ΕΟΔΥ: Τι να προσέξετε στην κατανάλωση τροφίμων το Πάσχα

0
3471

Το Πάσχα, η μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης, πλησιάζει και ήδη οι προετοιμασίες για το Αναστάσιμο τραπέζι είναι πυρετώδεις. Ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζουμε τι να προσέξουμε για να μην καταλήξουμε στα επείγοντα των νοσοκομείων Πασχαλιάτικα. Ο ΕΟΔΥ, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος δίνει πολύτιμες συμβουλές που αφορούν την αγορά, τη διαχείριση, τη συντήρηση και τη μεταφορά ευαίσθητων προϊόντων όπως το κρέας και τα αυγά.

Οι συμβουλές  που αφορούν στα αυγά:

Τα κόκκινα αυγά είναι το σήμα κατατεθέν του Πάσχα, ωστόσο  μετά την βράση και την βαφή τους, τα αυγά θα πρέπει να παραμένουν σε θερμοκρασία δωματίου όχι περισσότερο από 2 ώρες.

-Διατηρήστε τα αυγά που έχουν βράσει επαρκώς (σφιχτά) στο ψυγείο μέχρι να σερβιριστούν στο πασχαλινό τραπέζι.

-Μην καταναλώσετε τρόφιμα, τα οποία περιέχουν ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα αυγά (π.χ. χειροποίητη μαγιονέζα) καθώς ακόμη την κατανάλωση ωμής ζύμης που περιέχει αλεύρι ή αυγά.

-Εφόσον επιθυμείτε να καταναλώσετε τα αυγά, τα οποία βάψατε/διακοσμήσατε, βεβαιωθείτε ότι έχετε χρησιμοποιήσει βαφή κατάλληλη για τρόφιμα.

-Τα αυγά θα πρέπει να διατηρηθούν εντός της συσκευασίας τους και εντός ψυγείου (όχι στην πόρτα του ψυγείου). Τα βαμμένα αυγά θα πρέπει να διατηρούνται, επίσης, στο ψυγείο.

Προετοιμασία κρέατος:

Θα πρέπει να προσέξετε τα εξής:

απόψυξη στη συντήρηση του ψυγείου μπορεί να διαρκέσει περίπου 24 ώρες, όταν πρόκειται για ένα μικρό κομμάτι.

-Ποσότητα κρέατος περίπου 4,5 κιλών χρειάζεται αρκετές μέρες ώστε να αποψυχθεί πλήρως.

Πως θα γίνει η απόψυξη:

-Το αιγοπρόβειο κρέας θα πρέπει να τοποθετηθεί στη συντήρηση του ψυγείου, στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε κρύο νερό και όχι σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν αποψυχθεί, μπορεί να συντηρηθεί στο ψυγείο 3 έως 5 ημέρες -όταν είναι μπριζόλες, παϊδάκια- και 1 έως 2 ημέρες όταν είναι κιμάς. Όταν αποψυχθεί στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε κρύο νερό, θα πρέπει να μαγειρευτεί αμέσως.

-Διατηρήστε το ωμό κρέας στο ψυγείο, χωριστά από άλλα ωμά (π.χ. φρούτα ή λαχανικά) ή μαγειρεμένα τρόφιμα για  να αποφευχθεί η επιμόλυνσή τους. Διατηρήστε το αιγοπρόβειο κρέας στο ψυγείο σε θερμοκρασία 4°C.

-Τοποθετήστε το μαριναρισμένο κρέας στο ψυγείο μέχρι να το μαγειρέψετε. Απορρίψτε κάθε ποσότητα μαρινάδας που δε χρησιμοποιήσατε στο μαγείρεμα.

-Ψήστε το κρέας σε θερμοκρασία τουλάχιστον 160°C. Το κρέας είναι έτοιμο για κατανάλωση όταν η εσωτερική του θερμοκρασία φτάσει τους 63°C και το αφήσουμε να «ξεκουραστεί» σε αυτή τη θερμοκρασία για 3 λεπτά. Εάν δεν διαθέτετε θερμόμετρο, μαγειρεύουμε επαρκώς το κρέας, ώστε ο ζωμός του να είναι διαυγής.

Κατανάλωση κρέατος:

-Το μαγειρεμένο αιγοπρόβειο κρέας μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο έως 3- 4 ημέρες.

-Εάν επιθυμείτε να καταναλώσετε αιγοπρόβειο κρέας σε πακέτο (take away ή delivery), βεβαιωθείτε ότι είναι ζεστό κατά την παραλαβή. Καταναλώστε το μαγειρεμένο κρέας εντός 2 ωρών ( ή 1 ώρας αν η θερμοκρασία είναι 32°C).

-Εφόσον δεν πρόκειται να καταναλωθεί αμέσως, τοποθετήστε το στο ψυγείο σε θερμοκρασία ≤4°C, σε καλυμμένα δοχεία και καταναλώστε το εντός 3-4 ημερών, κρύο ή αφού προηγουμένως το ζεστάνετε στους 74°C.

Γενικές συμβουλές για το μαγείρεμα:

-Είναι απαραίτητο να πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το χειρισμό των τροφίμων.

-Χρησιμοποιήστε ξεχωριστές επιφάνειες εργασίες και εργαλεία (π.χ. μαχαίρια) για ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα. Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία για τα κρέατα και τα υπόλοιπα τρόφιμα.