Κλινική μελέτη για ασθενείς με καρκίνο του προστάτη και καρδιοπάθειες στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»

0
1074

Κλινική μελέτη για ασθενείς με  καρκίνο του προστάτη πραγματοποιεί το νοσοκομείο “Αλεξάνδρα”. Πρόκειται για τη μελέτη ασφάλειας Pronounce που εφαρμόζουν οι ερευνητές της Μονάδα Κλινικών Μελετών για Πλασματοκυταρικές Δυσκρασίες και συμπαγείς Όγκους του Νοσοκομείου “Αλεξάνδρα”.

«Είναι μια μελέτη ασφάλειας σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη που πρόκειται να ξεκινήσουν ορμονοθεραπεία για τουλάχιστον ένα χρόνο και πάσχουν από στεφανιαία νόσο ή περιφερική αγγειοπάθεια» εξηγεί στο www.ygeia50plus.gr o Διευθυντής της κλινικής Μελέτιος Α. Δημόπουλος, Πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Στη συγκεκριμένη μελέτη έχουν ενταχθεί έως τώρα δυο ασθενείς, που λαμβάνουν τις φαρμακευτικές ουσίες LHRH αγωνιστή ή LHRH ανταγωνιστή και παρακολουθούνται από τους επιστήμονες για καρδιαγγειακά προβλήματα.

Να σημειωθεί ότι η συμμετοχή των ασθενών στην κλινική μελέτη, εγκρίνεται εάν και εφόσον οι υποψήφιοι πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις που έχει η έρευνα: «Εάν κάποιος ασθενής πληροί τα κριτήρια εισαγωγής στη μελέτη και δεν φέρει κάποιο κριτήριο αποκλεισμού, μπορεί να συμμετάσχει στην  έρευνα του κέντρου μας» μας είπε ο κ. Δημόπουλος.

Οι ασθενείς που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη μελέτη  μπορούν να επικοινωνήσουν για να κλείσουν ραντεβού στα εξής τηλέφωνα: 2132162543, 2103381554 (Αλεξάνδρα ΓΝΑ 5ος όροφος Ογκολογικό τμήμα) ή με e-mail: mdimop@med.uoa.gr (Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, Καθηγητής- Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής- Πρύτανης ΕΚΠΑ), florazagouri@yahoo.co.uk (Φλώρα Ζαγουρή, Αναπλ. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ), mliontos@gmail.com (Μιχάλης Λιόντος, Επιμελητής Παθολογικής Ογκολογίας), koutsoukos.k@gmail.com (Κωνσταντίνος Κουτσούκος, Παθολόγος Ογκολόγος, Πανεπιστημιακός Υπότροφος ΕΚΠΑ).

Τι είναι ο καρκίνος του προστάτη

Ο προστάτης είναι ένας αδένας που βρίσκεται ακριβώς μπροστά από την ουροδόχο κύστη των ανδρών. Ο ρόλος του είναι πολύ σημαντικός στον ανδρικό οργανισμό καθώς παράγει και παρέχει ένα μέρος του υγρού που υπάρχει στο σπέρμα. Οι μύες του βοηθούν στην αποβολή του κατά τη διάρκεια της εκσπερμάτισης. Περιβάλλει δε την ουρήθρα και εξαιτίας αυτού τα προβλήματα του αδένα μπορεί μερικές φορές να επηρεάσουν τον τρόπο ούρησης.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος πιο θανατηφόρος  καρκίνος στους άνδρες, μετά από τον πνεύμονα.

Στην Ελλάδα ο καρκίνος του προστάτη προκαλεί το θάνατο σε 1.200 άτομα το χρόνο, ενώ οι άνδρες που επιβιώνουν με αυτή τη διάγνωση, μπορεί να είναι ακόμα και δεκαπλάσιοι.

Η εξέλιξη των θεραπειών και η σχετικά βραδεία πορεία εξέλιξης του καρκίνου τον κάνουν να διαγιγνώσκεται έγκαιρα ώστε οι πάσχοντες να μπορούν να ζήσουν πολλά χρόνια μετά τη διάγνωση.

Σύμφωνα μες τους Ογκολόγους, ο ετήσιος έλεγχος του PSA των ανδρών άνω των 50 ετών σε συνδυασμό με τη δακτυλική εξέταση, μειώνει σημαντικά το ποσοστό των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους, από τον συγκεκριμένο καρκίνο.

Η μέση ηλικία διάγνωσης κυμαίνεται μεταξύ 70 – 74 ετών, ενώ η εμφάνισή της σε άνδρες κάτω των 50 ετών είναι σπάνια. Ωστόσο υπάρχουν και άνδρες που έχουν κληρονομικό ιστορικό (πάππους, πατέρας, αδελφός κλπ) και γι΄αυτό αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να ξεκινήσουν τον έλεγχο PSA, νωρίτερα σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του θεράποντα γιατρού τους.