Ξεπέρασαν τα 2.000 τα κρούσματα του κορωνοϊού, 90 νεκροί, 77 διασωληνωμένοι

0
708

‘Εσπασε το φράγμα των 2000 κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας μετά την καταγραφή των 56 νέων περιπτώσεων που εντοπίστηκαν το τελευταίο 24ωρο. Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας του φονικού ιού στη χώρα μας, Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας κατά την σημερινή  ενημέρωση, το τελευταίο 24ωρο έχουν σημειωθεί συνολικά τα κρούσματα είναι 2.011 ενώ έχουν χάσει τη μάχη με τον κορωνοϊό ακόμα τέσσερις ασθενείς που ανεβάζουν την μακάβρια λίστα σε 90 νεκρούς.

Επίσης 77 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) εκ των οποίων 14 είναι γυναίκες. Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 67 έτη  ενώ το 75% είχε υποκείμενο νόσημα ή ήταν πάνω από 70 ετών.

Τα ευχάριστα είναι ότι άλλοι 15 ασθενείς εξήλθαν από μονάδες εντατικής θεραπείας. Επίσης έχουν διενεργηθεί συνολικά  35.432 τεστ για τον κορωνοϊό.

Να σημειωθεί ότι έως χθες, οι 3.500 ασθενείς με μεσογειακή αναιμία και δρεπανοκυτταρική αναιμία, δεν ήταν στις ευπαθείς ομάδες με συνέπεια να εργάζονται κανονικά, ρισκάροντας καθημερινά να νοσήσουν από COVID-19. Το τραγικό γεγονός της απώλειας ενός νέου ανθρώπου από κορωνοϊό, με δρεπανοκυτταρική αναιμία, στις αρχές της εβδομάδας, συνέβαλε στην απόφαση της Επιτροπής Εμπειρογνώμων του υπουργείου Υγείας, να τους συμπεριλάβει στη λίστα με τις ευπαθείς ομάδες, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης μετά από σχετική ερώτηση.

“Από την αρχή της κρίσης του κορωνοϊού, η ομάδα των ειδικών επιστημόνων κατάρτισε μια λίστα των ομάδων που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο με συγκεκριμένα ηλικιακά και νοσολογικά κριτήρια. Η λίστα αυτή επικαιροποιείται τακτικά, ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού, διότι συνεχώς έρχονται καινούργια δεδομένα στην επιφάνεια και σε γνώση μας. Χθες η Επιτροπή αποφάσισε ότι η συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα θα πρέπει να ενταχθεί στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και αναμένουμε τη σχετική υπουργική απόφαση” ανακοίνωσε  ο υφυπουργός Υγείας.

Όσον αφορά την σημερινή συνάντηση του κ. Τσιόδρα και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά με κατοίκους Ρομά του καταυλισμού Νέας Σμύρνης στη Λάρισα, μετά από τα 20 κρούσματα του κορωνοϊού που εντοπίστηκαν χθες, ο κ. Τσιόδρας είπε χαρακτηριστικά: «δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως απειλή, αλλά ως ευπαθής ομάδα».

Μάλιστα επικαλέστηκε τις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τους Ρομά σημειώνοντας πως υπάρχει ανάγκη βελτίωσης του τρόπου διαβίωσής τους, ο οποίος υστερεί δραματικά: «Όπου υπάρχει φτώχεια, δεν υπάρχει πρόσβαση σε καθαρό νερό και δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, τότε υπάρχει πρόβλημα» είπε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι το σχέδιο για την αντιμέτωπη της πανδημίας στη χώρα μας διαρκώς επικαιροποιείται. Τα 20 κρούσματα στον καταυλισμό των Ρομά της Λάρισας δείχνει πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση.

Επίσης είπε ότι ο καταυλισμός θα τεθεί σε καραντίνα για 14 ημέρες και ανακοίνωσε και νέα μέτρα.

Συγκεκριμένα όπως είπε αναστέλλεται η λειτουργία των λαϊκών αγορών σε όλο το Νομό της Θεσσαλίας για τις επόμενες 14 μέρες.

Επίσης απαγορεύεται  το  πλανόδιο εμπόριο, ενώ από σήμερα θα ξεκινήσουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στους δήμους Τυρνάβου, Φαρσάλων και Σοφάδων, όπου υπάρχουν μεγάλοι καταυλισμοί Ρομά.