Κλινικές θαυμάτων στα δημόσια νοσοκομεία παρέχουν στους ασθενείς καινοτόμες θεραπείες και υπερσύγχρονο εξοπλισμό

0
1766

Φανταστείτε να έχει καταστραφεί ο ώμος και η ωμοπλάτη μιας γυναίκας από οστεοσάρκωμα και να βγαίνει από το χειρουργείο αρτιμελής και έτοιμη να εργαστεί, μετά την τοποθέτηση ολοκαίνουργιου  ώμου και ωμοπλάτη από τιτάνιο που κατασκευάστηκαν ειδικά για το δικό της σώμα …από τρισδιάστατο εκτυπωτή (3D )!

Σκεφτείτε, ακόμη, ένα γιατρό Πυρηνικής Ιατρικής, που ουσιαστικά «βλέπει» μέσα στον οργανισμό μιας γυναίκας, τις ανατομικές αλλοιώσεις που υπάρχουν π.χ στον πνεύμονα ή στο μαστό, μέσω της αξονικής τρισδιάστατης τομογραφίας. Επίσης γνωρίζετε ότι σήμερα οι ασθενείς με άπνοια ουσιαστικά θεραπεύονται από  το ροχαλητό, με την εμφύτευση ενός νευροδιεγέρτη υπογλωσσίου νεύρου, που τους βοηθάει να αναπνέουν σωστά και εξαφανίζοντας τις άπνοιες που επιβαρύνουν τη  λειτουργία της καρδιάς;

Το εκπληκτικό όμως είναι ότι όλα τα παραπάνω  ιατρικά τεχνολογικά «θαύματα», δε γίνονται στο εξωτερικό ή σε ιδιωτικά νοσοκομεία της Ελλάδας αλλά στον «κοιμισμένο γίγαντα» που λέγεται Εθνικό Σύστημα Υγείας και μάλιστα πραγματοποιούνται δωρεάν από το άριστα καταρτισμένο ιατρικό προσωπικό!

Είναι γεγονός ότι στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας υπάρχουν εκατοντάδες κλινικές-θαύματα, που παρ΄ όλο τις σοβαρές ελλείψεις σε επιστημονικό προσωπικό και την υποχρηματοδότηση, όχι μόνο άντεξαν, αλλά έχουν να επιδείξουν ένα εκπληκτικό έργο που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα, τόσο τα ιδιωτικά θεραπευτήρια όσο και αντίστοιχες κλινικές άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.

Το www.ygeia50plus.gr παρουσιάζει τρεις μοναδικές κλινικές που αποδεικνύουν ότι το ΕΣΥ και οι λειτουργοί του Ιπποκράτη που επιμένουν να παραμένουν στην Ελλάδα, στηρίζουν τους ασθενείς με νέες θεραπείες και ότι πιο σύγχρονο σε εξοπλισμό υπάρχει και στα άλλα κράτη.

Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηράκλειου ( ΠαΓΝΗ)

Το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠαΓΝΗ) γράφει νέες σελίδες  στην Ογκολογία, την Ορθοπεδική, τη Νευρολογία, την Καρδιολογία, αλλά και σε όλους τους τομείς της Ιατρικής, με ακριβέστερες διαγνώσεις και θεραπείες, μέσω του νέου υπερσύγχρονο υβριδικό σύστημα απεικόνισης τομογραφικής Γ’ Κάμερας με αξονικό τομογράφο (SPECT/CT).

Όπως είπε στο www.ygeia50plus.gr η Διευθύντρια του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής Κουκουράκη Σοφία, Πυρηνικός Ιατρός Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πυρηνικής Ιατρικής της Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, το σύστημα SPECT/CT, είναι το πρώτο στον ελλαδικό χώρο, που ο αξονικός τομογράφος είναι συνδεδεμένος με  Γ’ κάμερα και έχει τη δυνατότητα να αναβαθμίσει τη διαγνωστική αξία του σπινθηρογραφήματος, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της παρεχόμενης ποιότητας των υπηρεσιών.

