Σύλλογος «Προμηθέας»: Παγκόσμια Ημέρα για την Μη Αλκοολική Στεατοηπατίτιδα

0
543

Μη αλκοολική Στεατοηπατίτιδα. Μια άγνωστη ασθένεια με πολύ δύσκολο όνομα, που μας αφορά όλους και κυρίως τα παχύσαρκα άτομα ή τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη. Η νόσος προκαλείται από το υπερβολικό λίπος στο ήπαρ που μπορεί να εξελιχθεί σε κίρρωση ή ακόμα και σε καρκίνο. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι κάθε χρόνο προσβάλλει πάνω από 115 εκατομμύρια ανθρώπους. Το γεγονός ότι αυτή η συχνή και επικίνδυνη νόσος εξακολουθεί να παραμένει άγνωστη στο ευρύ κοινό έχει κινητοποιήσει το  Σύλλογο Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας»  ο οποίος συμμαχεί για άλλη μια χρονιά με την πρωτοβουλία Global Liver Institute (και με άλλους 80 οργανισμούς), για την αντιμετώπιση της Μη Αλκοολικής Στεατοηπατίτιδας (NAFLD/NASH).

Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο η δεύτερη Πέμπτη του Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Μη Αλκοολική Στεατοηπατίτιδας (NAFLD/NASH), με στόχο την  αφύπνιση του κοινού  για την προώθηση της πρόληψης.

Τι είναι η Μη Αλκοολική Στεατοηπατίτιδα

Αιτία της νόσου είναι το υπερβολικό λίπος που  μετατρέπεται σε φλεγμονή (οίδημα στο ήπαρ) και ίνωση του ήπατος ( μία παθολογική κατάσταση κατά την οποία γίνεται αντικατάσταση των  φυσιολογικών ιστών με έναν ουλώδη ιστό).

Η Μη Αλκοολική Στεατοηπατίτιδα, εάν δεν θεραπευτεί, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές διαταραχές στη λειτουργία του ήπατος.

Στην σοβαρή μορφή της μπορεί να προξενηθεί κίρρωση ή ακόμη και καρκίνο του ήπατος. Δυστυχώς στα πρώιμα στάδια,  δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα.

Τεστ  για τη διάγνωση τους όπως:

-Γενικό ιατρικό ιστορικό/γενικές εξετάσεις αίματος,

-υπέρηχους ή μαγνητική τομογραφία,

-βιοψία ήπατος.

Με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας NASH προβάδισμα δίνεται των ασθενών που διατρέχουν κίνδυνο χωρίς να το γνωρίζουν όπως άτομα με παχυσαρκία η διαβήτη.

Φέτος, ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» λαμβάνει μέρος στην εκστρατεία, με μια αληθινή ιστορία μιας ασθενούς ελπίζοντας ότι τα λόγια της μέσω της εμπειρίας της, να είναι η κινητήριος δύναμη για την ευαισθητοποίηση και άλλων συμπολιτών μας.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο πρόεδρος του Προμηθέα, Γιώργος Καλαμίτσης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα NASH 2022 για την αδυναμία  πρώιμης διάγνωσης. Συγκεκριμένα, ο κ. Καλαμίτσης τόνισε ότι «οι ασθενείς με NAFLD/NASH υποδιαγιγνώσκονται λόγω της έλλειψης ενημέρωσης σχετικά με τη νόσο και τα συμπτώματά της που είναι δύσκολο να ταυτοποιηθούν και γι’ αυτό το λόγο επίσημες μελέτες υπολογίζουν ότι 357 εκατομμύρια άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο, θα νοσήσουν έως το 2030. Επιτακτική ανάγκη όλων μας είναι η αλλαγή στον τρόπο ζωής και συγκεκριμένα να αυξήσουμε την σωματική άσκηση και σωστή διατροφή, χωρίς να παραλείπουμε τις τακτικές μας εξετάσεις».

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον ιστότοπο του Global Liver Institute για τη NASH δείτε εδώ