Απεργία κήρυξαν τα διαγνωστικά κέντρα, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί

0
317

«Ζητάμε οξυγόνο για να μην πεθάνουμε!». Κραυγή αγωνίας βγάζουν  τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα Πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί που κατεβάζουν ρολά από τις 18 έως τις 20 Ιουλίου, με αίτημα την κατάργηση της προείσπραξης του clawback. 

Το Συντονιστικό Όργανο φορέων της ΠΦΥ αποφάσισε στην συνεδρίαση της 8ης Ιουλίου μετά από επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας με συγκεκριμένα αιτήματα, να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις εφόσον δεν υπήρξε κυβερνητική δέσμευση. «Προχωρούμε σε κινητοποιήσεις για την διεκδίκηση της βιωσιμότητας των εργαστηρίων μας καθώς και του προσωπικού που απασχολείται σε αυτά» τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση.

Τέλος ζητούν να μπει στην κατάργηση της προκαταβολής του 70% του claw back του 2022, που λειτουργεί ως μέγγενη για τον κλάδο και ανακόπτει την ρευστότητας προς τα εργαστήρια μας.

Οι  φορείς προειδοποιούν ότι σε άλλη περίπτωση δεν θα μπορούν να καταβάλουν ούτε τις αποδοχές για το προσωπικό τους προσεχείς μήνες και υπό αυτές τις συνθήκες θα πρέπει να βάλουν λουκέτο  στα εργαστήρια.

 Στο ίδιο πνεύμα το συντονιστικό όργανο ανακοινώνει εκ των προτέρων ότι θα στηρίξει οποιαδήποτε κινητοποίηση που αφορά το κλείσιμο των εργαστήριων εξαγγελθεί από περιφερειακούς συλλόγους.

Οι φορείς ανεβάζουν τους τόνους πίεσης προς την κυβέρνηση, νοιώθοντας ότι βρίσκονται στο μεταίχμιο της οικονομικής καταστροφής και ζητούν από τον ΕΟΠΥΥ :«όποια εξέταση εκτελείται, να αποζημιώνεται στο ακέραιο, χωρίς υποτιμολογήσεις!».

Για ακόμη μια  φορά το Συντονιστικό όργανο επισημαίνει ότι αίτημα του κλάδου δεν είναι να πληρώνουν οι ασθενείς τις εξετάσεις τους, αλλά να τις πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ ως οφείλει: «Ζητάμε την επαρκή χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας! Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον αφανισμό μας! Υγεία χωρίς γιατρούς δεν γίνεται! Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα για την Υγεία!» καταλήγει η ανακοίνωση.