ΙΤΕ: Το πρώτο 3D printing Κέντρο που θα εκτυπώνει από ανθρώπινα εμφυτεύματα έως εξαρτήματα …αεροδιαστημικής!

0
114

Στην ταινία επιστημονικής φαντασίας  «Το Πέμπτο στοιχείο» βλέπουμε τον Μπρούς Γουίλις να παρακολουθεί έκπληκτος τη Μίλα Γιόβοβιτς να παίρνει σάρκα και οστά μέσα από έναν 3D εκτυπωτή, κάπου στον 23ο αιώνα. Όχι δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί! Αλλά το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη, κάνει το πρώτο βήμα για να μας φέρει πιο κοντά σε αυτή την εποχή, με την κατασκευή του πρώτου Ελληνικού Κέντρου Προσθετικής Κατασκευής (ΕΚεΠεΚ). Τι θα κάνει αυτό; Και τι δεν θα κάνει πρέπει να λέτε!

Θα εκτυπώνει από ανθρώπινα εμφυτεύματα όπως ώμο και ωμοπλάτη (φωτογραφία), μηριαία εμφυτεύματα ισχύος κατά τη διάρκεια ολικής αρθροπλαστικής και μάλιστα εξατομικευμένα για τον ασθενή που χειρουργείται! Επίσης βλαστικά κύτταρα που θα εξελίσσονται σε δέρμα για τους εγκαυματίες, καρκινικά κύτταρα για δοκιμή και μελέτη νέων φαρμάκων, όργανα για μεταμόσχευση σε ασθενείς.

Θα εκτυπώνονται επίσης  υλικά για υποδομές όπως δρόμους, γέφυρες, αεροδιαστημικά ανταλλακτικά, εξαρτήματα για την αυτοκινητοβιομηχανία, την πολεμική βιομηχανία, υψηλής αντοχής εξαρτήματα στον τομέα της ενέργειας, ανθεκτικά στη διάβρωση μεταλλικά υλικά για υποβρύχια ή άλλα ακραία περιβάλλοντα… και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Με λίγα λόγια το ΙΤΕ αναμένεται να φέρει τα πάνω κάτω στην ιατρική και τη βιομηχανία, με τη δύναμη της ψηφιακής τεχνολογίας αλλά και του υψηλότατου εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, που θα έχει λόγους για να μείνει στην Ελλάδα όπως: Μοριακούς Βιολόγους, Βιοτεχνολόγους, γιατρούς, φαρμακοποιούς, χημικούς, φυσικούς, ηλεκτρονικούς, χημικούς-μηχανικούς και πάσης φύσεως κομπιουτεράδες!!!

Δεν σταματάει όμως εκεί! Θα δημιουργήσει ακόμα το Μεσογειακό Κέντρο Αγροδιατροφής (Medit Agro Center) που θα παρέχει τεχνολογικές λύσεις σε προβλήματα της αγροδιατροφικής παραγωγής.

Για παράδειγμα, εύχρηστες διαγνωστικές μεθόδους για τον έλεγχο και την πιστοποίηση της ποιότητας και της αυθεντικότητας των γεωργικών προϊόντων (πχ γεωργικά προϊόντα με βάση το χαρούπι, κρητικής προέλευσης), ή  εργαλεία που θα εξασφαλίζουν μεγαλύτερη βιωσιμότητα των προϊόντων αγροδιατροφής (π.χ. καινοτόμες συσκευασίες) και τη μείωση του περιβαλλοντικού κόστους. Επίσης, θα υποστηρίξει εφαρμογές βιοτεχνολογίας για την ανάπτυξη και υποστήριξη καινοτόμων αγροδιατροφικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας (φυσικά προϊόντα από αρωματικά φυτά κ.ά., υποπροϊόντα μελισσοκομίας και ελαιοκομίας υψηλής προστιθέμενης αξίας κλπ)

Σχολάζοντας την νέα συναρπαστική εποχή που εγκαινιάζει το ΙΤΕ ο  Πρόεδρος ιδρύματος Καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης, εξηγεί: «Οι νέες αυτές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, φιλοδοξούν να οδηγήσουν στη δημιουργία ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, στους τομείς της αγροδιατροφής και της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Η ίδρυση των δυο νέων Κέντρων Ικανοτήτων θα συμβάλει καταλυτικά στην ανάπτυξη της καινοτομίας στις Περιφέρειες της Κρήτης και της Δυτικής Ελλάδας, μέσω της πολύτιμης τεχνογνωσίας και των υπερσύγχρονων υποδομών που διαθέτει το ΙΤΕ και οι Φορείς που συμμετέχουν. Παράλληλα, θα συνεισφέρει σημαντικά στη διάχυση νέων τεχνολογιών και στη διασύνδεση της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της έρευνας και του επιχειρηματικού κόσμου».

Από την πλευρά του ο Διευθυντής του Δικτύου ΠΡΑΞΗ του ΙΤΕ,κ. Παναγιώτης Καρνιούρας, σχολίασε:

«Τα Κέντρα Ικανοτήτων αποτελούν -από τη σύλληψη και το σχεδιασμό τους- απτό παράδειγμα ουσιαστικής συνεργασίας του ερευνητικού ιστού με τη βιομηχανία. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, το ΙΤΕ θα κληθεί να υποστηρίξει με καθοριστικό τρόπο τις σχετικές προσπάθειες δύο πολλά υποσχόμενων νέων πρωτοβουλιών, στον χώρο της Αγροδιατροφής και της Προσθετικής Κατασκευής, σε δυο από τις πιο καινοτόμες περιφέρειες της Χώρας, την Κρήτη και τη Δυτική Ελλάδα. Εκτιμούμε ότι τόσο η έρευνα αιχμής που διενεργείται στο ΙΤΕ όσο και η δυναμική αλληλεπίδρασή μας με τη βιομηχανία και την επιχειρηματικότητα έντασης γνώσης, θα αποτελέσουν εχέγγυα για την επιτυχία αυτών των εγχειρημάτων».