Η ομάδα της κλινικής και ο υπερσύγχρονος τομογράφος

« Το SPECT/CT, που εγκαταστάθηκε τον  Νοέμβριο του 2018  στο τμήμα μας, είναι ένα απεικονιστικό σύστημα που πραγματοποιεί δυο διαφορετικές απεικονιστικές εξετάσεις. Το σπινθηρογράφημα με Γ΄ κάμερα, που παρέχει ακριβείς λειτουργικές πληροφορίες για τη νόσο και αξονική 3D τομογραφία που παρέχει ανατομικές πληροφορίες. Ουσιαστικά μπορούμε να πούμε ότι πλέον βλέπουμε με ευκρίνεια, μέσα στα όργανα τις αλλοιώσεις που υπάρχουν. Έως τώρα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουμε ενδείξεις π.χ στη σπονδυλική στήλη για καρκινικούς όγκους. Τώρα με την τρισδιάστατη αξονική τομογραφία 3D, στο σπινθηρογράφημα, βλέπουμε καθαρά μέσα στον οργανισμό. Ο συγκεκριμένος αξονικός τομογράφος έχει 16 τομές όταν οι υπόλοιποι έχουν τέσσερις. Τα ποσοστά της επιτυχημένης διάγνωσης από το 60% άγγιξαν το 90% και μπορούμε να κάνουμε 7.500 εξετάσεις το χρόνο».

Συγκεκριμένα με το νέο υβριδικό σύστημα απεικόνισης SPECT/CT επιτυγχάνεται: Ακριβέστερη διάγνωση και εκτίμηση της εντόπισης και του χαρακτηρισμού της βλάβης. Ανίχνευση μικρών βλαβών, οι οποίες δεν μπορούσαν να ανιχνευθούν με την απλή γ’ κάμερα. Ακριβέστερη σταδιοποίηση της νόσου. Υψηλότερη ειδικότητα. Ακριβείς πληροφορίες για την εξατομικευμένη και στοχευμένη θεραπεία του ασθενή. Ακριβέστερη εκτίμηση της ανταπόκρισης στη θεραπεία.

Πανεπιστημιακού Γενικό Νοσοκομείου «Αττικόν» 

Σκεφτείτε ότι  έχει καταστραφεί η λεκάνη και ο αστράγαλος ενός ανθρώπου μετά από  τροχαίο ατύχημα με μηχανή και να βγει από το χειρουργείο με νέο αστράγαλο και νέα λεκάνη  που κατασκευάστηκαν από τρισδιάστατο εκτυπωτή ειδικά γι΄ αυτόν!  Το ίδιο συνέβη και σε μια 47χρονη καρκινοπαθή που μετά από αφαίρεση του οστεοσαρκώματος που της είχε καταστρέψει τον ώμο και την ωμοπλάτη, το χέρι της είναι λειτουργικό και απέφυγε την αναπηρία!

Οι νέες τεχνολογίες είναι πλέον στην υπηρεσία των Ελλήνων χειρουργών και ήδη στην Α΄ Ορθοπαιδική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικό» ο τρισδιάστατος εκτυπωτής, (3D) παράγει εξατομικευμένα εμφυτεύματα από τιτάνιο όπως πτέρνα, αστράγαλο, κνήμη άλλα και αντίγραφα οστών, όπως τμήματα από λεκάνη, ωμοπλάτη που μπορεί να έχουν καταστραφεί από καρκινικούς όγκους ή αποτυχημένες αρθροπλαστικές!

«Η τρισδιάστατη τεχνολογία βοηθάει στη διάγνωση των ασθενειών αλλά και στην εκπαίδευση των νέων φοιτητών» όπως δήλωσε στο www.ygeia50plus.gr  ο Διευθυντής της Α΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν», καθηγητής Παναγιώτης Παπαγγελόπουλος.

Ο καθηγητής  Δρ. Παναγιώτης Παπαγγελόπουλος

Για παράδειγμα ο φοιτητής μπορεί να μελετήσει μια σπονδυλική στήλη ζωντανού ανθρώπου με σκολίωση, που έχει εκτυπωθεί. Έχει προηγηθεί μια μαγνητική και μια αξονική τομογραφία του ασθενούς και τα δεδομένα περνάνε στο 3D μηχάνημα υψηλής τεχνολογίας που εκτυπώνει τη συγκεκριμένη σπονδυλική στήλη.

Ο φοιτητής βλέπει την εκτυπωμένη σπονδυλική στήλη του ασθενούς και μπορεί να μελετήσει το πρόβλημα που παρουσιάζει χωρίς την πίεση του χρόνου.

