DEMO ABEE: Το Νέο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη αλλάζει τα δεδομένα στη φαρμακευτική έρευνα

0
431

Το Κέντρο ‘Ερευνας και Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη εγκαινίασε χθες η φαρμακοβιομηχανία DEMO ΑΒΕΕ, η μεγαλύτερη εταιρία ενέσιμων στη χώρα μας, στο πλαίσιο του επενδυτικού πλάνου της εταιρίας 2021-2027, ύψους  356 εκατομμυρίων ευρώ. Σημειώνεται ότι αυτή η τεράστια επένδυση δεν συμβάλλει μόνο στην αυτάρκεια της Ελλάδας σε φάρμακα, αλλά και στην έναρξη μιας νέας εποχής όπου η χώρα μας, θα μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία.

Ειδικότερα η φαρμακοβιομηχανία DEMO ΑΒΕΕ, παρουσία Υπουργών, βουλευτών όλων των κομμάτων, εκπροσώπων της Περιφέρειας, Δημάρχων, πανεπιστημιακών και τοπικών φορέων, εγκαινίασε χθες το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στη Θέρμη.

Το κέντρο έχει αρχίσει ήδη να στελεχώνεται με εξειδικευμένο ερευνητικό προσωπικό, με σκοπό την ανάπτυξη πέντε δραστικών ουσιών και 21 τελικών φαρμακευτικών προϊόντων το χρόνο. Τελικός στόχος είναι το 2027 να έχει ολοκληρώσει την ανάπτυξη 125 νέων σκευασμάτων.

Η επέκταση του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης της DEMO στη Θεσσαλονίκη έχει στρατηγικό στόχο την αξιοποίηση του υψηλού επιπέδου επιστημονικού και ερευνητικού προσωπικού της Βόρειας Ελλάδας. Επίσης δημιουργεί 100 νέες θέσεις εργασίας και δίνει σε νέους επιστήμονες το κίνητρο να παραμείνουν στη χώρα μας και να εργαστούν σε ένα υπερσύγχρονο, πλήρως εξοπλισμένο Κέντρο ερευνών.

κ. Δημήτρης Δέμος, Διευθύνων Σύμβουλος της DEMO ΑΒΕΕ

 Το υπερσύχρονο κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης

Το Κέντρο είναι συνολικής έκτασης 2.400 τ.μ. και αποτελείται από:

13 εργαστήρια τελευταίας τεχνολογίας,

-34 βοηθητικούς χώρους,

-50 υπερσύγχρονα συστήματα χρωματογραφίας,

– 403 εργαστηριακά όργανα, καθώς και πολλά ειδικά συστήματα και κατασκευές.

-Στο κέντρο λειτουργεί και το μοναδικό στην Ελλάδα, σε μη-ακαδημαϊκό χώρο, εργαστήριο Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού (ΝΜΡ).

Σε δύο ειδικά εξοπλισμένους εργαστηριακούς χώρους θα υλοποιούνται νέα ερευνητικά έργα, σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα, προκειμένου να ενισχύεται σταθερά η διασύνδεσή με νέους επιστήμονες.

Επόμενο βήμα η Τρίπολη

Η τεχνογνωσία που αναπτύσσεται στο Κέντρο, εστιάζει στη δυνατότητα ανάπτυξης 5 δραστικών πρώτων υλών φαρμάκων και 21 τελικών προϊόντων ετησίως και θα μεταφερθεί στα εργοστάσια που ήδη κατασκευάζει η εταιρία στην Τρίπολη τα οποία θα παράγουν σε βιομηχανική κλίμακα δραστικές πρώτες ύλες φαρμάκων σε μεγάλες ποσότητες.

H καθετοποίηση αυτή αναμένεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη θέση της DEMO σε παγκόσμιο επίπεδο, διευρύνοντας το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας σε Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. 

Το Επενδυτικό Πλάνο 2021-2027 της DEMO

Το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης αποτελεί μέρος του συνολικού Επενδυτικού Πλάνου 2021-2027 της DEMO, συνολικού ύψους 356 εκ. ευρώ, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να συμβάλει πολλαπλά στην απεξάρτηση της Ελλάδας από τις αγορές της Ασίας, την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και την παραμονή υψηλά καταρτισμένων επιστημόνων στη χώρα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, στον χαιρετισμό του δήλωσε: «Η σημασία που έχει η επένδυση της DEMO με τη δημιουργία του Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης είναι τεράστια όχι μόνο για την ίδια την εταιρία, αλλά και για την πόλη και για ολόκληρη τη χώρα».

Την έναρξη εργασιών του Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης χαιρέτησε και ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης, ο οποίος τόνισε ότι: «Η DEMO συνεχίζει να επενδύει στην Ελλάδα και να δίνει στους νέους μας επιστήμονες την ευκαιρία να παραμείνουν στη χώρα και να εργαστούν σε ένα υπερσύγχρονο, πλήρως εξοπλισμένο Κέντρο στη Θεσσαλονίκη».

Ο κ. Δημήτρης Δέμος, Διευθύνων Σύμβουλος της DEMO ΑΒΕΕ στην ομιλία του αναφέρθηκε στις προοπτικές που συνεπάγεται η δημιουργία του Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης, αλλά και τις προοπτικές που συνδέονται με τον φαρμακευτικό κλάδο, αναφέροντας σχετικά: «Με το Επενδυτικό Πλάνο 2021-2027 συνεχίζουμε να επενδύουμε στην έρευνα και την ανάπτυξη, την παραγωγή πρώτων υλών και τελικών φαρμάκων και τη βιοτεχνολογία. Στόχος μας είναι όχι μόνο να συμβάλλουμε στην αυτάρκεια της χώρας μας σε φάρμακα, αλλά και στην ανάδειξή της σε πρωταγωνιστή της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας».