ΙΦΕΤ: Ήρθε στη χώρα μας επαναστατικό φάρμακο για τους ασθενείς με V.H.L

0
599

Για πρώτη φορά σε όλη την Ευρώπη διατέθηκε στην Ελλάδα μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ ) το νέο πρωτοποριακό φάρμακο Belzutifan (Welireg),για την αντιμετώπιση των όγκων που απειλούν την υγεία και την ποιότητα ζωής των ασθενών με κληρονομικό καρκίνο του νεφρού (νόσος  V.H.L.–VonHippelLindau).

Το Belzutifan  εγκρίθηκε πέρσι τον Αύγουστο από τον FDA για ενήλικες ασθενείς με νόσο V.H.L. και πιο συγκεκριμένα για τη θεραπεία είτε σχετιζόμενου νεφρικού καρκινώματος, είτε αιμαγγειοβλαστωμάτων, είτε νευροενδοκρινών όγκων παγκρέατος. Ωστόσο, αν και το Βelzutifan είναι ένα φάρμακο καινοτόμο και σωτήριο για τους ασθενείς με V.H.L., δεν είχε ακόμα διατεθεί στην ελληνική και στην ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά.

Το ΙΦΕΤ, μόλις προέκυψε το αίτημα παραγγελίας εξωτερικού από τον ΕΟΠΠΥ, κινήθηκε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα για να εξασφαλίσει την εισαγωγή του φαρμάκου, το οποίο αποτελεί την πρώτη και μοναδική εγκεκριμένη συστηματική θεραπεία για ασθενείς με V.H.L. Κατόπιν διεξοδικής έρευνας, το ΙΦΕΤ εισήγαγε απευθείας από την Αμερική το σκεύασμα, καθιστώντας την Ελλάδα την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που το προμηθεύτηκε.

Βάσει ερευνών το V.H.L. εκτιμάται πως εμφανίζεται σε συχνότητα 1 προς 36.000 και αποτελεί μία από τις περίπου 7.000 γνωστές κληρονομικές ασθένειες. Στη χώρα μας έχουν έως σήμερα διαγνωστεί 45 πάσχουσες οικογένειες, με 5 έως 10 άτομα να νοσούν στην καθεμία, ενώ θεωρείται πιθανό ο πραγματικός αριθμός φορέων να είναι μεγαλύτερος, αφού σε μεγάλο ποσοστό το νόσημα παραμένει αδιάγνωστο.

Η είδηση για τη διαθεσιμότητα τουBelzutifan (Welireg)στην Ελλάδα, αποτελεί μία πολύ ενθαρρυντική εξέλιξη για την κοινότητα των ασθενών με νόσο V.H.L. καθώς για πρώτη φορά προσφέρεται στους ασθενείς η ευκαιρία μιας πιθανής θεραπείας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και η Οz Αλεξανδρίδου Αθηνά, Chairwoman του VHL FAMILY ALLIENCE GREECE: «ToBelzutifan (Welireg), είναι ένα φάρμακο σωτήριο για τους ασθενείς της νόσου V.H.L.(Von Hippel-Lindaudisease). Η νόσος ξεκινά κυρίως στην μετα-εφηβική ηλικία και αν δεν λάβει τη μοναδική αυτή θεραπεία, ο ασθενής, όπως και όλη η οικογένεια από την πλευρά του πάσχοντα γονιού(καθότι περνά 50-50 στα τέκνα, έχοντας μόνο ένα 20% De Novocases), δεν έχουν άλλον τρόπο θεραπείας και επιβίωσης. Ευχαριστούμε το ΙΦΕΤ που κατάφερε να φέρει το φάρμακό μας, πρώτο στην Ευρώπη και πραγματικά θέλουμε να συνεχίσει να παρέχεται το φάρμακο στους ασθενείς μας, κυρίως σε εκείνους που έχουν υποστεί επαναλαμβανόμενα χειρουργεία και η νόσος τους βρίσκεται σε εξέλιξη, δηλαδή όσους το έχουν άμεσα ανάγκη ως μοναδική θεραπεία. Ευελπιστούμε να συνταγογραφείται κανονικά σύντομα.»

Από την πλευρά του ΙΦΕΤ, ο Διευθύνων Σύμβουλος, Ιωάννης Σωτηρίου, δήλωσε: «Το ΙΦΕΤ υπάρχει για να εξασφαλίζει στον Έλληνα ασθενή τις πιο καινοτόμες θεραπείες, με έμφαση στις σπάνιες παθήσεις και τα δυσεύρετα φάρμακα. Από τη στιγμή που λάβαμε το σχετικό αίτημα, ενεργήσαμε άμεσα και αποτελεσματικά προκειμένου να φέρουμε τοBelzutifan (Welireg) στη χώρα μας, δίνοντας ελπίδα σε όσους είχαν ανάγκη αυτή την πρωτοποριακή θεραπεία. Παράγουμε σε καθημερινή βάση κρίσιμο κοινωνικό έργο και θα συνεχίσουμε να επιτελούμε το ρόλο μας, με απόλυτη προσήλωση στην εξέλιξη του οργανισμού προς όφελος των πολιτών».