Το Ελληνικό Κέντρο Προσθετικής Κατασκευής (ΕΚεΠεΚ), θα αποτελέσει το πρώτο και μοναδικό Κέντρο Ικανοτήτων σε τεχνολογίες τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D Printing) στην Ελλάδα και NA Ευρώπη.

Με έδρα την Πάτρα, το ΕΚεΠεΚ φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα μοναδικό one-stop-shop για την ολοκληρωμένη υποστήριξη εταιρειών σε θέματα κατάρτισης, έρευνας και ανάπτυξης, σχετικά με τις προσθετικές κατασκευές. Πιο συγκεκριμένα, θα αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία, οι πόροι και οι υποδομές του Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής και του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής του ΙΤΕ, προς όφελος των επιχειρήσεων που επιθυμούν να εντάξουν στα αναπτυξιακά τους σχέδια τις τεχνολογίες 3D printing, αλλά δε διαθέτουν ακόμα την εξειδικευμένη γνώση, εμπειρία, προσωπικό και πόρους που απαιτούνται. Επιπλέον, το ΙΤΕ θα προσφέρει τη σημαντική εμπειρία του Δικτύου ΠΡΑΞΗ σε θέματα μεταφοράς τεχνολογίας. Η δραστηριότητα του ΕΚεΠεΚ θα επικεντρώνεται στο τρίπτυχο:

α) παροχή υπηρεσιών,

β) εκπαίδευση/κατάρτιση

 γ) έρευνα.

Στο μετοχικό σχήμα του ΕΚεΠεΚ, σε συνεργασία με το ΙΤΕ, συμμετέχουν έντεκα ισχυρά καινοτόμες ελληνικές επιχειρήσεις με έντονη παρουσία στον ελληνικό αλλά και διεθνή χώρο.

Επίσης, το Μεσογειακό Κέντρο Ικανοτήτων Αγροδιατροφής (Mediterranean Agrofood Competence Center (MACC) αποτέλεσε μια κοινή πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίουκαι του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας με τη συμμετοχή τεσσάρων εκ των Ινστιτούτων του:

1.Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας,

 2.Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ,

 3.Επιστημών Χημικής Μηχανικής και Μεσογειακών Σπουδών.

Η πρωτοβουλία αυτή πλαισιώθηκε και υποστηρίχθηκε από τα τοπικά επιμελητήρια, την Περιφέρεια Κρήτης, την τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και σημαντικές επιχειρήσεις από όλη τη χώρα.

Αποτελεί μια σύμπραξη 30 ιδιωτικών και 10 δημόσιων φορέων από τους τομείς της έρευνας, των επιχειρήσεων, της βιομηχανίας και των υπηρεσιών, του πρωτογενούς τομέα, της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της συμβουλευτικής επιχειρήσεων. Η υλοποίηση του έργου θα συμβάλει στη διασύνδεση των φορέων αλλά και στη δημιουργία αγροδιατροφικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και ανταγωνιστικότητας.

Τα δύο νέα Κέντρα Ικανοτήτων έχουν στόχο την προώθηση της καινοτομίας στην εγχώρια επιχειρηματικότητα, τη διάδοση νέων τεχνολογιών στις επιχειρήσεις, προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά τους, τον προσανατολισμό των επιχειρήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, καθώς και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των επιχειρήσεων και την ανάπτυξη εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας.

Η δράση «Κέντρα Ικανοτήτων» χρηματοδοτείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία 2014-2020»

ΕΚεΠεΚ

Η κύρια δραστηριότητα του Κέντρου θα είναι η παροχή υπηρεσιών που σχετίζονται με τις ΠΚ σε εταιρείες και άλλους ενδιαφερόμενους. Το Κέντρο θα παρέχει state of theart υποδομές, τεχνικές δεξιότητες και συμβουλές εμπειρογνωμόνων για:

  • Κατασκευή πρωτοτύπων
  • Δοκιμή νέων σχεδίων και υλικών
  • Πρωτότυπη και προσαρμοσμένη κατασκευή μικρών ανταλλακτικών σε διάφορες βιομηχανίες
  • Σχεδιασμό και κατασκευή νέων εξαρτημάτων και προϊόντων
  • Πιστοποίηση για υψηλό επίπεδο ποιότητας βιομηχανικών προϊόντων

Δέκα είναι οι τομείς που θα αναπτύξει την έρευνα για καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες όπως : Αεροδιαστημική, μεταφορές αυτοκινητοβιομηχανία, φάρμακα, ενέργεια, καταναλωτικά προϊόντα, υποδομές, ιατρική ,φάρμακα, εμφυτεύματα, μηχανικά ιστών και οργάνων και αμυντική βιομηχανία.

Το Κέντρο θα στοχεύσει κυρίως σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας, αεροδιαστημικής, μεταφορών,  αλλά και της υγείας, καθώς και σε πιο «παραδοσιακούς» κλάδους της βιομηχανίας (π.χ. καταναλωτικά προϊόντα, μηχανήματα, κατασκευές, αγροδιατροφή), που δύνανται να αφομοιώσουν και να χρησιμοποιήσουν τεχνικές ΠΚ για ταχύτερο σχεδιασμό, δοκιμή και παραγωγή προϊόντων.