Ελπίδες για τη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου δίνει νέο φάρμακο

0
356

Ένα νέο φάρμακο δίνει ελπίδες για τη θεραπεία του καρκίνου του όρθρου σε προχωρημένο στάδιο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μικρής κλινικής μελέτης το μονοκλωνικό αντίσωμα με την ονομασία dotarlimab (Jemperli), που μέχρι σήμερα χορηγούνταν για ορισμένες μορφές καρκίνου του ενδομητρίου, φαίνεται ότι θεράπευσε και τους 12 ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα.

Ειδικότερα σύμφωνα με τους ερευνητές ενώ έχουν περάσει 6-25 μήνες από τη θεραπεία, και οι 12 ασθενείς συνεχίζουν να μην παρουσιάζουν σημάδια καρκίνου ενώ παράλληλα δεν έχουν υποβληθεί ούτε σε χειρουργική επέμβαση ούτε σε ακτινοβολία και χημειοθεραπεία.

Ο ερευνητής δρ Λούις Ντίαζ του Αντικαρκινικού Κέντρου Memorial Sloan Kettering δήλωσε ότι δεν γνώριζε καμία άλλη μελέτη στην οποία ένα φάρμακο να έχει εξαφανίσει εντελώς  τον καρκίνο από όλους τους συμμετέχοντες ασθενείς, έστω κι αν ο αριθμός τους ήταν μικρός. “Πιστεύω ότι είναι η πρώτη που έχει συμβεί αυτό στην ιστορία του καρκίνου”, δήλωσε. Παραμένει πάντως προς διερεύνηση κατά πόσο όντως οι ασθενείς θεραπεύτηκαν, γι’ αυτό πρέπει να ακολουθήσει μεγαλύτερη κλινική δοκιμή.

Το φάρμακο χορηγήθηκε κάθε τρεις εβδομάδες επί έξι μήνες και το κόστος του είναι υψηλό (περίπου 11.000 δολάρια η δόση). Ο ρόλος του είναι διευκολύνει το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίζει και να καταστρέφει επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα. Οι ασθενείς δεν εμφάνισαν σημαντικές παρενέργειες.

Τι έδειξε η νέα μελέτη

Οι ασθενείς που συμμετείχαν στην μελέτη έπασχαν από καρκίνο του παχέος εντέρου, σταδίου ΙΙ ή ΙΙΙ. Δηλαδή, ο καρκίνος είχε εξαπλωθεί τοπικά ή και στους παρακείμενους λεμφαδένες, δίχως ωστόσο να έχει προκαλέσει απομακρυσμένες μεταστάσεις.

Οι ερευνητές τούς χορηγούσαν ενδοφλεβίως το φάρμακο κάθε 3 εβδομάδες, επί έξι μήνες. Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, όλες οι επαναληπτικές εξετάσεις στις οποίες υπέβαλλαν τους ασθενείς ήταν αρνητικές. Εντυπωσιακό είναι ότι ούτε οι βιοψίες δεν κατόρθωσαν να εντοπίσουν καρκινικά κύτταρα στα σημεία, όπου πριν τη θεραπεία υπήρχαν οι όγκοι

Τα αποτελέσματα της μελέτης που κάνουν τους ερευνητές να χαμογελούν αισιόδοξα, δημοσιεύτηκαν ταυτόχρονα στις 5 Ιουνίου στο New England Journal of Medicine και παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της American Society of Clinical Oncology (ASCO), που πραγματοποιείται όπως κάθε χρόνο στο Σικάγο.