτι.

Τέλος, ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε και στα πανεπιστήμια τονίζοντας ότι θα ήταν καταστροφικό να μείνουν για άλλη μια χρονιά κλειστά. «Θα το πληρώσουμε βαριά αν τα παιδιά μας εκπαιδευτούν άλλη μια χρονιά από τάμπλετ και λάπτοπ». Προέτρεψε επίσης την επιτροπή, να επιτρέψει σε όσους διστακτικούς οποιασδήποτε ηλικίας έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου AstraZeneca και δεν επιθυμούν να κάνουν μια δεύτερη με το ίδιο εμβόλιο, να την πραγματοποιήσουν με ένα διαφορετικό εμβόλιο mRNA.