Επίσης ο χειρουργός μπορεί να εκτυπώσει π.χ τη λεκάνη ενός ασθενή του που έχει καρκινικό όγκο και πάνω σ’ αυτή κάνει δοκιμαστική επέμβαση (προσομοίωση). Το επόμενο βήμα είναι η πραγματική επέμβαση, μόνο που τώρα ο χειρουργός γνωρίζει ακριβώς τι δυσκολίες θα προκύψουν και δεν τον περιμένουν εκπλήξεις. Ο γιατρός αφού αφαιρέσει τον όγκο από τη λεκάνη και καθαρίσει καλά την περιοχή, στη συνέχεια τοποθετεί στο σημείο που παρουσιάζει το έλλειμμα, το εκτυπωμένο οστό από τιτάνιο που έχει ειδική επικάλυψη για να είναι συμβατό με τον ανθρώπινο οργανισμό.

Καινοτόμες τεχνικές στη διάγνωση και αντιμετώπιση προβλημάτων ύπνου στο  Γ.Ν. Παπαγεωργίου

Ο ύπνος αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για καλή υγεία και ευεξία και το Γ.Ν. Παπαγεωργίου εφαρμόζει καινοτόμες τεχνικές για να βοηθήσει όσους ταλαιπωρούνται από προβλήματα ύπνου, στον τομέα τόσο της διάγνωσης όσο και της θεραπείας.

Στο ειδικό Εργαστήριο Ύπνου, διερευνώνται όσες διαταραχές σχετίζονται με τη λανθασμένη λειτουργία του ύπνου. Mε τη συνεργασία ωτορινολαρυγγολόγων και πνευμονολόγων, αντιμετωπίζονται ακόμη και τα πιο δύσκολα περιστατικά, καθώς το Νοσοκομείο διακρίνεται ως το μοναδικό κέντρο στο βορειοελλαδικό χώρο εφαρμογής της διαγνωστικής ενδοσκόπησης υπό φαρμακευτικό ύπνο (DISE) καθώς και σε πανελλήνιο επίπεδο της χειρουργικής θεραπείας αποφρακτικών απνοιών ύπνου, με εμφύτευση νευροδιεγέρτη υπογλωσσίου νεύρου (Hypoglossalnerveneurostimulation).

Κλινική εξέταση σε εγρήγορση για την αξιολόγηση της κατάστασης του ασθενούς.

Το Εργαστήριο Ύπνου βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τη Β’ ΩΡΛ Κλινική ΑΠΘ του Νοσοκομείου καθώς και με αντίστοιχα εργαστήρια στα νοσοκομείο Άγιος Παύλος και Γ. Παπανικολάου. « Το ειδικό ιατρείο έχει σκοπό τη διερεύνηση των ρογχοπαθειών, όπως το ροχαλητό, το σύνδρομο αυξημένων αντιστάσεων ανώτερου αεραγωγού και το σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας ύπνου. Αυτό επιτυγχάνεται με την κλινική εξέταση, την ενδοσκόπηση, τις μετρήσεις βατότητας ρινός (ρινομανομετρία) και τη θεραπευτική προσέγγιση με συντηρητικές και χειρουργικές μεθόδους, όπου αυτό είναι δυνατό», αναφέρει στο www.ygeia50plus.gr ο υπεύθυνος του Ιατρείου Ρογχοπαθειών ωτορινολαρυγγολόγο Διευθυντής ΕΣΥ Άγγελος Χατζηαβραμίδης.

Σε αρκετές περιπτώσεις, ειδικά σε ασθενείς με βαριά αποφρακτική υπνική άπνοια, η αντιμετώπιση διαταραχών ύπνου γίνεται με τη χρήση αναπνευστικών συσκευών με μάσκα προσώπου (nasal continuous positive air way pressure), κατά τη διάρκεια του ύπνου. Μέσω της συσκευής, χορηγείται υγροποιημένος αέρας στις αναπνευστικές οδούς κατά τον βραδινό ύπνο, ο φάρυγγας παραμένει ανοικτός και έτσι αντιμετωπίζεται η άπνοια.Επίσης, στοματικές συσκευές που φέρονται από τον ασθενή κατά τη διάρκεια του ύπνου μεταθέτουν την κάτω γνάθο μερικά χιλιοστά μπροστά σε σχέση με την άνω γνάθο ώστε να εμποδίζουν τη στένωση ή απόφραξη του φάρυγγα κατά τον ύπνο.